Ako postupovať pri ukončení pracovného pomeru?
Pekný deň. Dostala som sa do situácie v ,ktorej sa aktuálne neviem pohnúť. Pracujem pre jednu firmu, ktorá ako externá firma dodáva pomocný personál pre väčšie spoločnosti. Môj zamestnávateľ je vlastne táto externá firma s nimi mám zmluvu a oni ma platia, ale robím vo firme, do ktorej ma umiestnili. Vec sa má tak , že koncom roka tieto firmy ukončia spoluprácu. Ja by som rada zostala na svojom aktuálnom pracovisku, sú so mnou spokojní, mne sa v práci páči. Problém je ten, že teda neviem ako postupovať. Zmluvu mám na dobu určitú a mám v zmluve napísané, že som prijatá na to aby som vykonávala tu a tú prácu v tej a tej spoločnosti ( názov a zametanie firmy v ,ktorej chcem zostať). Teraz neviem či tým, ze firmy rozviažu spoluprácu, skončí zmluva aj mne alebo stále zostanem zamestnancom tej externej firmy a teda mám podávať výpoveď aby som sa mohla po novom roku zamestnať tu. Vie mi niekto poradiť prosím ? Môj šéf tvrdí "že sám nevie" , ale podľa mňa len naťahuje čas aby som nestihla skončiť pracovný pomer kým mi skončí skúšobná doba. Je to trochu špekulant.
kedy ti končí tá doba určitá?
kedy ti končí tá doba určitá?
@doriiis nie je to úplne agentúra, ale v podstate tam je rovnaký princíp. Firma ma príjme určite, len je potrebné teda načasovať tú výpoveď.
@anonym_5cdf2f 30.11. a firma ma môže prijať až od 1.1.2026 čiže mi tam zostane ten jeden mesiac slepé okno.
@doriiis nie je to úplne agentúra, ale v podstate tam je rovnaký princíp. Firma ma príjme určite, len je potrebné teda načasovať tú výpoveď.
@anonym_5cdf2f 30.11. a firma ma môže prijať až od 1.1.2026 čiže mi tam zostane ten jeden mesiac slepé okno.
@anonym_autor ... Na ten mesiac choď na UP
@anonym_autor ... Na ten mesiac choď na UP
@doriiis to problém nie je, som ešte poberateľom RD. Len mňa v práci ten mesiac treba. Len ma nemôžu prijať na miesto, ktoré nemajú, pretože ho ten jeden mesiac ešte stále musí zastávať pracovníčka externej firmy.
ak ti končí pracovný pomer 30.11. tak žiadnu výpoveď netreba podávať, o skončí dohodnutým dňom
v decembri môžeš pracovať inde alebo ísť na úrad práce
ak ti končí pracovný pomer 30.11. tak žiadnu výpoveď netreba podávať, o skončí dohodnutým dňom
v decembri môžeš pracovať inde alebo ísť na úrad práce
@anonym_5cdf2f ospravedlňujem sa, zle som prečítala, myslela som , že sa pýtate na skúšobnú dobu 🙈, tá mi vtedy končí. Pracovný pomer mi končí až v apríli.
@anonym_5cdf2f ospravedlňujem sa, zle som prečítala, myslela som , že sa pýtate na skúšobnú dobu 🙈, tá mi vtedy končí. Pracovný pomer mi končí až v apríli.
@anonym_autor kde ťa je treba, tam kde pracuješ teraz a chceš odísť alebo až v tej novej firme? celkom som z tebe nevyšla, o čo vlastne ide... ty ostaneš na tej istej stoličke, len sa ti zmení zamestnávateľ? ak je to tak, prečo ťa môžu prijať až od 1.1?
@anonym_autor No len pozor. Obcas ta nemozu zamestnat ako kmenoveho zamestnanca. Agenture by museli zaplatit pokutu, ze ta zsmestnavaju. Over si to u noveho zamestnavatela, ci ta moze prijat.
@anonym_autor No len pozor. Obcas ta nemozu zamestnat ako kmenoveho zamestnanca. Agenture by museli zaplatit pokutu, ze ta zsmestnavaju. Over si to u noveho zamestnavatela, ci ta moze prijat.
@amdornik treba ma v kmeňovej firme kde pracujem ako externý pracovník ( môj zamestnávateľ je iná firma). V podstate ide o to čo píšeš, zostanem na rovnakej stoličke len sa mi zmení zamestnávateľ . Do 1.1 ma nemôžu zamestnať lebo defacto nemajú voľné miesto. To miesto bude do konca roka obsadené tou externou firmou, pretože podľa zmluvy na to miesto zabezpečujú pracovníkov oni...
@beata_k také nič v zmluve nemajú, problém je len s týmto, čo opisujem. Do 31.12 to pracovné miesto "patrí" externej firme. Ak ja dám výpoveď v skúšobnej dobe tak o to miesto prídem ak nedám bude mi plynúť výpovedná čo mi defactoaj tak znemožní prácu..
@amdornik treba ma v kmeňovej firme kde pracujem ako externý pracovník ( môj zamestnávateľ je iná firma). V podstate ide o to čo píšeš, zostanem na rovnakej stoličke len sa mi zmení zamestnávateľ . Do 1.1 ma nemôžu zamestnať lebo defacto nemajú voľné miesto. To miesto bude do konca roka obsadené tou externou firmou, pretože podľa zmluvy na to miesto zabezpečujú pracovníkov oni...
@beata_k také nič v zmluve nemajú, problém je len s týmto, čo opisujem. Do 31.12 to pracovné miesto "patrí" externej firme. Ak ja dám výpoveď v skúšobnej dobe tak o to miesto prídem ak nedám bude mi plynúť výpovedná čo mi defactoaj tak znemožní prácu..
@anonym_autor no a tá externá firma, tá ťa chce dokedy? lebo ak ide o to, aby niečo fungovalo, nemá zmysel držať ťa nasilu. asi by som volila to, že by som oznámila tomu súčasnému, že 30.11. končíš ako zamestnávateľ v skúšobnej dobe, ale zároveň si ochotná pracovať v decembri na dohodu za výhodných podmienok. Alebo, nech ti vyjde v ústrety a v novembri uzatvoriť dohodu o ukončení pracovného pomeru k 31.12. a keď nie a v tej novej ťa určite veľmi chcú, tak budú musieť vydržať... mesiac odpočinieš doma.
@anonym_autor z toho, čo píšeš mi vychádza, že potrebuješ byt voľna k 1.1.2026.
- takze v novembri buď uzatvor dohodu o skončení PP k 31.12.(ak konci spolupráca s firmou, pre ktorú si nasadená, súčasná-externá firma by s tým nemusela mat problém).
- inak môžeš dať v novembri výpoveď, vypov.doba by mala byt podľa zákona 1 mesiac (ale radšej skontroluj v zmluve, čo je tam napísané), tým pádom uplynie k 31.12. Ak by náhodou neskôr, mohla by si v januári čerpať dovolenku alebo prekážku na strane zamestnávateľa (vysvetlím nižšie) a teda začať pracovať pre kmeňovú firmu už v januári.
- tvoja súčasná zmluva je uzatvorená na vykonávanie xy prace pre xyz firmu. Je to priamo v PZ ako druh a miesto prace alebo v dohode o dočasnom pridelení?
- pokial v PZ, tak zamestnávateľ nemôže jednostranne rozhodnut a dať ti iny druh práce/či iné miesto výkonu prace. Ak s tým nebudes súhlasiť a on zodpovedajúce miesto nemá, musí ti dať výpoveď alebo je prekážka na jeho strane, nemôže ti ani dočasne počas vypovednej doby prideľovať inu pracu. Čiže budeš v januári doma. Preto si myslím, že bude s dohodou o skončení súhlasiť.
Možno on špekuluje iba preto, aby si mu v skúšobnej dobe neodišla a december ešte odrobila, preto hovorí nejasne.

Samozrejme, že šéf vie. Len naťahuje čas. Takže pracuješ pre agentúru, ktorá dodáva ľudí do firiem. Choď priamo na personálne tej firmy a opýtaj sa na prácu. Povedz, že chces prestúpiť do kmeňového stavu firmy, že si zaucena, atď. Ak si v agentúre v skúšobnej dobe, tak môžeš skončiť zo dňa na deň bez udania dôvodu. Je to len o tom, ako a či ta firma prijme