Ako prekonať obavy z práce učiteľky v materskej škole?
Už pár rokov sa túžim stať učiteľkou v MŠ no neviem sa odhodlať na to ,lebo si myslím že nato nemám ...
Bojím sa najmä koli tomu prihlásiť vôbec sa tú školu ,lebo si myslím že neviem vôbec kresliť ,ani spievať, ani hrať na hubodný nájstroj ....no napriek tomu mám rada detičky a láka ma tá práca .. budem rada za vaše názory a skusenosti, najmä mamičiek čo racujú v tomto obore.. ďakujem
@anonym_autor chod do toho! Čo nevieš sa doučís, však nemusíš byt Picasso krizeny s Paganinim… pri deťoch stačí byt schopná s nimi tvoriť a zaspievať detskú pesničku. Hlavne je, že máš rada deti a máš s nimi trpezlivosť. Nie každý to tak ma…
Nie je nič krajšie, ak človek robí svoje povolanie srdcom. Určite by som do toho išla. Píšeš, že máš rada deti - to je pri tejto práci najpodstatnejšie. Mnohí učitelia to tak nemajú a potom je to obojstranné trápenie.
Ak školu, určite vysokú, začni s Bc. Predškolská pedagogika. Bude to nevyhnutnosť, ak chceš v budúcnosti učiť napr. predškolákov. Ja som študovala v BA a prijímačky neboli vôbec talentové, iba všeobecné znalosti zo stredoškolského učiva. Nič, čo by každý maturant nezvládol. Titul z vysokej školy ti tiež zabezpečí lepšie platové ohodnotenie. Na začiatku je treba odvaha a chuť študovať, postupne príde aj sebavedomie, že to zvládneš a že na to máš.
Vedieť hrať na hud. nástroj, spievať, tancovať, kresliť a pod. je určite plus ale veľa učiteliek mnohé z týchto zručností nemá a učia v MŠ. Ja mám skúsenosti, že učiteľky, ktoré nevedia spievať, si pri nácvikoch piesní pomáhajú púšťaním z CD a pod. A osobne si myslím, že aj spievať sa dá naučiť, ak človek nie je úplne hluchý. Rovnako hrať na nástroji jednoduché detské piesne ... Pri práci s deťmi v predškolskom veku nemusíš byť virtuóz. Dôležité je robiť to s nadšením, aby si vytvárala u detí pozitívny vzťah k učeniu sa nových vecí.
Čo je veľmi dôležité, je nemať žiadne rečové nedostatky, mať správnu výslovnosť. A to z dôvodu, aby deti tieto nedostatky ,,nepochytili", keďže sa učia napodobovaním.
Priprav sa však, že budeš potrebovať aj veľa trpezlivosti a psychickej odolnosti. Ako učiteľka sa budeš v praxi stretávať s rôznymi deťmi a dnešné deti sú naozaj iné = náročnejšie. Potrebujú viac pomoci a pozornosti, pretože sa im buď rodičia málo venujú alebo naopak prehnane robia veci za ne. Samostatná kapitola je inklúzia.

Ak máš hudobný sluch a nemáš fyzické obmedzenia, doučuj sa na talentové skúšky u učiteĺky z pedagogivckrej akadémie. Zisti si, z čoho sa robia talentovky. Hudobný nástroj ovládať nemusíš, tam sa hrať naučíš. Maturitná skúska z VV nie je len maĺovanie, ale akákoĺvek výtvarná technika. Za pokus to stojí, škoda je vzdávať sa dopredu. Hlavne, ak ťa to läka. Držím palce 🍀