Ako riešiť situáciu, keď robíte prácu za kolegyňu?
Ahojte, týka sa to práce.
Mala som nastúpiť na pracovné miesto do vedúcej pozície. V tej práci sa zaucala jedna baba, na pozíciu zástupcu ale ona chcela veľmi moje miesto. Zduvala sa ako malé dieťa, a keďže som nechcela robiť v novej praci dusno tak som jej z dobrej vôle, "prepustila" svoje miesto a ja som sa stala jej zástupcom. A tu nastáva kameň úrazu, keďže veľa veci robím za ňu alebo jej pomáham alebo hovorím čo má robiť. Alebo kolegyňa jej tiež pomáha a radi. Skrátka robíme robotu za ňu. Fungujeme spolu len mesiac ale mne to začína vadiť, pretože plat berie vyšší ako my a robotu svoju nezvláda. Neviem co urobiť, neviem byť taká, že keď má niekto poprosí o pomoc, že mu nepomôžem. A rovnako sa bojím, aby nás nedostala do problémov (hlavne finančných) a doplatíme na to všetci.
Ona sa veľmi rada pýši, na akej pracovnej pozícii je a myslím že dobrovoľne by sa nechcela vymeniť so mnou ako to malo byt pôvodne. Mne nejde o tie peniaze, mne stačí to čo zarábam ale je to v podstate nefer, že ona berie plat za robotu ktorú robím z veľkej časti ja s kolegyňou. Poraďte mi prosím ako to diplomaticky vyriešiť.
Ja osm mala takú kolegyňu. nevedela robiť svoju prácu ale o klebety sa starala.
Ked prišla, že ako to má urobiť, poradila som jej, a ona. "Vieš čo, urob to ty, aby to bolo dobre".. mala som dosť svojej práce. Tak ma to časom naštvalo a povedala i šéfke, ked mi dá jej odmeny, tak to spravím. potom chodila za šéfkou. Ale ona tomu nerozumela 😀😝
Hlavne keď videla výplatnú pásku riaditelky odboru, PhDr.,, že ..pozri, tu sa pes vysral na jednu kopu....(sánka mi padla) Ale tú zodpovednosť nevidela.. Sme rôzny...
Prepáč, ale čo tu čakáš? Na všetko vravíš, že si jej povedala, že už jej nebudes pomáhať, nechceš to robiť a aj tak nevydrzis a robíš to. Myslis, že ta tu niekto naučí asertivite?
@isis234 to máš pravdu ze ma zneužíva, ona to berie tak ze je moja nadriadena a teda čo mi povie to mam urobiť. A k tým poznámkami. Ma veľký zošit s poznámkami, ma tam zapísané snáď všetko. Ale ja si mylsim ze ona to nechápe. Môžeš mať napísaný postup od slova do slova, ale keď nechápeš princíp a podstatu toho co robíš, tak to nikdy neurobíš dobre.
@isis234 mne to príde, že ona sa chce len pýšiť tým titulom a tamto hasne. Trápia ju veci nepodstatné, kto išiel na obednu prestávku prvý, na aký papier sa co napísalo. Ci som sa so zákazníkom rozprávala 1 alebo 2 minúty.
Nehovorím o robote mimo kancelárie, ktorú má aj ako nadriadena priamo na predajni. Tam sa celý mesiac ani neukázala, jej robotu robíme automaticky my lebo ona to momentálne nestíha - to sú drobnosti, ktoré človek prehliadne ako napríklad vyložiť nejaký tovar ktorý patrí do jej "rajonu". A nejakom prehľade tovaru ani nehovorím...
@tiika áno asi to potrebujem. A keby na to nedoplatim aj ja s kolegyňou tak ju necháme nech sa varí vo vlastnejj stave. Lenže toho sa bojíme, že tie problémy budeme vyrovnavat všetky. A darmo budeme hovoriť ze to bola jej robota a nerobila si ju poriadne. Hmotnú zodpovednosť mame všetky
Moja rada je napíšte si súpis prác, čo treba robiť denne/týždenne/mesačne, čo má na starosti vedúca, čo jej zástup, čo rádový iný zamestnanec. To odovzdajte jej a nadriadeným a každý krát ďalej na to, keby chcela radu, by som jej povedala "nevie", alebo "to nie je moja agenda", alebo "ppzri si súpis prác a tým sa riaď, prípadne sa obráť na nadriadeného"
A ako inak bez toho, aby to malo akýkoľvek dopad to chcete riešiť? Zrejme na to raz, niekoľko krát, nejakú dobu… doplatíte, no v opačnom prípade sa nič nezmení a budete za ňu robiť to, čo doteraz. Takze máš na vyber, čo je pre teba lepšie…? Buď sa zmieriš s tým dopadom alebo sa zmieriš s tým, ako to je teraz. Alebo ťa napadá niečo iné?
@lonely66 to máš pravdu, len som v tom kolektíve mesiac, nebudem vyzerať cudne ze sa po takom čase sťažujem? Ta druha kolegyňa ma tiež nervy ale keď je s ňou tak tutulimutuli.. Tak neviem ze keby sa ja sťažujem, či by to potvrdila alebo sa ta rika ze je všetko ôk. Neviem ešte úplne aká je a ci to hra na dve strany.
Jediná výhoda je, že mi vyhoveli v pracovnom čase. Inak robím robotu tu istú ako vedúca. A áno asi ma to serie len za tie peniaze. Lebo som si povedala ze mi bude stačiť aj menej s tým ze budem mat menej povinnosti a nakoniec mam menej ale povinnosti ešte viac lebo robím roboty aj svoju aj jej a keď ju nerobím aspoň na ňu dohliadam
Ale to sú vážne veci, čo píšeš. Ak sa naozaj niečo prevalí, že napríklad budeš PN alebo na OČR a nik to za Teba nespraví, vtedy vedenie- nadriadení môžu apelovať na to, že ste im mali povedať skôr, včas, kao to prebieha u vás na pracovisku. Problémy sú na to, aby sa riešili.
Ako ti radili vyššie... Napíšte harmonogram prác. Kto má čo na starosti. Denne, týždenne. A na konci mesiaca vyhodnoťte. Spoločne si sadnite k tomu- porada- kto čo spravila aj navyše. Riešenie. Ako si to predstavuje šéfka ako si to predstavujete vy dve.
Ak nenájdete spoločnú komunikáciu. Choďte za vedením a poraďte sa s nimi.
Takýto prístup nie je možné riešiť- tolerovať donekonečna.
Veľa síl prajem
Autorka, tej druhej o vedúcej nehovor nič, ak je falošná.
... Lebo som si povedala ze mi bude stačiť aj menej s tým ze budem mat menej povinnosti a nakoniec mam menej ale povinnosti ešte viac lebo robím roboty aj svoju aj jej a keď ju nerobím aspoň na ňu dohliadam.... toto povedz na porade, kde budete všetky tri. A napísala by som to i vedeniu. Alebo by som si dala s vedením schôdzku a povedala o čo sa jedná... nedaj sa využívať, zneužívať. Ona berie plat a ty máš prácu...v dnešnej dobe sa to už netoleruje- zneužívanie, využívanie
Mesiac je dosť dlhá doba na to, aby si vyjadrila svoj názor. Si šikovná. Váž si samu seba
@ptvw "Mala som nastúpiť na pracovné miesto do vedúcej pozície. V tej práci sa zaucala jedna baba, na pozíciu zástupcu ale ona chcela veľmi moje miesto. Zduvala sa ako malé dieťa, a keďže som nechcela robiť v novej praci dusno tak som jej z dobrej vôle, "prepustila" svoje miesto a ja som sa stala jej zástupcom"
Aj keby deti nemala a casu 30h denne, na veducu poziciu sa clovek s tymto pristupom a zmyslanim nehodi.

Tak potom to nie je fér a musíš prestať radiť.....