Ako postupovať pri zamietnutej dohode o skončení pracovného pomeru?
Dobrý deň, chcem sa spýtať ako postupovať. Našla som si novú prácu, kde mám určený nástupný dátum, chcela som to vyriešiť dohodou no môj šéf na to nepristúpi. Som tam zamestnaná už 6. rok a rada by som sa posunula ďalej, pretože na danej pozícii nie je možnosť rastu a množstvo ďalších problémov.
@anonym_autor a nemáš nejakú nevybranu dovolenku aby si to vyriešila tak? Lebo ak nepristúpil na dohodu tak máš proste smolu. Výpovedná lehota je dva mesiace. A tie dva mesiace si musíš odrobiť.
@anonym_autor a nemáš nejakú nevybranu dovolenku aby si to vyriešila tak? Lebo ak nepristúpil na dohodu tak máš proste smolu. Výpovedná lehota je dva mesiace. A tie dva mesiace si musíš odrobiť.
Najprv treba vyriesit staru pracu a potom rozpravat novemu zamestnavatelovi, kedy mozes nastupit. Ak ta velmi v novej praci chcu, pockaju
@anonym_a35686 zo strany zamestnanca je do roka 1m a po roku 2m, to co pises je zo strany zamestnavatela
Jedine výpoveď a ak budeš stíhať tak môžeš mať aj 2TPP prípadne neplatené voľno zo starej, dovolenku, homeoffice z jednej práce ak je to možné.
A ak proste neprídem, hrozí mi nejaká pokuta? Podotýkam, že v tomto zamestnaní zamestnávateľ nebral ohľad na nič ( priespustky k lekárovi nefungujú, musim si vždy brat dovolenku ak chcem riešiť doktora, 3/4 výplaty na účet, zvyšok na ruku, atď.). Porušuje tým zákonník práce.
@anonym_a35686 zo strany zamestnanca je do roka 1m a po roku 2m, to co pises je zo strany zamestnavatela
@eeffka aha dobre dik 😀 tak som si to zmýlila
@anonym_a35686 áno podľa toho koľko si odpracovala ale aj podľa toho čo máš v zmluve..môže byť dva mesiace ale aj tri
@anonym_autor akože máš určený nástupný dátum? Veď ten dátum si si mala dohodnúť. A pri dohadovaní si mala brat do úvahy výpovednú dobu. Je neseriózne povedať novému zamestnávateľovi termín, ktorý možno nedodržíš a zároveň neseriózne voči aktuálnemu zamestnávateľovi chcieť skončiť okamžite. Tebe by sa tiež nepáčilo, keby si našli niekoho nového a teba by chceli ukončiť hneď.
A ak proste neprídem, hrozí mi nejaká pokuta? Podotýkam, že v tomto zamestnaní zamestnávateľ nebral ohľad na nič ( priespustky k lekárovi nefungujú, musim si vždy brat dovolenku ak chcem riešiť doktora, 3/4 výplaty na účet, zvyšok na ruku, atď.). Porušuje tým zákonník práce.
@anonym_autor áno, zamestnávateľ porušuje zákon, ale s tvojim vedomím a tvojou akceptáciou. 6 rokov si to akceptovala, takže ťažko teraz toto použiť ako argument. Keď si nebola spokojná s porušovaním zákon, mája si dať pred vyše 5 rokmi výpoveď a podať podnet na Inšpektorát práce. Som veľký kritik takýchto zamestnávateľov, aké rovnako zamestnancov, ktorí to akceptujú.
Čo sa týka toho, čo sa udeje, ak proste neprídeš - môžeš mať nevyplatenú poslednú mzdu a môže od teba žiadať škodu, ktorá vznikne tým, že neprídeš. To záleží od tvojej pozície a zmluvy.
@anonym_autor áno, zamestnávateľ porušuje zákon, ale s tvojim vedomím a tvojou akceptáciou. 6 rokov si to akceptovala, takže ťažko teraz toto použiť ako argument. Keď si nebola spokojná s porušovaním zákon, mája si dať pred vyše 5 rokmi výpoveď a podať podnet na Inšpektorát práce. Som veľký kritik takýchto zamestnávateľov, aké rovnako zamestnancov, ktorí to akceptujú.
Čo sa týka toho, čo sa udeje, ak proste neprídeš - môžeš mať nevyplatenú poslednú mzdu a môže od teba žiadať škodu, ktorá vznikne tým, že neprídeš. To záleží od tvojej pozície a zmluvy.
@melanta ešte pridám - môže dávať absenciu, a krátiť dovolenku (aj už vyplatenú) v závislosti od toho koľko absencii dá.
@melanta ja od neho výplatu už nepotrebujem, nech si ju nechá.. A pýtať odomna náhradu škody môže len cez súd nie? Ak sa preukáže ze mu bola mojou neprítomnosťou urobená škoda
@melanta tak musim sa autorky zastat, vyskakovat by mohla niekde na zapadnom Slovensku ale smer stredne a vychodne Slovenko su proste regiony, kde si podmienky diktuju zamestnavatelia a bud beries, alebo nie. A kedze z niecoho zit musis, ludia beru aj pracu na cierno. A nepredstavuj si ziadne zavratne peniaze, aj minimalna mzda bez dani je pre mnoho zivitelov rodin proste jedina moznost.
@anonym_autor Tvoje možnosti:
1. povedz novému zamestnávateľovi, že musíš ukončiť predchádzajúci PP a preto môžeš nastúpiť až 1.12.2025. Zároveň podaj výpoveď, bude ti bežať dvojmesačná VD.
2. Ku dňu nástupu do novej práce prestaň chodiť do terajšej práce. Potom ale musíš rátať s tým, že ponesieš následky takéhoto rozhodnutia.
3. Zostaň v súčasnej práci.
Vyber si.
@melanta tak musim sa autorky zastat, vyskakovat by mohla niekde na zapadnom Slovensku ale smer stredne a vychodne Slovenko su proste regiony, kde si podmienky diktuju zamestnavatelia a bud beries, alebo nie. A kedze z niecoho zit musis, ludia beru aj pracu na cierno. A nepredstavuj si ziadne zavratne peniaze, aj minimalna mzda bez dani je pre mnoho zivitelov rodin proste jedina moznost.
@anonym_5cc762 Okradaju tym vsetkych, to je cele
@melanta ja od neho výplatu už nepotrebujem, nech si ju nechá.. A pýtať odomna náhradu škody môže len cez súd nie? Ak sa preukáže ze mu bola mojou neprítomnosťou urobená škoda
@anonym_autor ako som napísala, záleží od tvojej pracovnej pozície a pracovnej zmluvy. Ak môžeš spôsobiť škodu tým, že z jedného dňa na druhý neprídeš, tak, tak k tomu súd nebude potrebovať.
@anonym_5cc762 ak si niekde zamestnávatelua kladú podmienky mimo zákona, tak iba preto, že im to ľudia dovolia. Keby každý rozmýšľal a neakceptoval by prácu mimo zákona, dotyčný zamestnávatelia by si to nedovolili. Áno, ja viem, aká je situácia na Slovensku. A realita je taká, že zamestnávatelia si dovolia iba toľko, koľko im ľudia dovolia. Kým sa budú vyhovárať ako autorka a ty, tak sa to nezmení.
@anonym_autor zamestnavatel ti nemusi ukoncit pomer kvoli absenciam. Moze ta stale viest ako zamestnanca, a kazdy den ti pisat Acka. Ano, moze ta aj prepustit. Ale teda nemusi. A tym ti vie narobit kopu problemov. Stretla som sa s niekolkymi pripadmi, ked to tak bolo.
Takze aj ked sa rozhodnes neprist do prace a ist cestou absencii, tak nezabudni dat aj vypoved. Este upozornim, ze za Acka sa ti krati dovolenka, mozes sa dostat az do minusu.
Je otazne, ci sa do takych priekov bude zamestnavat pustat, ked nema vsetko v sulade so zakonom, ale moze.

@anonym_autor nuz dat jedine vypoved s 2m lehotou a tvarit sa tak kyslo aby prisli s dohodou oni.