icon

Ako reagovať, keď šéf nedodrží sľuby?

30. sep 2024

Sef mi ponukol zdanlivo vyssiu poziciu, aj teda s navysenim objemu prace, ktora sa da povazovat aj za zodpovednejsiu. So slovami, ze bude aj vyssi plat. Predbezne som suhlasila. Dali sme sedenie s dalsim nadriadenym, ktori ma pod palcom mzdy. Vysvetlil mi, co to obnasa, ake by boli ocakavania na ich strane a pod. Ked sme prisli k platovej polozke, vymenoval mi co a ako. Po prezreti navrhu som zistila, ze mi bude mzda vychadzat rovnako ako teraz, akurat sa tam poprehadzovali polozky (osobne hodnotenie, 13. plat a pod.). Ostala som zaskocena, pozrela na mojho sefa - mlcal, a po par sekundach som pochopila, ze tu nie je priestor na nejaku slusnost. Preto som povedala, ze nevidim rozdiel v konecnej mzde, hoci s mojim sefom - p. XX sme sa rozpravali aj o adekvatnom navyseni. Pan YY povedal, ze bohuzial, toto je jedina moznost. Vtedy sa ozval aj moj sef a este ma presviedcal, ze to urcite bude mat pre mna vyhody, no ziadnu nemenoval. Takze som sa podakovala a odmietla.
Cestou spät na oddelenie, moj sef mlcal ako pena. Nacala som rozhovor, ze ci som teda ja nieco zle pochopila. Mlcal. Tak som povedala, ze uplne nerozumiem, kam toto malo viest. Na to povedal iba "ok".
Neviem, ci ma chcel do niecoho natiahnut - dovtedy som ho povazovala za spravnaka. Alebo ci len "slubil" nieco na co nemal dosah a nema gule to narovinu povedat. Kazdopadne by som asi cakala z jeho nejaky rozhovor "po", kde by sa vysvetlilo o com to malo byt. Premyslam, ako k nemu dalej pristupovat do buducna.

petracandle
30. sep 2024

Šéfino asi nečakal, že si to všetko spočítaš 😄 A dôvod prečo sa tak zachoval - ťažko povedať. Nemusí byť taký "správňák" za akého ho považuješ alebo nevieš čo je za tým, či to nedostal príkazom od jeho nadriadených. Uvidíš ako sa situácia vyvinie a začni sa pre istotu obzerať po inej práci.

amy2807
30. sep 2024

ja som si dlhe roky myslela ze mam najlepsieho sefa nadriadeneho na svete vychadzali sme super, praca bola narocna ale aj vdaka jeho pristupu sa mi dobre pracovalo, az kym som od neho 3 krat za sebou neodstala brutalne rany pod pas, ta posledna vyustila az k mojej vypovedi..takze ja uz neverim nikomu..jednoducho potreboval na moje miesto dosadit frajerku tak zacal s nenormalnymi podrazmi az šikanou..dovtedy mily, priatelsky, ustretovy a ferovy sef...ešte mesiac som sa nevedela spamat z toho ako sa tak niekto moze zachovat..

melanta
30. sep 2024

Môže byť dobrý človek, ako píšeš správňak. Ale nie je dobrý manažér. Pretože manažer nesľubuje, čo nie je pravda, v komunikácii by vedel argumentovať a nemlčal by. Zrejme ale nie je na manažérskej pozícii, iba na pozícii vedúcej bez dostatočnej rozhodovacej role. Mimochodom, už len to, že vyššia pozícia a viac práce. Nie, vyššia pozícia nemá rozhodne znamenať vyšší objem práce. Vyššia pozícia by mala znamenať menej výkonnej práce, aby bol priestor na vedenie, kontrolu, atď. Takže už toto nie je v poriadku.

katkaseiner
30. sep 2024

aaach, toto aj u nas... ocakava sa ze sa viac prace spravi, ale ze by sa otvorila korporatna penazenka, to nie....
U nas aj ked to sef nepovie, tak jeho sef je ten ktory si dupol.... proste je novy, poriadne nas nepozna, sme len slovaci, chudobnejsi pribuzny rakusanov (ustredie je v rakusku, tam sa takto serinkat nemozu.... na slovensku je vsak vsetko mozne... aj pracovat viac za rovnake peniaze a tesit sa ze to tak je.... grc grc grc

22abigail22
30. sep 2024

Pripomína mi to skúsenosť z pred pár rokov keď som dala výpoveď v jednej práci a počas výpovednej doby sa ma manažér opýtal čo by ma presviedčalo k tomu aby som ostala. Vymenovala som pár vecí na čo povedal, že mi môže splniť iba jedno a to zvýšenie mdzy. Avšak, keď prišiel so zmluvou tak zvýšenie mzdy bolo formou osobného hodnotenia (ako bonus, variabilná zložka). Keď som povedala, že budem súhlasiť len keď to dajú ako fixný plat tak odmietli. Bola som rada keď som odtiaľ konečná odišla.

deti95060810
30. sep 2024

si myslím že sľúbil čo nemohol dodržať + si nemyslel že na to prídeš a si budeš spočítavať čo a ako - jednoducho ťa mal za troška menej šikovnú...
no nevyšlo. 😉

autor
30. sep 2024

@melanta k tomu to sa priklanam, tiez mam pocit, ze ako menezerovi mu to nejde. Ma aj dobre pracovne napady a snazi sa, ale...

Aj ma to dostalo do stavu, ze ci chcem dalej pracovat pod jeho taktovkou.

@amy2807 Asi mas pravdu, kamarati nie sme, takze radsej byt opatrna. Mozu byt za tym len jeho vlastne zaujmy, aj ked sa tvari, ze snad by mi to malo pomoct.

mantilka
1. okt 2024

Táto situácia už posunula hranice. Už nikdy to nebude ako predtým.
Či je to v tvoj neprospech? Závisí ako to spracujes.
Je čas sa posunúť inde...

simca06022011
1. okt 2024

kludne moze byt spravnak, ale vidno ze asi nema prehlad o mzdach na firme. Plus je mozne ze potrebuju tu vyssiu poziciu obsadit a chcel tam niekoho koho uz pozna, sikovneho a takto budu hladat dalej, niekoho ineho (?)
Moze za tym byt kadeco. Ale urcite zalezi aj na institucii, naplni prace, zodpovednosti a vsetkom. Popravde, ak by som sa mala nove veci ucit, menit sposob prace, viac zodpovedat za nieco = asi by tom bez zvysenia platu nesuhlasila, este mozno keby nejake extra benefity boli z toho.. ale len tak... ee ja by som to ale nejak extra nehrotila, dostala si navrh, nesuhlasila si, tak v poriadku... na co to rozmazavat dalej?

My napr. vzdy najskor ponukneme veci ludom, ktorych mame na firme, lebo sami nechce do zabehnuteho dat novacika na dolezitejsie pozicie... Za mna je ale prekvapive, ze napr otec ordiny si moze polepsit, ist na miesto napr. obchodaka (pozna uz vsetko,sortiment, zakaznikov) a mat tym aj volnejsi pracovny cas,dosah na vyssie odmeny,kedze su aj z obratu atd ale nie, on radsej bude sediet za pc 8-16:30 a riesit to svoje. Roky.. 5rokov... 7rokov.. som tak nad tymuvazovala, co tie ich manzelky by na to povedali. Ale to je teda iny pribeh.

vlastnynazor
1. okt 2024

Klasicke manazerske kydy. Inak na toto dostavaju v niektorych spolocnostiach aj skolenie typu, ako vydrbat zo svojimi zamestnancami tak, aby si to nevsimli.
Sama pises, ze nie si s nim kamaratka. Keby ta do firmy dotiahol ako kamaratku, tak ver, ze toto by na tebe neskusal. Ak by tam bol priestor, tak by ti lepsi plat vybavil, alebo by nedal zvysenie platu/odmeny tym ostatnym (s kt.nie je v sukromi kamarat) a ich peniaze by dal tebe. Klasicky manazersky hajzlik.

dancingqueen321
1. okt 2024

@vlastnynazor mozno bolo cielom tejto taktiky uvolnit miesto bez odstupneho :D lebo vsak si bude asi hladat po tomto inde… hajzli na entu, samy ojeb dnes vsade

autor
2. okt 2024

@vlastnynazor Toto ma tiez napadlo, ze nech nehovoria, ze sa nenajdu peniaze. Ma uplne pobavila veta, ze v rozpocte uz nie su peniaze. Som robila budget pre velke oddelenie a skrtali sa polozky v desiatkach tisicoch aby sme sa dostali na cca 1,5 mil. Eur a nie tisicky.

@dancingqueen321 Vidis, ze by? Tak just tam ostanem! 🙂

dancingqueen321
2. okt 2024

Treba podla mna ostat, ak tam vies aj dalej nejak fungovat. Medzitym by som mozno riesila zadne vratka kdyby neco… lebo pri takychto nikdy nevies, ci nemaju tlacenku a potrebuju uvolnit flek.

bg92
4. okt 2024

velmi ta chvalim ze si sa nenechala utlacit a odmiela si to!

sef mlcal lebo sa citil sa trapne ze si ho prekukla a pracu naviac zadarmo si nevzala. este aj v pritomnsoti dalsej osoby mu nieco nevyslo. nic neostava len si davat pozor