icon

Ako riešiť nedostatok dovolenky asistenta v materskej škole?

nikoleta1872011
31. okt 2025

Zdravím.Ako to riešite , ktorí pracujete v školstve konkrétne v Mš ako asistent? Bohužiaľ ešte tento rok chodím na Vš a tých 40 dní mi nestačí..Ešte mám P-ka na rodinných príslušníkov,tak teraz na tie 2 dní to čerpám,ale na zimné prázdniny už mi nedostane.... ďakujem za každú odpoveď

anonym_61c6ec
31. okt 2025

@nikoleta1872011 dostaneš neplatené voľno 🤷🏼‍♀️. Mimo to nemala si to riešiť dovolenkou ale podať žiadosť o uvoľnenie, ak je to VŠ na zvýšenie kvalifikácie v odbore.

anonym_90c824
31. okt 2025

@nikoleta1872011 Budeš v práci. Alebo v najhoršom prípade neplatené voľno.

domkakvet
31. okt 2025

@nikoleta1872011 ano budes v praci.

anonym_124e11
31. okt 2025

U nás to riešime zastupovaním a nadčasmi. Ako učitelia, tak vychovávatelia, pedagogickí asistenti, aj pomocní vychovávatelia. Tí sú nepedagogickými zamestnancami a majú ešte menej dovolenky. Kto nemá ani dovolenku, ani nadčas, ide do práce. Veľmi často mávame cez prázdniny vzdelávanie, metodické združenie, poradu, riešime inventár, dokumentáciu,.....

bebebi
31. okt 2025
@anonym_90c824

@nikoleta1872011 Budeš v práci. Alebo v najhoršom prípade neplatené voľno.

@anonym_61c6ec @anonym_90c824 trošku doštudovať zákonnik práce. neplatené voľno sa nedá "dostať", o neplatené voľno môže požiadať sám zamestnanec, zamestnávateľ mu ho nemôže za žiadnych okolností nariadiť.

anonym_90c824
31. okt 2025
@bebebi

@anonym_61c6ec @anonym_90c824 trošku doštudovať zákonnik práce. neplatené voľno sa nedá "dostať", o neplatené voľno môže požiadať sám zamestnanec, zamestnávateľ mu ho nemôže za žiadnych okolností nariadiť.

@bebebi Nepotrebujem nič doštudovať. Ja nikde nepíšem, že dostane neplatené voľno

kacena4
31. okt 2025

neplatené volno neodporucam, tam si musis platit odvody a je to neprakticke pri dochodku (musis to zvlast dokladovat). toto si mala riesit pocas roka nie posledny mesiac kedy uz vela moznosti nemas. dohodnut sa zo zamestnavatelom na praci na doma, popr. zo zakona mas par dni volna na studium, ale to ti musi zamestnavatel "dat". buduci rok si to zariad operativne priebezne, aby ti to vyslo aj so studiom, napr. praca nadcas, zastupovanie mimo pracovny cas a pod. ak studujes a planujes skolu vyuzit v praci dohodni sa ci ti nebudu tieto dni v skole pocitat ako ""skolenie" ci ako sa to presne vola. ja som teraz dostudovala a zamestnavatel ma uvolnoval z prace na studium (studijne volno) drzim palceky

zajinkakoni
31. okt 2025

@nikoleta1872011 my fungujeme aj mesiac cez veľké prazdniny, cele jarné prazdniny. Ešte kopa dovolenky mi zostala.

nikoleta1872011
autor
3. nov 2025
@anonym_61c6ec

@nikoleta1872011 dostaneš neplatené voľno 🤷🏼‍♀️. Mimo to nemala si to riešiť dovolenkou ale podať žiadosť o uvoľnenie, ak je to VŠ na zvýšenie kvalifikácie v odbore.

@anonym_61c6ec neplatené voľno to veľmi nechcú riešiť na obecnom(čiže zamestnávateľ)...tak v tomto roku školu som riešila tak ,že keď som chýbala tak potom som tam zostala niekedy aj celý deň aby mi hodiny sedeli

nikoleta1872011
autor
3. nov 2025
@anonym_124e11

U nás to riešime zastupovaním a nadčasmi. Ako učitelia, tak vychovávatelia, pedagogickí asistenti, aj pomocní vychovávatelia. Tí sú nepedagogickými zamestnancami a majú ešte menej dovolenky. Kto nemá ani dovolenku, ani nadčas, ide do práce. Veľmi často mávame cez prázdniny vzdelávanie, metodické združenie, poradu, riešime inventár, dokumentáciu,.....

@anonym_124e11 no u nás to nehrozí...také ,že zastupovanie nedovolí riaditeľka mne asistentovi...My sme malá škôlka v dedine riaditeľka , učiteľka a ja ....

nikoleta1872011
autor
3. nov 2025
@anonym_61c6ec

@anonym_61c6ec som zabudla,že robím sociálnu prácu, takže to nie je zvýšenie kvalifikácie v odbore