icon

Ako riešiť problémy so zlou stravou v práci?

3. okt 2024

Zdravim, ako je to, ak zamestnávateľ zabezpečí stravu, ale tá je priam otrasna, nechutná, zakaždým z nej mám bolesti brucha, nafukovanie, zápchu alebo hnačku...
Zamestnávateľ sa ohradzuje tým, že strava je diétna a je v súlade so školskými normami. Že jemu to chutí
On si zákonnú povinnosť splnil a ak mi nechutí, nech nechodím na obedy, ale stravné lístky nedostanem.

Problém nemám len ja, viacero kolegov/kolegýň sa v jedálni nestravuje ale nijako to neriešia, že aj keď skúsili, nepochodili. Povedal im, nech si dajú pohár Pepsi/Coca colu na pretravenie.

Toto je len dnesny príklad. Vraj kurací plátok na prírodno a dusená ryža

Mám nejaké zákonné možnosti ako voči takejto "šikane" bojovať?

Ďakujem.

Ako riešiť problémy so zlou stravou v práci?
nairobi
4. okt 2024

Mala som presne vaše zdravotné problémy,sla som na gastro a popísala kde sa stravujem,,,mudr mi dal bez váhania potvrdenie ze takato strava nie je vhodná pre dospelých a odvtedy mi chodia peniaze na účet v práci kedze sa tam nestravujem

lasona
4. okt 2024

A to si ešte vezmite ze je to varená strava. Z zahraničí koľko krát majú deti samé toasty a hlúposti. Kamoška zo Švajčiarska mi vravela.ze malej neplatí už obedy v škole, lebo platila 8 eur a mali na obed párky 🙈🙈a takéto lakocinky

arasidka123
4. okt 2024

@hylary co tak odhlásiť sa a nosiť si svoje?

dzonik
4. okt 2024

@arasidka123
@arasidka123 to nie je riešenie, lebo príde o príspevok zamestnávateľa na stravu. Mám podobný problém a hnevá ma, že prichádzam o peniaze. Jedlo si varím a nosím do práce, gastro som neskúšala, neviem či sa mi chce každý rok riešiť gastro pri tomto zdravotníctve

sense
4. okt 2024

@lasona tak to platila ešte málo 8chf, a zas ono parky CH chutia aj po mäse nie ako slovenské. Ja platím 16 a teda parky ešte nemali je keď teda moja by zjedla radšej parky ako každý týždeň polentu, ešteze majú vždy šalát a aj zeleninu

alenka58
4. okt 2024

zamestnávateľ by to mal príspevok kompenzovať vo výplate keď je potvrdenie od lekára, potvrdenie sa odovzdáva len raz pri stálom zamestnávateľovi

mk1111111111
4. okt 2024

Jedine sa dohodnut so zamestnavatelom, ze vymeni dodavatela obedov. Inak, zial smola. Niekedy premyslam, ked vidim tieto blivajzy, ze ci neberu na vedeni, za to provoziu, ked to vedeniu "chuti". Vyzera to naozaj strasne, za sumu terajsieho stravneho. Predpokladam, ze je to jedlo v hodnote stravneho, co strhaju vam-zamestnancom, preto trvdia, ze im to "chuti". My sme tiez vymenili dodavatela, neboli sme spokojni a teraz sa z jednoho obeda aj dvaja kludne najeme. Strava je v takej kvalite, ze sa cloveku ani doma varit nechce, dobra, pestra, siroky vyber jedal s obmenami, obrovske porcie.
Ako je to s potvrdenim od lekara, Ti neviem poradit.

katulienkax
4. okt 2024

@paciko9 vsetky tu hovorite, ake by mali mat deti v skolskej jedalni pestru stravu, ale ked im daju zeleninu tak, 4/5 obedov so zeleninou sa vyhodi, Takisto ryby deti vobec nejedia a polievky uz skoro vobec. Napriklad ja som bola spokojna aj so stravou v porodnici, ale tie zeny tam dobre zeby len rezne a hamburgery nechceli na obed . Vsetko fuj a hnusne. Ved aj tak vyzerali, ze sa tak doma stravuju

hylary
4. okt 2024

@arasidka123 akoze mám ešte variť po večeroch? Ešte som sa s koňom nezrazila.. pri dvoch školopovinných deťoch som rada že žijem a nie ešte varit denne... Ako vtip dobré 👏

kukuk29
4. okt 2024

U nás bolo v práci ,že si potrebovala papier od gastro dr po vyšetrení hadicou... ,vtedy uznali a dostavala si peniaze ale keď to iba nechutí ...tak smola.Obed zabezpečil a tvoja smola že ti nechutí....hold neni to len u vás ale vo veľa firmách...

katulienkax
4. okt 2024

@lasona presne v takom vyspelom a bohatom Norsku detom v skolach nevaria a jedia SENDVIC od rodicov. 😨 kazdy den. A potom zeny rychlo varia na veceru nieco. Ale kazdy ma ine chute, to neberiem, ale ja som vo vseobecnosti s jedalnami problem nemala a ked som sa bavila s ocom, oni mali jedalen v robote, tiez vravel, ze s jedlom bol spokojny a kolegovia len FRFLALI kazdy den. Aj u nas v robote frflali, ale 3 x do tyzdna hnusny kebab si dali a potom vietnamca 2 krat do tyzdna 😨

lucik194
4. okt 2024

@simona20201309 pozor lenze napr pri bezlepkových musi kuchyna zabezpecit "bezlepkove prostredie" detto pri mlieku....
akoby museli byt dve samostatne kuchyne, lebo to nie je len tak, ze navarim s mukou, utriem muku a teraz na tom idem varit bezlepkovo, to tak nefunguje.....

preto ak naozaj ma niekto problem a odbili by ho len tym ze vsak nedame muku resp mlieko, soju tak som zvedava, co by urobili keby nastal šok, alergicka reakcia a zacne sa im tam niekto dusit.......

oblecenie99
4. okt 2024

Viete čo, ja by som si radšej dala každý deň hoc aj ten sendvič, ako toto, čo je na obrázku. Pravda, ja som presne konkrétne toto jedlo neochutnala, ale takéto sme mali na tanieri aj my v školskej jedálni, a fakt sa to nedalo jesť. Čiže keď to chutí tak, ako chutilo jedlo v škole, na ktoré si spomínam, tak radšej zostanem hladná. Keby aspoň z tej omáčky dali menej na tanier, aby to v tom neplávalo.. Na strednej som už na obedy ani vôbec nechodila, boli by to vyhodené peniaze.

simona20201309
4. okt 2024

@biba_18 chcela by som vedieť ktorý lekár napíše takúto závažnú chorobu ako je napríklad crohn. Neverím ze by si toto niekto vzal na zodpovednosť len kvôli tomu ze učiteľka sa nechce stravovať v škole.

simona20201309
4. okt 2024

@lucik194 nechcem sa s tebou hádať pretože nepracujem v školskej jedálni, ala ms kde som pracovala varila pre bezlepkacov a neviem o tom aby mali dve kuchyne. Bolo to presne tak ako som písala- len odobrali pred zahustenim. A keďže mali povolenie var8t túto diétu, určite by neporusovali nejaké normy.
Ale aj tak....ani celiakiu ti nediagnost8kuju len tak, z výmyslu

Je to neriešiteľná situácia

biba_18
4. okt 2024

@simona20201309 ja som predsa nenapísala, že si má lekár vymýšľať. ale že existuje kopec iných diagnóz ako iba alergia ...

diaszoky
4. okt 2024

Povedz to dr nech ta posle k alergologovi ci enmas na nieco alwrgiu anpr mozes mat aj Hit a tam ti on stravu nezapezpeci lebo by ti musel specialne varit

diaszoky
4. okt 2024

@simona20201309 no ja parcujem v dss a dali mi peniaze podla zakona kedze nemali ca sprintolkych ludoxh mne eobit extra pochybujem ze oni v skole mat cas budu

mandzula
4. okt 2024

@katulienkax presne ako pises, moja dcera zje vzdy vsetko a je znechutena z toho, ake su decka narocne v zmysle, ze ak nie su spagety s kecupom, jest to nebudu. Moja sa ako stredoskolacka stravuje na jednej zakladke v BA a varia perfektne (parkrat obed priniesla domov - dve sme sa z toho najedli a bolo to velmi dobre). Ono zavisi aj od konkretnej kuchyne, ako sa s tym pohra aj v ramci vyzivovych a financnych limitov. Tu maju obcas aj cestoviny, no aj kacku s knedlou, tekvicovu polievku, kokosovu polievku a x inych netradicnych veci, pri ktorych deti pistia, lebo langos je lepsi. Dokonca varia aj pre bezlepkacov a bezlaktozovcov.

autor
4. okt 2024

@danyelia doma sa stravujem zdravo, zelenina, ovocie, hovädzina, domáca hydina... Mávame cestovinu, ryžu, zemiaky. Hamburger som naposledy jedla počas druhého tehotenstva cca 11 rokov dozadu. Pizzu nejem...

luccija
4. okt 2024

Áno, tak vyzerá kurací plátok len s tým rozdielom, že v reštaurácii ti tu ryžu upravia, nezaleju tolkou šťavou a dajú šalát, oblohu
Ja som mohla mať stravu za bagatel a nosila som si radšej z domu a varila večer.Dones papier od lekára a dajú ti prispevok

autor
4. okt 2024

@oblecenie99 je to jedlo zo školskej jedálne 😭

322sima123
4. okt 2024

@katulienkax presne, ja som bola v takom strese v nemocnici ze som zjedla obcas aj spolubyvajucej porciu lebo sa ani nedotkla.. a najviac tam ficala tarhona, mnam 😊

oblecenie99
4. okt 2024

Ja potom tomu nerozumiem, už roky tu nič iné nečítam, len ako veľmi zdravo a pestro sa stravujú slovenské deti, len domáce príkrmy, každý deň čerstvá strava, a pritom doobeda aj poobede vonku na čerstvom vzduchu za každého počasia samozrejme, a všetko sa stíha, aj montessori aktivity a rozprávky a herničky, a potom bum, presunieme sa do diskusie o škôlkárskych a školských jedlách a tam aha hó, každá kuchárka potvrdí, že decká nechcú nič jesť, žiadna zelenina, žiadne nátierky, len langoše, hot dog, a burgre... väčšina detí? Jak je to možné? Varia tí rodičia len hlúposti doma, či nevaria vôbec?

Tak pripusťme, že sa v týchto diskusiách riadne preháňa, alebobo sa tu málokto pochváli, že nevarí doma, alebo aj to, že tým deťom sa aj zmenia chute a začnú "vymýšľať", nie naschvál, len zrazu to nechcú, lebo im to jedlo nechutí, alebo doma vonia ináč.. ja napr. nie som zvyknutá jesť prívarky, lebo moja mama to nevarila, varila všetko a dobre, ale prívarky u nás nefičali, tak v škôlke som na to tiež kukala.. teraz to už zjem, lebo viem, že je to dobré. Mám doma zlého jedáka, ale spomínam, že pri príkrmoch mal najradšej cviklu a tekvicu. Zbožňoval biele jogurty, acidko. Teraz by som do neho nič z toho nedostala ani keby neviem čo urobím, poprosím, prikážem, podplatím. Nechutí mu to. A ruku na srdce, také cviklové rizoto by som jedla každý deň, ale keby mi to dajú na tanier ako decku, tiež bojkotujem. A spomínam si, že som tiež neznášala acidko, kapustnicu a ryby. Už som dospelá, v acidku by som sa aj kúpala, za dobrú kapustnicu aj pol kráľovstva, ale ryby do mňa nedostane nikto, ani keby to bol najlepší losos, či kapor, či hocičo na svete, ani keby mi za to zaplatili. Len už som dospelá, tak mám právo na to, aby mi niečo proste nechutilo, zrazu to všetci chápu a nestojí nad mojim tanierom v školskej jedálni vrieskajúca družinárka, ktorá ziape, že kým to nezjem, nikam nejdem a ona má čas, lebo som len rozmaznané decko a moja matka určite nevarí normálne jedlá, keď mi to nechutí. AJ touto cestou ju pozdravujem a aj keď to bol hrozný zážitok, som naozaj veľmi rada, že som jej po hodine plaču tú rybu vyzvracala späť priamo do taniera a čiastočne aj na ňu. Tá ryba možno bola dobrá.. lenže ja ryby neznášam, lebo mi nechutia a vyslovene smrdia.

Tak si dovolím nespochybniť autorku - dospelú osobu, že to jedlo jej proste nesedí. Môžem sa vyjadriť aspoň k vizuálu, a na tanieri to vyzerá negustiózne, kurací plátok sa dá urobiť aj tak, že to bude aj vyzerať tak, že človek je ochotný to dať do úst. A nejak to naaranžovať normálne naozaj nestojí ani o cent navyše.

patus_2
5. okt 2024

My máme v školskej jedálni takmer ku každému jedlu čerstvý zeleninový šalát. Polovica detí si ho ani nevezme s ti, ktorí si ho aj vezmú, tak ho väčšinou nedotknutý vrátia. Polievky ani len neochutnajú, šošovicová, hubová, feniklova, paradajková, vývary... . Keď sa ich opýtam, aké polievky jedia doma, hádajte ako je najčastejšia odpoveď? Vifonky...
Hlavne, že keď sa spustí diskusia na koniku, tak každá druhá vari denne, zdravo, vyvážene, zeleninu, bio mäso, vajcia iba z voľného chovu... Jasné, že niektoré to tak robia, ale prečo potom toľko detí nie sú z domu naučené riadne sa stravovať?

queenofdisaster_7
5. okt 2024

To isté aj u nás, každý sa len sťažoval, že po obede vždy len sedí na záchode. Ale keď sa viac krát hlasovalo či chcú mať obedy alebo lístky, asi len 5 ľudí chcelo lístky, lebo veď aj keď to je otrasné, hlavne že lacné, kde inde sa naješ za euro. Iný dovoz? Menučka za 5 si tiež chceli platiť len manažéri. Až chvalabohu keď skončil eurest, tak tu hnusnú kantínu zavreli 🤢 ja som tam teda nejedla nikdy, ale boli aj takí čo brali aj 5 porcií, že nemusia doma variť 🫣

maranta_leuconeura
5. okt 2024

@patus_2 ja mam zas pocit z diskusii, ze decka jedia hlavne parky, pecivo so sunkou, salamou, hranolky, osladene caje, sladkosti... A ked im navaria nieco ine a do 5 sekund to nezjedia, tak hned ponuknu nieco z vyssie menovaneho, aby chudiatka neboli hladne.

paciko9
5. okt 2024

@katulienkax ja som narazala skor na desiatu a olovrant. Moje dieta obedy zje, zeleninu tiez, a ryby miluje. Ale dat dietati vesnakovu alebo cibulovu natierku, tak to uz je trocha moc.

mateson2004
5. okt 2024

To, že to nevyzerá vábne, neznamená , že to nechutí normálne. V reštike tam dajú, vegetu , bujón či červenú papriku, takže to má farbu. Čím má asi tá kuchárka v ŠJ dosiahnuť aby to nebolo bledé? Je to jedlo určené pre deti od troch rokov. Ak doma spravíte kuracie na prírodno a uvaríte ryžu k tomu akej farby to máte? Pokiaľ tam nedáte nejaký "dofarbovač".

lienka.7
5. okt 2024

Mne sa paci, ako tu vsetly nadávate, ze z akých nekvalitných surovín sa v každej jedálne samozrejme vari. A myslíte si, že v restikach mate aké? Presne také isté. Len tam vám to na tanieri trosku "upracu" a drbnu vegetu a namiesto 3,50 zaplatíte 8 a ste spokojne 👌
Je tu nejaká z hygieny, žeby napisala, aká je v tých restikach v kuchyni "mnamka"?