Ako predávať na Sashe bez živnosti?
Ahojte, chcela by som predavat obrazy, ale momentalne mam pozastavenu zivnost na najblizsi rok, lebo som na materskej. Poradite ako mozem predavat aja ko sukromna osoba? alebo ake mam moznosti, nech si ju nemusinm obbovovat? dakujem
@melanta ale akonahle otvorim zivnost, musim platit odvody za minuly rok.
Prečo máš pozastavenú živnosť? Ja som na Materskej a teraz na rodicaku a mam riadne živnosť a predacam riadne na Sashe
@milka1988 aby som nemusela platit odvody za min.rok
@milka1988 ci mylim sa? Ty si normalne platit odvody do poistovni? A oplati sa ti potom to privyrabanie?
učtovníčka mi odpisala toto: Ona píše ohľadom odvodov....A pravdepodobne ma povinnosť od 1.10.platit na, základe DP za rok 2023
V tom prípade ak otvorí živnosť kedykoľvek do konca roka 2026, bude musieť platiť hneď odvody
zrejme si zarobila toľko že musíš už platiť aj odvody, ja zatiaľ som neplatila nič, som na rodičáku ale nepodávala som DP kedže nemám taký zárobok aby mi tam vyšla daň.
Platím si iba od začiatku materskej až do konca rodičovského preddavky do ZP 33€ a vyšiel mi preplatok tak mi vrátili nejakú časť spät.
a ak si ty umelec a kreslíš obrazy nepotrebuješ ani mať živnosť stačí ti sa registrovať ako umelec, Vtedy je registrácia len na FS a nie na SP .
Ak nechceš platiť odvody do SP, musíš si zriadiť registráciu na FS ako umelec
to je odoved od mojej účtovníčky
Ja som bola popri rodičáku na daňovom ako slobodný umelec a odvody som platiť nemusela, nikdy som nedosiahla taký príjem, aby to vyšlo...
@milka1988 ty si strasne zlata, dakujem ti ❤️😘

Namaľuješ obraz za účelom predaja, čiže ide o podnikanie. Čiže potrebuješ byť SZČO. Obnoviť živnosť predsa nie je problém. Ako SZČO môžeš mať aktívnu živnosť aj popri materskej aj popri následnom rodičovskom príspevku. Ak budeš podnikať popri materskom či rodičovskom príspevku, nie si povinná platiť si odvody do ZP ani do SP. Ak však budeš mať príjem, tak pri ročnom zúčtovaní ZP ti vyjde nedoplatok. Čiže je vhodné platiť si preddavky podľa výšky príjmu, čiže nemusíš v zákonom stanovenej výške.