Ako riešiť zmenu cien pre jazykové lekcie v lete
Ahojte! Zaujímal by má vás pohľad na vec ako rodičov respektíve kolegov. Živím sa ako lektor angličtiny, som živnostník teda platím odvody cely rok. Tento rok mám cca 30+ lekcii týždenne. Učím dokopy 7 rokov, mám vyštudované ucitelstvo aj a zajranicnu prax z jazykovky v Londýne. Tento rok prevazne učím deti,ako konci školský rok rodičia deti postupne odhlasujú s tým,že už aj tak v škole nič nerobia ale 100% budú pokračovať v septembri a mám s nimi počítať.
Samozrejme ja v lete platím odvody rovnaké,keďže som živnostník nemám plat od štátu-keďže nepracujem v žiadnej škole. Z 30tich hodín skočím v lete tak na 10-12 týždenne čiže zarobim tak 700€ mesiac.
Je podľa vás spravodlivé, zvýšiť ceny za hodiny,pre tých,ktori chodia len počas školského roka keďže držím tým žiakom miesto a nemôžem prijať iných študentov? Dnes som to navrhla jednej pani,a povedala mi,že nevidí dôvody aby mi platila viac len za zo,že syn chodí na hodiny len 9 mesiacov.
Chcem aby to bolo spravodlivé ale zároveň aj ja potrebujem platiť účty cely rok nie len 9 mesiacov.
Ak sa tu nájde nejaký kolega lektor, ako riešite podobne situácie?
Zároveň mi poraďte akú cenu lekcii by ste boli ochotní akceptovať.
Momentálne mám ceny:
11€/40min 2x týždenne
12€/40min 1x týždenne
14€/55min hodiny do 13:00 alebo 2x týždenne
15€/55min hodiny po 14:00.
Ďakujem za pomoc a Sorry za dlhy výlev 😀
Ale tak samozrejme tvoja situacia je uplne ina, kedze mas zivnost. Len som chcela poukazat ze ja som rada ze moje dieta si cez prazdniny oddychne od povinnosti, od sledovania terminov, kedy co ma. Cize by som v tvojom pripade navysila cenu aby mi to pokrylo prazdniny.
@santorinka001 Jasne keď to robí niekto popri zamestatni je to iné. Vtedy sa dá tá cena nastaviť inak. Poznám veľa ľudí čo takto učia/doucuju.
Teraz je strašne moderne učiť, poznám aj veľa stredoškolákov čo to majú ako brigádu.
Ahoj, tiež učím nemčinu ako živnostník a rátam s tým už vopred, že leto je slabé, preto učím o to viac cez rok. Čo sa týka cien, je to len otázka ponuky a dopytu. Akonáhle mám plný stav, dvíham ceny. Momentálne učím za 20 eur za 55 minút. Ak by to klienti neakceptovali, resp. nemala by som nových študentov, musela by som sa poobzerať po inej práci. Úprimne, neviem si predstaviť fungovať s tak nízkymi cenami ako máš ty. Platíš aj sociálne odvody?
A ako už niekto spomínal - môžeš mierne dvihnúť ceny a v lete dať zľavu. Napríklad ja by som sa chcela učiť anglicky práve v lete, keďže cez školský rok nemám čas.
Ahoj, ja ti poradim do buducna poobzerat sa po inej profesii, lektorstvo jazykov bude s vyvojom umelej inteligencie upadat a ostane len par najlepsich.
Okrem toho, uz teraz mas stastie, ze nejaki klienti vobec su - pravdepodobne len nevedia, ze online mozu mat native speakra za nizsiu cenu ako tvoja (ktora podla mna nie je vysoka, ale ponuka je jednoducho celosvetovo obrovska).
@tehulka2011 Je síce pravda, že s vývojom umelej inteligencie bude menej záujemcov, ale stále budú ľudia, ktorí uprednostnia normálneho človeka pred robotom. Takisto rodičia, ktorí budú potrebovať doučko pre svoje deti, určite uprednostnia normálneho človeka. Jedna moja študentka mi povedala, že vyskúšala rozprávať sa s AI a že to bolo strašné.
@tehulka2011 Je síce pravda, že s vývojom umelej inteligencie bude menej záujemcov, ale stále budú ľudia, ktorí uprednostnia normálneho človeka pred robotom. Takisto rodičia, ktorí budú potrebovať doučko pre svoje deti, určite uprednostnia normálneho človeka. Jedna moja študentka mi povedala, že vyskúšala rozprávať sa s AI a že to bolo strašné.
@ewellina platím aj zdravotne aj sociálne. Cez školský rok ťaham aj 35 hodín týždenne aby som mala peniaze na leto. Ako prosím zvysujes ceny? Ja si zakaždým vypočujem výlevy rodičov/studentov prečo a či je to naozaj nutné. Tiež im dávam na vyber, ak im cena nevyhovuje môžu nájsť niekoho iného.
V prvom rade, vždy najprv zvyšujem ceny pre nových študentov a až neskôr pre "starých" študentov. Jednoducho im poviem, že kvôli inflácii som nútená dvihnúť ceny. Len málokedy sa stane, že to študent neakceptuje. Ak študent predsa kvôli tomu skončí, aspoň uvoľní miesto novému študentovi s novou cenou. Avšak ja učím väčšinou dospelých, ktorí pracujú v Nemecku, Rakúsku alebo vo Švajčiarsku, resp. ich partneri tam pracujú, takže tých 20 eur je pre nich ešte super cena.
Raz dokonca jedna študentka na zvýšenie ceny povedala, že samozrejme, že sa mi čuduje, že som tú cenu nezdvihla už skôr
@ewellina zaujimave, ja som tiez skusala rozpravat sa s AI a bolo to viac nez dobre. A zadarmo.
Kazdopadne ak by niekto chcel zlepsit anglictinu, odporucam preply.com, tam si najdete native speakra od 7-8€ za hodinu, online, v pohodli domova. Not native speakri nikdy mat taky feeling pre ten jazyk, ani prizvuk, atd.
@ewellina zaujimave, ja som tiez skusala rozpravat sa s AI a bolo to viac nez dobre. A zadarmo.
Kazdopadne ak by niekto chcel zlepsit anglictinu, odporucam preply.com, tam si najdete native speakra od 7-8€ za hodinu, online, v pohodli domova. Not native speakri nikdy mat taky feeling pre ten jazyk, ani prizvuk, atd.
@tehulka2011 Ja som to tiež skúsila, bolo to po jednej stránke aj dobré, ale zároveň také zvláštne, rozprávať sa s robotom. Za mňa, keby som na to mala, zaplatím si radšej kvalitného a priateľského lektora. Keby som bola nútená šetriť, tak aj AI by bola fajn.
@tehulka2011 Ja som žila v anglicky hovoriacom prostredí pár rokov, pár kamarátov dokonca učí cez túto stránku čo si spomenula. Nie je native ako native- na konverzácie dobré,ale aj tak by som hľadala niekoho aspoň s akým takým učiteľským vzdelaním. Poznám veľa Britov a Írov a niektorých gramatika je katastrofalna 😀
Je rozdiel mat hodinu s native Britom a native Afričanom.
@mama5202 to je strašné, nevedela som koľko im strhávajú. Za 6/8€ ale tipujem,že lektor nebude ani Brit ani Američan.
tak nehovorim teraz, ze si tam treba vybrat Africana za 3€ na hodinu, ale moje dieta sa tam naucilo plynulo anglicky, objednavala som len Britov/Americanov/este pripadne z Juhoafrickej republiky, treba si hlavne vyhladat noveho tutora, ten je lacnejsi. Bolo to uz pred par rokmi, teraz su ceny trocha vyssie a hodina sa skratila na 50 min, predtym to bolo 60 min.
K native lektorom - koľko Slovákov ovláda gramatiku na veľmi dobrej úrovni a má pedagogické vzdelanie, t. j. mohli by a aj vedia naučiť slovenský jazyk? A to je dôvod, prečo byť native nestačí. Toto si veľa ľudí neuvedomuje. Moje deti by som neprihlásila k niekomu iba kvôli cene. Ani seba. Ak si chcem zlepšiť alebo sa naučiť jazyk, tak nech je dotyčná osoba nielen dobrá v konverzácii, ale má aj kvality lektora/učiteľa. Rozprávať cudzím jazykom nestačí... *autorka, držím palce. Zvýš ceny, vymysli nové kurzy, mentoring, pozri, čo je teraz v kurze a od septembra choď na to s hlavou nielen lektorky, ale aj podnikateľky.
@mama5202 ja mám profil na doucma ale neucim ani neprijímam platby cez ich stránku. Zle sa to potom faktúruje, ale stále mám pár študentov,ktorí má našli na stránke. Platím cca 90€ ročne za to,že môžem odpisovať na správy na ich stránke.
@mama5202 Správy vidíš aj bez platenia, ak chceš reagovať musíš zaplatiť poplatok. Mna tam len prvotne kontaktujú záujemcovia, potom komunikujeme klasicky mailom/telefonom. Platia mne faktúry priamo na účet-nie cez stránku doucma.
Rozumiem. Škoda, ja by som práve namorazdniny brala nejaké doucko. No asi radšej nie online.
Zaujímavý článok k téme: https://www.jazykovy-koutek.cz/?p=14140&fbclid=...

Ale tak samozrejme tvoja situacia je uplne ina, kedze mas zivnost. Len som chcela poukazat ze ja som rada ze moje dieta si cez prazdniny oddychne od povinnosti, od sledovania terminov, kedy co ma. Cize by som v tvojom pripade navysila cenu aby mi to pokrylo prazdniny.