Ako riešiť nesúlad medzi hodinami a výplatou?
Kto mi viete poradiť,zmluvu mam od 15.3.,prvá smena 16.3.Odrobila som 96 hodín.Ale zaplatených a na páske mám iba 47.Šéf ani počuť,že by som mala mať zaplatené všetky hodiny.Operuje s tým,že v poisťovni som nahlásená až od polovice mesiaca,tak nemám nárok na výplatu celého fondu.Mne je jasné,že nemám odrobený celý mesačný fond 176cca.Chcem iba tých zvyšných 49 hodín doplatiť.Ja fakt neviem ako už argumentovať.Alebo má pravdu?Aj účtovníčka ma presviedča,že je to správne.
Odfoť si dochádzku, výplatnú pásku a napíš tu https://www.ip.gov.sk/chcem-sa-poradit/
Dievča, odtiaľ UTEKAJ ! Ten ťa bez hanby chce oj*bať hneď prvý mesiac..odíď, ešte si v skúšobnej a pošli podnet na inšpektorát práce. Samozrejme, že ťa klame
to co je za pristup toto? a akoze tie zvsne hodiny si tam co sedela zadarmo? normalne sa mu vyhroz ze pokial ti tie ostatne hodiny nedoplati tak na neho zavolas kontrolu. a mas niekde nejaky dokaz ze si tolko odrobila? myslim ci sa pipate alebo do nejakeho systemu nahlasujete. popripade aky mas vztah s novymi kolegami/kolegynami ze by sa ich na to spytala.
@melanta je mi jasne,že ma odrbava a poistenie s tým nič nemá.Lenze aj účtovníčka tvrdí,že to tak má byť.Na inspektorat môžem podať až po ďalšom mesiaci ak nedoplati,myslim,že tam je lehota do konca mesiaca po mesiaci,kedy mala byť vyplatená mzda,poslala som písomnú žiadosť o doplatenie,maily.Nikdy sa mi toto nestalo a vyzeralo to byť ako naozaj korektný zamestnávateľ a to som si dala sakra pozor,vyberala som z troch firiem,na pohovore som strávila hodinu a pol a pýtala sa na úplné detaily.Horsie je,že si nemôžem teraz dovoliť okamžite odísť,tie miesta predtým sú už obsadené
Otázku na IP môžeš dať aj teraz a dajú ti vedieť ako máš postupovať.
Len si pozbieraj dôkazy o dochádzke.
Aj taketo sa tu moze diat? Normalne ziram, kam su schopni ludia zajst, ze vyplatit polovicu hodin. Uz by som tam nebola a pislala tam ispektorat prace
@wivienka111 jasné,máme elektronický systém dochádzky,to som si vytiahla z PC,výkaz mám odfotený,podpísaný mnou a ním,kde je 96 hodin.Vsetko som mu preposlala do mailu,nech vidí,že nie som blbec,ktorý si nechá skákať po hlave.Na to som volala s externou účtovníčkou,ona ma presviedča,že to tak skrátka má byť a pokiaľ mám nejaké hodiny navyše,že to bude nadčas.Uplne nezmysel.Nadcas mi nemal ako vzniknúť
@maranco ďakujem za tip
Nemôžeš si dovoliť odísť. A môžeš si dovoliť pracovať niekde, kde ti zaplatia iba polovicu odrobených hodín?
Nie,nemá to tak byt. Niektoré firmy majú tzv. časové konto,kde si môžu dopredu nadrobit hodiny a potom čerpať náhradné voľno alebo im to preplatia ďalší mesiac. Ale to dopredu vieš. My to u nás v robote podpisujeme a tam si zaškrtnem, či chcem náhradné voľno alebo peniaze
Tak, tam bude pravdepodne problém, že účtovníčka ta neskoro nahlasila. Čiže, oficiálne ti to zaplatiť ani nemajú. Rozumieš nie? Co samozrejme nie je tvoja chyba. Chod sa pozrieť do poisťovne, aj do zdravotnej. Lebo, zjavne za toho pol mesiaca, čo nikto za teba neplatil, budeš mat dlh. K akému dátumu máš podpísanú zmluvu?
Pozri si svoj Elektronický účet poistenca odkedy máš zamestnávateľa.
https://www.socpoist.sk/prihlasenie-do-elektron...
ak tam ešte nemáš prístup požiadaš cez https://www.slovensko.sk/sk/detail-sluzby?exter...
@hipuska ja si naopak myslím,že zaplatiť by mi mali všetky odrobené hodiny.Aky dlh?Prečítaj si v úvode - od 15. mám zmluvu.Takze ak niekto nenastúpi od 1.v mesiaci nemá nárok na mzdu či ako??Nezmysel
A nemas zmluvu na polovicny uvazok?
@martinkatinka na plný
@hipuska aký by v tom bol rozdiel?Ale som až od 15.,nie od 1.
@taynee robím 12tky,sviatky sme nepracovali.Nadcas mi logicky nemohol vyjsť,keďže som nesplnila od 15.cely pracovný fond.Ja aj tak nevidím dôvod nevyplatit odrobené hodiny
Počas voľna by som obiehala pohovory a išla inde
Kazdy den dvanastky, ci mate nejaku smenovku?
Pokial si nastúpila v polovici mesiaca, tvoj fond prac.času je polovica, pracuješ na plný úväzok. Aky mas ustanovený týždenný prac.čas? Pracuješ v jednozmennej prevádzke? Pretože to nejako nesedi…
Podľa toho, čo píšeš si mala odrobiť asi 88 hod, všetko ostatne je nadčas teda 8 hod, plus máš nárok na preplatenie sviatku, ak pripadol na tvoju zmenu a ty si kvôli sviatku nepracovala.
Ak ti vznikne nadčas, môže sa presunúť do konta prac.času pokial je tak dohodnute, (ale to by ti bolo oznámené a zľ by netvrdil to čo tvrdí), je možné čerpať i náhradné voľno za nadčas. Jedine v týchto prípadoch by ti nadcas nebol preplatený. Ostatne však áno.
@martinkatinka
@tiika nepretržitá pracovná doba. Áno,nad tých 88 hod v podstate ako nadčas,ale u nas(aspoň kolegyne tak majú),že sa to platí všetko hneď,nie až v priebehu 3mes alebo brať voľno.Aj tak,proste mám zaplatených iba 47 hodín a zvyšok niekde lieta a na páske nie sú zvyšné hodiny uvedené
Ja by som to dala presetrit inspektoratom prace. V praci povedz, ze ti jednoducho nesedia hodiny a tym padom to das presetrit.
A neprenášajú sa ti hodiny navyše do ďalšieho mesiaca? Nemusia byť vyplatené, nadčasy sa môžu prenášať niekoľko mesiacov podľa potreby a buď sa dajú vyčerpať alebo preplatiť
Inak nechápem ako môže vyjsť taká páska.. to by si potom bola s hodinami v mínuse, alebo by si musela mat asi doplatok do minimalky… nezdá sa mi to vôbec. Tuto niečo nesedi. Ak chceš, môžeš sem dať tu pásku prip. mi ju pošli?

Na rovinu - normálne ťa odrbáva. A hneď prvý mesiac čo tam pracuješ. Ani sa nesnaží na začiatku ukázať prijateľnú tvár. Rovno ukázal, že je hajzel. Takže moja rada - okamžite ukončiť pracovný pomer, dnes. Nechať mu čas do konca mesiaca, aby doplatil všetky odpracované hodiny, ak sa tak nestane, podnet na inšpektorát práce. Teda predpokladám, že si normálna a nebudeš pracovať u niekoho, kto ti hneď v prvý mesiac zaplatil iba polovicu toho, čo si odpracovala.