Ako prekonať nervozitu z prvého pracovného pohovoru?
Ahojte,
chcem sa s vami podeliť o niečo čo momentálne prežívam. Našla som si prácu a čoskoro ma čaká pracovný pohovor môj úplne prvý keďže som tento rok maturovala. A úprimne strašne sa bojím že niečo pokašlem. Stále mi v hlave bežia myšlienky typu Čo ak sa zablokujem?“, Čo keď sa ma niečo opýtajú a ja nebudem vedieť odpovedať?“, alebo že pôjdem celá červená a roztrasená... Chcem sa opýtať vás ako ste to mali vy? Ako ste prežívali svoj prvý pohovor? Máte nejaké rady alebo povzbudenie, čo vám pomohlo zvládnuť nervozitu?
Ďakujem za odpovede.
Bud ta chcu alebo nechcu. Ked ta chcu a prvy dojem bude dobry tak to budes citit a nic nepokazis.
Prvy pohovor som mala v 16tich, ked som brigadovala popri strednej, bolo to uplne v pohode. A potom ten naozaj na TPP, bol ked som mala 19 rokov a popri skole som si nasla pracu. Isla som len vyskusat, lebo som nestudovala architekturu a neprislo by mi mozne, aby ma zobrali. Bolo nas celkom 80 uchadzacov. A ako som to brala v pohode, tak ma aj zobrali. Cize moja prva realne skusenost. Dalo mi to velmi vela. Dnes uz 20 rokov robim pohovory ja a vzdy hovorim, o nic nejde. Co najhorsie sa moze stat? Ze si vyberu niekoho ineho. Ale nikto nezomrie a ani nevypukne tretia svetova. Nadych, vydych. Pozri si o nich na nete, ich ponuky, este raz pracovnu napln. Priprav si otazky na nich. Priprav si svoje strucne predstavenie. Prid aspon 10-15 minut vopred, primerane oblecena a upravena. Ale vsetko s mierou.
@anonym_autor úplne rovnako ako ty, roztrasená, nervózna, tých pohovorov ešte bude veľa, nefixuj sa na to extremne, dáš to, dáš, nedáš, nič sa nedeje, pôjdeš inam. Ja som sa na jednom pohovore totálne zhodila lebo som si povedala, že skúsim aj keď som nemala znalosti aké chceli a keď sa začali vypytovať nevedela som ani zaťať :D išla som odtiaľ červená ako paprika ale no a čo. Treba skúšať.
Ako človek, ktorý vyberal ľudí do svojho tímu a ako manželka personalistu ti poviem jednu vec. Pohovor je vlastne rozhovor, už dávno neplatí, že zamestnávateľ je v tejto situácii “nadradený”, v tomto rozhovore ide o to, aby si sa ty odprezentovala a aby zaujal aj zamestnávateľ teba (prácou, benefitmi). Najdôležitejšia rada je byt sama sebou a nachystat si odpovede na najčastejšie otázky - opýtaj sa ChatGPT nech ti napíše otázky a skús si pripraviť stručne odpovede. Takisto sa nezabudni na pohovore pýtať aj ty - či už ohľadom pracovného času, náplne, benefitov, kolektívu a pod.
@anonym_autor Na pohovor extra príprava, podľa môjho názoru,nie je potrebná,ale je užitočné mať predstavu o firme,o pracovnej náplni zamestnanca, ktorého firma hľadá.Okrem toho je osožné byť odpočinuty, pozitívne naladený a mať dostatok času nachystať sa.Cloveka občas, napriek dobrej príprave, dobehne trema.Clovek si musí povedať,ze aj keď chce zamestnanie,ale o zivot nejde.Posledna praktická rada, vďaka ktorej prekonáte trému a nebudete mať problém prirodzene odpovedať je, že dýchajte plynule,pomaly a zhlboka/človek, keď je v kŕči,ked ma trému , často prestáva dýchať dostatočne a chyba telu kyslík/
@anonym_autor ak sa tak strasne bojis, chod najprv na pohovor niekam, kde nechces robit... trening robi majstra, stres potom rychlejsie opadne.
Urcite bude nervozita. Avsak odporucam zistit si co to o firme a pozicii a nemysliet na to ako odpoved pred tabulou. Ber to ako rozhovor smedzi dvoma ludmi...

@anonym_autor prvy pohovor si uz ani nepamatam, nemysli na to, ak pokasles na druhom budes lepsia, ale zvladla si maturitu, tak zvladnes aj pohovor.