Ako postupovať pri konkurze firmy počas tehotenstva?
Ahojte žienky,
chcela by som sa s Vami poradiť.
Nedávno nám vyhlásili konkurz firmy, v ktorej pracujem a chcem sa poradiť čo ďalej.
Čítala som aj zákony, aj sociálnu poisťovňu aj rôzne fóra ale pôjdem sa aj osobne opýtať na príslušné úrady.
Momentálne som týždeň na PN-keďže každý dával okamžité skončenie PP z dôvodu nevyplatenia mzdy /nedostali sme výplaty 2 mesiace a teraz to bude aj bohužiaľ za 3.mesiac/.., vraj by malo byť v tom zarátané aj odstupné vo výške 2-mesačného priem. zárobku.
Mám dať aj ja okamžité skončenie, aby som čím skôr mohla dostať peniaze z garančného fondu /je to len do určitej výšky/ a ďalej sa treba prihlásiť na úrad práce alebo môžem byť ďalej na PN?
A ako to je s materskou, mám na ňu nárok? Čítala som že vraj áno..
A ešte ako je to aj s tehotenským príspevkom, či aj naďalej budem dostávať..
V priebehu januára by som mala ísť na materskú dovolenku.
Ak ste niektorá bola v tej situácii, budem rada za každú odpoveď, alebo aspoň poradiť.
Ďakujem pekne a pekný nedeľný večer. 🙂
@kayta85 pokial je konkurz, na tvojom mieste ako prve si riešim papiere a potom "snivam" o nejakom odstupnom a podobne. Si fakt myslíš, že keď ti nevyplatili 3 platy, tak ti vyplatia 5? Z čoho? Cize si pytaj papiere a žiadaj o vyplatenie z garančného fondu SP. Ono vieš, mat na niečo narok je jedna vec, ale reálne peniaze aj dostať je vec druha. A súdiť sa nemas s kým.
Tehotenské snáď už poberas, nie? Vsak to sa žiada v 13 tt, vziať to ho už nemôžu. A matersku dostaneš tiež, to s konkurzom nič nemá. Len počítaj s tým, ze jej skončením ti padá NP.
@lienka.7 ospravedlnujem sa, ale ja si nemyslím, že takáto reakcia je nutná na tento príspevok. Mne príde, že sa to autorka normálne pýta a žiada o pomoc a nie takýto výstup... niekedy by ľudia mali rozmýšľať nad tým, či by sa im páčilo, keby niekto s nimi hovoril tak, ako oni reagujú na druhých... Vôbec nemám z príspevku pocit, že autorke ide iba o vyplatenie peňazí...
@masandra joj, tak pardon. Ok, nech si @autorka nahana odstupné, keď firma neplati ani mzdy. Zabudla som, lebo "manatopredsanarok". Ano, narok ma, ale to je tak asi všetko. Tie peniaze nikdy neuvidí. Preto som jej normalne napisala, aby žiadala čím skôr papiere a žiadala o dávku z garančného fondu SP. Lebo taka šancu dostať aspoň nieco, a aj to nebude okamžite. A "papiere" musí mať v poriadku, lebo keď o XY rokov bude dokladovať, kde a koľko robila, tak môže mat medzeru niekoľko rokov kvôli odpracovanym rokom pre túto firmu. Preto je v súčasnej situácii pre nu najvýhodnejšie nie pozerať na nejaké (imaginarne) odstupné, ale dat si do poriadku papiere. Tehotenské pobera, to jej nikto nemôže už vziať. Matersku dostane tiež, cize co som jej také zlé napisala? A to, ako si to ty pochopila, je iba tvoja vec. Za to ja nemôžem.
@kayta85 podľa mna daj tiež okamžite skončenie prac.pomeru. Výpoveď ani dohodu by som neriesila a nečakala na to. Budeš mat ukončenie hneď a nárok na nahradu mzdy. Pokial sa z garan.fondu vypláca pomerovo či percentuálne, mala by si to lepšie.
Či dostanes ďalšie peniaze je otázne, avšak je nesprávne v tejto chvíli tvrdiť, že jednoznačne nie. Záleží to od konkurzu a mzda je prednostna pohľadávka, čiže sanca je. Môj muž dostal takto vyplatené po dvoch rokoch.
PN pokračuje aj po skončení prac.pomeru a až dokym nepôjdeš na matersku.
Ďakujem Vám žienky za odpovede, ste zlaté. 🙂
Čiže treba dať len okamžité skončenie PP podľa paragrafu, kde je nevyplatená mzda a ďalej je paragraf aj na odstupné, už len čakať kedy prídu nejaké peniažky z garančného fondu, ktoré vypláca sociálna poisťovňa, papiere už sú v poriadku, aj papiere na garančný fond zaslané, ktoré potom hromadne odnesie firma na SP - keďže jednu žiadosť potvrdzuje zamestnávateľ až po výkazoch...
Na marodke som aj naďalej, takže aj toto je v poriadku.. už len potom hneď z marodky ísť na materskú. Bolo to trošku komplikované, keďže vo firme nebol taký prípad, každý rovno podával okamžité skončenie PP a rovno šli na úrad práce, ale ja som iný prípad-ale nakoniec je to OK.

Na matersku by si mala mat narok bez ohladu na nevyplatenu mzdu, si v ochrannej lehote.