icon

Ako riešiť problémy na absolventskej praxi?

11. nov 2025

Chodili ste niekto na absolventskú prax? Ako sa vam pačilo? Dali ma na inú pozíciu než na ktoru som mala nastupiť, neviem ako postupovať. Na tejto pozícii nevyhovujem a nemám ani žiadne skúsenosti čiže tam nemôžem pracovať.😞

anonym_8cab05
11. nov 2025

Ak ťa vzali na absolventskú prax a niečo sa ti nepáči, okamžite to rieš. Pozri si zákony lebo nik ti neporadí. Ja som chodila popri škole, mne to ponúkla pracovníčka úradu práce, že si privyrobím, vtedy to bolo 1500 SK mesačne. Akurát opomenula že som študovala externe k čomu som poberala iné sociálne dávky. Školu som si ešte nadrábala lebo som nepoznala zákony a vtedy som úradníkom dôverovala. Bola som na pol roka ale páčilo sa mi tam, tak som si predĺžila na rok.
Po ukončení mi prišiel oznam že som tú dávku poberala neoprávnene, že nemôžem poberať dve dávky a že to musím vrátiť. A že som ako externý študent na žiadnu absolventskú prax chodiť nemusela, že som mohla normálne pracovať za normálnu mzdu. A ešte že zo zákona som si školu nemusela ani nadrábať, že štúdium má prednosť a tie dni čo som bola v škole, som mala nárok proste na prax neísť.
Tak som šla za šéfkou a ona mi s úsmevom povedala že vedela o tom, ale boli radi že som neznalá zákona a že ma mohli využiť - pracovná sila zdarma a ešte aj ochotná pracovať vo svojom voľnom čase. Že ako inak sa mám poučiť ako na vlastných chybách...

Stratila som tam rok života čo som mohla mať normálnu prácu alebo brigádu a mať za svoj čas zaplatené niekde inde.

anonym_76350d
11. nov 2025

@anonym_autor je to síce pomaly 10 rokov, ale ak sa nič nezmenilo, tak pamätám že tam veľké možnosti ukončiť ju (bez následkov) neboli. Bola som sa pýtať a dohodnúť osobne a napísala som aj oficiálny list na riaditeľku príslušného oddelenia UPSVaR-u, kde som požiadala o predčasné ukončenie absolv. praxe a odôvodnila som prečo. Tiež to bolo iné než "sľubované", nič som sa tam nenaucila, len som zbytočne jazdila hore-dole a využívali ma na úplne nesúvisiace roboty.. nebol potom problém s ukončením. Len teda som si to s nimi na úrade dopredu vykomunikovala a až potom jednala. Možno už sú iné možnosti, snáď ešte niekto napíše, ale zatiaľ ako také vodítko, ako prvé by som aj teraz išla na úrad sa porozprávať o možnostiach.

tiika
11. nov 2025

@anonym_autor ak si mala nastúpiť na inú pozíciu, máš o tom i nejakú dohodu/zmluvu, čo si mala robiť? Poradila by som sa s UP.

anonym_d121cf
11. nov 2025

ja som po strednej bola na takejto praxi na katastri nesla som hned na vs mala som rok pauzu.Mne sa tam ale pacilo.Robila som dokumentaciu,postu atd.Zalezi co to je a co tam budes robit.Mna administrativa bavila.Ale tie vztahy tam boli teda hrozne.Skupinkovanie medzi zenami v kancli no ako vsade.Jedna dokonca taka pribrzdnena rozumom tie reci pocuvat dookola to bola hroza.No nechcela by som robit len kvoli kolektivu inak v pohode.A ano netreba sa nechat zneuzivat ak ti nahadzu kde co robit lebo oni zbadaju ci sa ozves alebo si splachovacia povaha a spravis aj za nich

autor
13. nov 2025
@anonym_d121cf

ja som po strednej bola na takejto praxi na katastri nesla som hned na vs mala som rok pauzu.Mne sa tam ale pacilo.Robila som dokumentaciu,postu atd.Zalezi co to je a co tam budes robit.Mna administrativa bavila.Ale tie vztahy tam boli teda hrozne.Skupinkovanie medzi zenami v kancli no ako vsade.Jedna dokonca taka pribrzdnena rozumom tie reci pocuvat dookola to bola hroza.No nechcela by som robit len kvoli kolektivu inak v pohode.A ano netreba sa nechat zneuzivat ak ti nahadzu kde co robit lebo oni zbadaju ci sa ozves alebo si splachovacia povaha a spravis aj za nich

@anonym_d121cf ano presne tak som velmi utiahnuta povaha dokonca ešte trpim depresiami preto niesom zamestnaná normalne na 8 h. A tiez mi pride ze ma tam vyuzivaju zadarmo, a tuto poziciu nevzvladam

autor
13. nov 2025
@anonym_76350d

@anonym_autor je to síce pomaly 10 rokov, ale ak sa nič nezmenilo, tak pamätám že tam veľké možnosti ukončiť ju (bez následkov) neboli. Bola som sa pýtať a dohodnúť osobne a napísala som aj oficiálny list na riaditeľku príslušného oddelenia UPSVaR-u, kde som požiadala o predčasné ukončenie absolv. praxe a odôvodnila som prečo. Tiež to bolo iné než "sľubované", nič som sa tam nenaucila, len som zbytočne jazdila hore-dole a využívali ma na úplne nesúvisiace roboty.. nebol potom problém s ukončením. Len teda som si to s nimi na úrade dopredu vykomunikovala a až potom jednala. Možno už sú iné možnosti, snáď ešte niekto napíše, ale zatiaľ ako také vodítko, ako prvé by som aj teraz išla na úrad sa porozprávať o možnostiach.

@anonym_76350d Na urade som bola len pani tam nieje, neviem či marodi alebo co je s nou