icon

Ako riešiť výpovednú dobu po menej ako roku?

croxyzarus
26. máj 2025

Dobrý chcem sa vás opýtať ako je to s výpovednou dobou som menej ako rok zamestnaný a bol som podať výpoveď a som vravel ze výpovedná doba je jeden mesiac nuž šéf sa takzvane začal roztahovat ze 2 mesiace a ze to bude riešiť úradné a neviem ako ešte jak nesplnil tu 2 mesačnú výpoveď...jako to teda je som čítal ze zo strany zamestnanca keď dávate výpoveď tak je jeden mesiac pokiaľ ste zamestnaný menej ako rok

katkaseiner
26. máj 2025

ja si myslim ze mas pravdu ty ale pozri si pre istotu zmluvu ktoru si podpisoval

balerina2025
26. máj 2025

@croxyzarus zo zakona je to jeden mesiac. mas nieco ine v pracovnej zmluve?

croxyzarus
autor
26. máj 2025
@balerina2025

@croxyzarus zo zakona je to jeden mesiac. mas nieco ine v pracovnej zmluve?

@balerina2025 co myslite konkrétne iné ?

krasneleto
26. máj 2025

zo zakona 1 mesiac

balerina2025
26. máj 2025
@croxyzarus

@balerina2025 co myslite konkrétne iné ?

@croxyzarus ze mozno mas vypovednu dobu inac definovanu v PZ. ale zo zakona je to 1 mesiac.

croxyzarus
autor
26. máj 2025
@balerina2025

@croxyzarus ze mozno mas vypovednu dobu inac definovanu v PZ. ale zo zakona je to 1 mesiac.

@balerina2025 našiel som tam podrzitko ze zo zákona podľa paragrafu 62 výpovedná doba 2 mesiace v tej zmluve ak keď pracujem menej ako rok co v tomto prípade robiť

balerina2025
26. máj 2025
@croxyzarus

@balerina2025 našiel som tam podrzitko ze zo zákona podľa paragrafu 62 výpovedná doba 2 mesiace v tej zmluve ak keď pracujem menej ako rok co v tomto prípade robiť

@croxyzarus

Výpovedná doba pri skončení pracovného pomeru výpoveďou zo strany zamestnanca je upravená v § 62 zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce (ďalej ako „Zákonníka práce“), tak, že „výpovedná doba je najmenej jeden mesiac, ak tento zákon neustanovuje inak.“ Podľa § 62 ods. 6 Zákonníka práce: „Ak výpoveď dáva zamestnanec, ktorého pracovný pomer u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok, výpovedná doba je najmenej dva mesiace.“

croxyzarus
autor
26. máj 2025
@balerina2025

@croxyzarus

Výpovedná doba pri skončení pracovného pomeru výpoveďou zo strany zamestnanca je upravená v § 62 zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce (ďalej ako „Zákonníka práce“), tak, že „výpovedná doba je najmenej jeden mesiac, ak tento zákon neustanovuje inak.“ Podľa § 62 ods. 6 Zákonníka práce: „Ak výpoveď dáva zamestnanec, ktorého pracovný pomer u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok, výpovedná doba je najmenej dva mesiace.“

@balerina2025 takže vlastne je to na isto jeden mesiac

crazy_cat_lady
26. máj 2025

a v pracovnej zmluve mas uvedene co? inak by zo zakona mala byt mesacna vypovedna lehota

balerina2025
26. máj 2025
@croxyzarus

@balerina2025 takže vlastne je to na isto jeden mesiac

@croxyzarus no co citam, je. si to vytlac daj precitat zamestnavatelovi. ved nech napise na inspektorat prace a sam uvidi.
niekedy maju v praci kolektivne zmluvy, tam moze byt uvedene daco aj k vypovednej lehote. ale paragraf 62 je jasny.

janagem
26. máj 2025
@balerina2025

@croxyzarus

@croxyzarus platí čo máš v zmluve. Zákon hovorí najmenej jeden mesiac - povoľuje dohodnúť Viac, čo si podpísal v zmluve. Ak tam máš napísané iba podľa zákona, tak jeden.

croxyzarus
autor
26. máj 2025
@janagem

@croxyzarus platí čo máš v zmluve. Zákon hovorí najmenej jeden mesiac - povoľuje dohodnúť Viac, čo si podpísal v zmluve. Ak tam máš napísané iba podľa zákona, tak jeden.

@janagem v zmluve mam že v prípade ukončenia pracovného pomeru sa zmluvné strany riadia ustanoveniami paragraf 59 nasl.zp. dĺžka výpovednej doby je vymedzená v ustanovení paragraf 62 zákonníka práce a predstavuje 2 mesiace

tiika
26. máj 2025
@croxyzarus

@janagem v zmluve mam že v prípade ukončenia pracovného pomeru sa zmluvné strany riadia ustanoveniami paragraf 59 nasl.zp. dĺžka výpovednej doby je vymedzená v ustanovení paragraf 62 zákonníka práce a predstavuje 2 mesiace

@croxyzarus pokial máš napísané v zmluve 2 mesiace a nie je tam nič viac konkretizovane, žiadna ďalšia podmienka, tak je tvoja výpovedná doba 2 mesiace. Zo zákona je sice minimálne jeden mesiac, no vy ste sa v pracovnej zmluve dohodli na dvoch, čo je právne v poriadku a plati to.

mama5202
Autor odpoveď zmazal
tiika
26. máj 2025
@janagem

@balerina2025
@janagem
V zmluve ma uvedené, že dĺžku vypovednej doby určuje par.62 (čo je minimálne jeden mesiac). Dva mesiace sú minimálne >= jeden mesiac. Takze de facto, ta vyp. doba sú aj podľa zmluvy a zároveň par. 62 - dva mesiace, či? Aby autor nebol popleteny.

mama5202
Autor odpoveď zmazal
tiika
26. máj 2025
@mama5202
Odpoveď bola zmazaná

@mama5202 ktorý odsek par. 17 spajas s touto situáciou?

janagem
26. máj 2025
@tiika

@balerina2025
@janagem
V zmluve ma uvedené, že dĺžku vypovednej doby určuje par.62 (čo je minimálne jeden mesiac). Dva mesiace sú minimálne >= jeden mesiac. Takze de facto, ta vyp. doba sú aj podľa zmluvy a zároveň par. 62 - dva mesiace, či? Aby autor nebol popleteny.

@tiika mne to tiež tak vychádza, že dva