Ako riešiť výpoveď pre nedostatok práce?
Ahojte, vyzna sa niekto ako to je s výpoveďou z nadbytocnosti a prijimania noveho zamestnanca?
@nelca84 ano to viem. Ale ak ma inzerat a mna prepustil. Inzerat moze mat? Respektive ja som zena a ak chce muza tak toho moze prijat?
@neferneferuaton inzerat este nic neznamena, dolezite je, ci niekoho prijmu, na pohlavi nezalezi
@nelca84 a co v prípade ze prijal noveho zamestnanca pocas mojej PN a nasledne ked som ukoncila pn tak som dostala vypoved. To je v poriadku?. A ak prijme muza na tu poziciu to je porusenie nie?
@neferneferuaton a vo vypovedi je aky dovod uvedeny?
Vypoved nie je mozna pocas PN, po PN uz nie je zakaz vypovede.
@neferneferuaton ťažko povedať či porušil. Museli by sme vedieť, na aké miesto bol prijatý nový zamestnanec. Má v zmluve, že je tvoj zástup? Ak nie, tak len proste prijal nového zamestnanca s rovnakou pozíciou a potom vás dvoch nepotreboval.
@neferneferuaton ako bolo napísané, pokial zľ prijme rozhodnutie o organizačných zmenách, zruší prac.miesto, da z tohto dôvodu výpoveď zamestnancovi (je jedno ktorému, pokial si sa vrátila z PN), je to v poriadku. Pokial neuzatvorí na toto miesto prac.zmluvu s inym zamestnancom (ženou/mužom) skôr ako o dva mesiace, tiež je to Ok.
Skús byt konkrétnejšia o čo ide..? Vyzerá to tak, že ta zľ chcel prepustí a zamestnať namiesto teba niekoho iného?
@nelca84 no z nadbytočnosti, len prepustil mna co tam robim roky
@daniela1911 ano ako vravis prijal noveho na tu istu poziciu a mna prepustilpo peenke
@tiika podľa zákona chápem prijal noveho a mňa vyhodil len je to take okate že necha si radsej niekoho co tam je mesiac ako mna co tam robim roky. Cakal len na príležitost ma vyhodit. Nechce mi dat velmi ani dovolenku, ze nema potom kto robit comu nechápem ked ma prepustil, ze nie je praca. Dovolenku mi zatiaľ podpise nema inu moznost kedze tam uz budem len chvíľu a chcem si ju vycerpat. Ma aj inzerat na tu poziciu. Nemá v nom konkretizovane ci chce muza ci zenu. Ak niekoho prijme do 2 mesiacov čo mozem robiť. Udat ho ci?
@neferneferuaton môžeš podať podnet na IP vzdy, keď máš podozrenie, že firma nepostupovala v súlade so zákonom a boli dotknuté tvoje práva; či je žiadosť opodstatnená alebo nie posúdia oni. Ty sama nemusíš mat všetky vedomosti a mat veci preverené.
Firma sa asi z nejakého dôvodu rozhodla ta prepustiť, ak našla spôsob ako to urobit zákonne zial nič nenarobíš
@neferneferuaton a kolko si bola na PN ze musel prijimat nahradu?
to ze prijal niekoho pocas tvojej PN najma ak bola dlhodoba to je spravne aspon to neprenasal na inych zamestnancov ak nemal v mluve ze je na zastup za teba tak sa zamestnavetel mohol rozhodnut koho ponecha a koho prepusti
dovolenku moze pokratit kvoli pn podla toho kolko bola
@neferneferuaton nechápem, tak už niekoho prijal počas tvojej PN. Alebo len teraz hľadá na inzerát?
Píšeš chaoticky.
Nevyplatenú dovolenku ti vyplatí v poslednej mzde.
@neferneferuaton lenze tym nijako zakon neporusil. Zakon nehovori, ze je povinnost prepustit skor novsieho zamestnanca. Zatial nevidim nic, co by nasvedcovalo tomu, ze zamestnavatel zakon porusil.
Aky presne paragraf mas vo vypovedi uvedeny?
Ako dlho si bola PN?
@tiika v tomto pripade nepomoze ani IP, lebo ci je vypoved neplatna, moze rozhodnut iba sud.
@neferneferuaton pozri mozes s poradit s pravnikom a ripadne to dat na sud, moj byvaly kolega vysudil 1.5 nasobok rocneho prijmu za neopravnenu vypoved
@nelca84 veď áno, ani ja.. autorka cíti iba nespravodlivosť a mysli, ze ide o porušenie zákona.. proste som to myslela tak, že ma tu možnosť vždy každý a ci je to opodstatnené už posúdia kompetentní
Aj som chcela napísať, že ma možnosť to dať na súd a predtým sa samozrejme poradiť s právnikom, sú i bezplatne, napr. na UPSVaR, ficek.sk či iné prip.platený
@tiika suhlasim s tym, ze najlepsie je sa poradit. A to bud s pravnikom alebo priamo na IP a treba uviest vsetky skutocnosti, lebo tu na otazky neodpoveda.
Problem ale vidim v lehotach. Najma ak IP v tejto veci nemoze rozhodnut a podanie na sud je mozne len do 2 mesiacov od skoncenia PP.
Veľmi chabý príspevok, bez hlavy a päty, reakcie ešte horšie. Na takéto chaotické, nekompletne zadanie dá nedá zodpovedne odpovedať, poradiť .
@neferneferuaton Preco ste fixovana na to ze novy kolega je chlap??? je to irelevantne... navyse ak vas vo firme nechcu naco sa tam vnucovat??? mozno ste neboli tie roky za taku hviezdu ako sa pokladate alebo ten novy je lacnejsi ako vy alebo milion dalsich veci o ktorych ani netusite .... nic sa neporusilo zamestnavatelia si na toto v dobe internetu a smartfonov davaju pozor... prist o robitu je neprijemne ale nie je to koniec sveta - mna prakticky vyhodili na hodinu pred vianocami a prezila som a mam lepsiu robotu a im sa to tam rozpadava... je to len robota nie koniec sveta
@tiika podla mna by to bok dovod na napadnutie neplatnosti vypovede, ale nie som pravnik ani sudca, takze tazko povedat, ako by to bolo nakoniec vyhodnotene. Zalezalo by od viacerych okolnosti. A myslim si, ze zamestnavatel by si ustriehol minimalne tu napln prace...
Asi ma nejaky dovod, preco ju nechce, ale ten sa pravdepodibne nedozvieme.
@tiika nerozumiem preco, lebo vždy som všetko spravila čo bolo treba.nikdy som nebola predtym ani pn dokonca ani dovolenku som extra necerpala. Preto nechápem vypovedi. Nuz ale nevadí idem ďalej. Co ale ak prijme noveho kým ešte pracujem. To môže?
@mamina7070 nemoze mi ju kratit lebo som bola pn vyse 2 mesiace. Roboty nie je tak nahrada nebola potrebna. Tam bolo nieco ine .... Niekomu som asi nepasovala
@daniela1911 🤦🏻♀️ co je na tom chaoticke pisem ze prijal pocas pn a ma este aj inzerat. A dovolenku chcem vybrat 🤷🏻♀️ hadam zrozumitelne
@nelca84 no takto z nadbytočnosti. Ja CHAPEM ze zatial neporušil. Ale zachoval sa ako sa zachoval. Ja som sa pytala ze ked do 2 mesiacov prijme noveho kam sa mam obratit.
@nelca84 prepac ze neodpovedam hned ale ja mM aj inu pracu ako striehnut na mk na novy prispevok
@katulienkax lenze paragraf mam nadbytočnost tam nic nenarobím. Aj ked teraz spekuluje s dovolenkou lebo je vela prace. Tak nechápem tomu. Protireci si. Ked podam podnet a nevyhram pridem este o peniaze ci
@cacianka comu aj ty nechápeš. Ak pracujes niekde kde riesis vypovede ozvi sa. Ak nie neporadismi.

@neferneferuaton ak sa prepusti zamestnanec z nadbytocnosti, nesmie sa rovnake miesto obsadit po 2 mesiace