Ako sa brániť proti zmenám pracovného miesta?
Dobry den, chcem sa opytat, ako postupovat. Robim pre jednu firmu uz par rokov a za ten cas mi uz parkrat zmenili pracovnu cinnost. Iba tak oznamili. Nedali podpisat ziaden papier, nic. Ale kedze mi ta pracovna pozicia vyhovovala, tak som to neriesila. Kedze ma tato firma pobocky aj po inych mestach, tak ma casto posielaju okrem tejto novej pozicie chodit zastupovat po inych prevadzkach, ked niekto vypadne a robim zas tu poziciu, ktorou som zacinala. Najnovsie ma asi budu chciet preradit do ineho mesta, co mi nevyhovuje, nakolko sa tam musi dochadzat a nechodia mi spoje. Navyse som ZTP zamestmanec a zamestnavatel pobera za mna prispevok od statu, ale chce odo mna vykon, ako od ,,zdraveho" zamestnanca. Neustale pendlujem medzi predajnami a este musim aj robit veci pre eshop. Ako sa branit? Nakolko ine kokegyne, su len na predajni a odo mna ziadaju aj to, aj to. Mam pocit, ze parkrat som bola ochotna a uz to zneuzivaju. Vzdy, led niekto vypadne, automaticky ma tam strkaju
@gabika0825 lenze odo mna chcu teraz na striedacku robit dve pozicie, napriek tomu, ze z tej prvej ma posunuli na inu....ale zrazu, ked nikoho nemaju nahradit, tak zas ja mozem robit aj tu predoslu. Mne ide o princip. Ja som nemala problem zastupit, ale nie teraz každého. Najskor to bolo v ramci mesta len, ale uz teraz potrebuju aj tam aj tam. Ja som tam dost dlho na to, aby som tam robila len zastup
@gabika0825 sef ma 5 prevádzok a pendlovat medzi nimi je narocne. Ja nie som ziadna brigadnicka, co ma zastupovat
A ty máš pracovnú zmluvu na pozíciu zástupcu pobočky? Myslím tým nejakej konkretnej. Ak nemáš zmluvu na zástupcu podpísanú, tak potom trvaj na tom aby ti nejaký dodatok vypracovali, nech to máš písomne, lebo inak to nie je právoplatne.
Aké miesto výkonu práce máš v pracovnej zmluve? Ak máš konkrétnu prevádzku, na inú, hoci aj v rámci mesta, ťa môže poslať len s tvojim súhlasom. Stačí nesúhlasiť. Ak máš v zmluve konkrétne mesto a v rámci mesta viac prevádzok, môže ťa medzi nimi presúvať. Ak platí jedna zo spomínaných alternatív a chce ťa poslať do iného mesta, iba s tvojim súhlasom. Stačí nesúhlasiť. Ak máš v pracovnej zmluve pozíciu, vykonávaš túto pozíciu. Iné činnosti jedine s dodatkom, s ktorým nemusíš súhlasiť. Ako vždy, aj teraz napíšem, že zamestnávateľ si dovolí toľko, koľko mu dovolia zamestnanci. Ty sama dlhodobo robíš či si zmyslí. Tak o to náročnejšie to bude, ak teraz povieš, že viac už nie. Ale je to iba na tebe, aby si bola asertívna a stála si za svojim.
pozri sa ci mas v zmluve miesto prace konkretne miesto alebo aj pobocky predajne a ak mas iba jedno miesto mozes mu povedat nejdes alebo si vypytat diety kedze je zo zakona povinny ti ich dat, pripadne auto ak nemas spoje (zo srandy) ... okrem toho nemoze to tvoje ZTP zneuzivat tak ze ta napisal na viac miest??? ale priprav sa na to ze ak sa zacnes branit tak sa s tebou moze aj rozlucit

Tak asi tvoja pozícia zahŕňala aj prácu na iných pobočkách, inak neverím že by tá len tak posielali bezdôvodne iba teba a ešte navyše ZŤP na pobočky do iných miest a ostatný by boli iba na tej kmeňovej, bez povinnosti cestovať aj inde. A brániť sa budeš ťažko pokial nemáš normálne vedenie. Nemáš podpísaný dodatok k zmluve, to znamená že by si po správnosti mala vykonávať iba prácu, ktorá je napísaná v právoplatnej zmluve. Ak tam nemáš výkon prace na iných pobočkách, tak to môžeš odmietnuť, keď ta tam zas budú posielať. A príde mi to že ste sa možno so zamestnávateľom zle dohodli a každý pochopil tvoju novú pozíciu inak. Určite by som to s ním konzultovala ak sa s ním dá normálne rozprávať