Ako postupovať, keď zamestnávateľ odmieta urobiť ročné zúčtovanie?
Čo robiť ak zamestnávateĺ mi nechce dať ročné zúčtovanie? Požiadala som ho
Ako myslíš dať?
@kristina534 ako že dať? možno ani nemá hotové.
Nechce ho dat alebo nechce ho vystavit? Lebo to je dost podstatny rozdiel. A naisto nechce "dat" rocne zuctovanie alebo je to myslene, ze nechce dat potvrdenie o prijmoch?
@kristina534 do 17.2.2025 si požiadala zamestnávateľa a doložila si všetky prípadne iné potvrdenia a doklady? Ak áno je zo zákona povinný ti ho urobiť.
@janettdamian Zamestnávateľ je povinný vykonať ročné zúčtovanie dane za zamestnancov, ktorí o to požiadali, v termíne najneskôr do 31. marca 2025, čiže má čas!
Ja si myslím, že sa skôr jedná o potvrdenie.
@katica06 vážne do 31.3.2025 ?
§ 38
Ročné zúčtovanie
(1) Zamestnanec, ktorý poberal zdaniteľné príjmy len zo závislej činnosti uvedené v § 5 a nepoberal príjmy, z ktorých sa daň vyberá zrážkou podľa § 43, pri ktorých uplatnil postup podľa § 43 ods. 7, alebo ktorý nie je povinný zvýšiť základ dane podľa § 11 ods. 11 môže najneskôr do 15. februára roka nasledujúceho po uplynutí zdaňovacieho obdobia požiadať o vykonanie ročného zúčtovania z úhrnnej sumy zdaniteľnej mzdy od všetkých zamestnávateľov, ktorí sú platiteľmi dane, ktoréhokoľvek z týchto zamestnávateľov. Žiadosť o vykonanie ročného zúčtovania doručí zamestnanec zamestnávateľovi v listinnej podobe, ak sa nedohodnú na jej doručení elektronickými prostriedkami.
@janettdamian ona pise, ze je povinny VYKONAT ho do 31.3. a ty pises o podani ziadosti 🙈
@janettdamian pred tým ako zacneš kopírovať sem celý zákon nauč sa čítať s porozumením
(6)
Ročné zúčtovanie a výpočet dane vykoná zamestnávateľ, ktorý je platiteľom dane,122) najneskôr do 31. marca roka nasledujúceho po uplynutí zdaňovacieho obdobia. Rozdiel medzi vypočítanou daňou a úhrnom zrazených preddavkov na daň v prospech zamestnanca vráti a daňový bonus alebo jeho časť do výšky ustanovenej týmto zákonom vyplatí zamestnávateľ, ktorý je platiteľom dane,122) zamestnancovi po vykonaní ročného zúčtovania, najneskôr však pri zúčtovaní mzdy za apríl v roku, v ktorom sa zúčtovanie preddavkov vykonáva. O vrátený rozdiel z ročného zúčtovania zníži zamestnávateľ, ktorý je platiteľom dane,122) odvod preddavkov na daň (dane) najneskôr do konca kalendárneho roka, v ktorom sa ročné zúčtovanie vykonalo, alebo sa uplatní postup podľa § 35 ods. 7. Ak zamestnávateľ, ktorý je platiteľom dane,122) postupoval podľa § 36 ods. 5, zníži odvod preddavku na daň (dane) aj o sumu daňového bonusu najneskôr do konca kalendárneho roka, v ktorom sa ročné zúčtovanie vykonalo, alebo uplatní postup podľa § 35 ods. 7.
@katica06 ďakujem za radu. Ja som autorke písala o jej povinnosti voči zamestnávateľovi, nie o termíne, do kedy má povinnosť vykonať ročné zúčtovanie zamestnávateľ. Prajem pekný zvyšok večera.
@kristina534 ako argumentoval tým, že prečo ti ho nechce urobit? Aký ma dôvod? Neviem, ale obratila by som sa v tej veci na finančnú správu, maju i (asi bezplatnú) infolinku. Asi môžu poslat na neho kontrolu. Máš potvrdené niekde, že si mu tu žiadosť odovzdala v termíne?
@kristina534 podstatné je, či ti nechce dať potvrdenie o vykonaní ročného zúčtovania alebo ti ho nechce vôbec vykonať. Keďže niečo iné je v tvojej otázke a niečo iné v nadpise.
1. Ak ti nechce dať potvrdenie o vykonaní ročného zúčtovania, napriek tomu, že si o neho požiadala v termíne do 17.2. - je to v poriadku. Do tohto termínu bolo potrebné požiadať o jeho realizáciu, nie ho zrealizovať. Zrealizovať ho totiž zamestnávateľ má čas až do 31.3. Takže potvrdenie ti dá až po tomto termíne.
2. Ak ti odmieta vykonať ročné zúčtovanie a to napriek tomu, že si o neho písomne na predpísanom tlačive požiadala do 17.2., tak kontaktuj Inšpektorát práce.
3. Ak ti ho odmieta vykonať, pretože si o to nepožiadala v termíne a na predpísanom tlačive, tak je to v poriadku, nemá povinnosť ho vykonať.

tak to nie je jeho povinnost ak o to poziadas do 15.2 ci do 17.2?