Ako sa efektívne pripraviť na pohovor na účtovničku?
Dobry den. Idem na pohovor na junior uctovnicku. Nemate tip ako si co najrychlejsie efektivne zopakovat uctovnictvo? Nejake videa a pod. Je to juniorska pozicia popri hlavnej uctovnicke,aj v zivotopise mam ze v praxi som neuctovala cize necakaju odi mna zazraky 😀 Len nech nie som uplne mimo.Dakujem.
Priprav sa, ze Ti mozu dat veci z praxe, rozne priklady vypocitat a podobne veci. A tiez je dobre ukazat, ze sledujes, co sa meni.
Príklady z praxe, znalosti účtovného softvéru, excelu a z účtovnej závierky. Toto som obvykle zažila na pohovoroch. A keď išlo o firmu, ktorá komunikuje so zahraničím, alebo dcérsku firmu zahraničnej spoločnosti tak pár slov väčšinou Aj alebo iný jazyk.
@muchotrafka298 no oni vedia ze som ucto nikdy v praxi nerobila. Sa cudujem ze ma pozvali na pohovor. V skole som ho mala uz davno. Takze vela tam nespravim 😀 Neviem ci tam mam vobec ist
@maury jazyk nechcu
Na pohovor chod a uvidis. Zalezi od toho, ze co si oni predstavuju ako junior uctovnika. Ci cloveka, co bude faktury do systemu nahadzovat, chystat uhrady a samostatne nebude uctovat alebo niekoho, kto uctovatt bude pod dozorom.
@muchotrafka298 pojdem,zato nic nedam. A clovek nikdy nevie ci v buducnosti nebude volna napr nejaka administrativna pozicia a pod. V inzerate maju ze kontrola spravnosti faktur,vystavovanie faktur,archivacia dokladov,zadavanie platobnych prikazov a uctovanie doslych a vystavenych faktur. Praca v SAPe -v tom som robila faktury. Je to velka firma s viacerymi pobockami na SR. Vzdy ma ucto v skole velmi bavilo len nikdy som nemala moznost sa v praxi zaucit na nejakej juniorskej pozicii. Cize laka ma to.
uprimne, tak isto som mala na skole ucto. nikdy som v reale necutovala. 10 rokov som robila uplne nieco ine a po materskej sa naskytla prilezitost a isla som robit junior uctovnika. napln prace mam presne ako popisujes. nikdy som sa rychlejsie ´´nedostala´´ do pracovnej pozicie rychlejsie ako tu.ukazu ti, pochopis, potrenujes....-najlepsie je ucit sa v praxi. za vyskusanie nic nedas. uz robim druhy rok a stale ma to bavi viac a viac🙂
@garciaba dakujem. Velmi si ma povzbudila. Vzdy ma ucto bavilo ale vsade hladali len s praxou. Neviem ake maju predstavy tu,zistim v pondelok na pohovore. Vcera som cely den stravila pozeranim videi na youtube,su tam rozne videa ohladom uctovnictva,priklady... A mne sa tie veci pomaly vynaraju. Len jedna vec je teoria,druha prax 😀 Ale je to praca popri hlavnej uctovnicke tak urcite by po mne kontrolovala.
@garciaba toto je inzerat. Fakt podla tohto netusim aku uroven si predstavuju 😀
Ja poznam ludi, co su na postoch hlavnych uctovnikov vo velkych firmach. Oni nemaju cas na to, aby kontrolovali kazdu jednu polozku. Tam sa robi vacsinou tak, ze on zodpoveda potom za tie veci, co ty urobis, skontroluje a prebehne, ze ci sedia polozky tak, ako maju. Ale necakaj, ze hlavny uctovnik bude vedla teba sediet a opravovat veci alebo Ta ich ucit. Toto je napln prace klasickeho uctovnika, toto urcite nie je juniorska vec. Tu musis vediet uctovat, dane robit, uzavierky, faktury vystavovat. Ono to je len nazvane ze "junior" ale podla popisu je to hotovy uctovnik, co toto vsetko ovlada.
A este Ti spomeniem taky detail, ak je uzavierkovy tyzden, dovolenku si brat nebudes a cele tvoje volne dni sa budu tocit okolo terminov, kedy si mozes a kedy nemozes cerpat.
@muchotrafka298 maju tam ze junior uctovnik
Vacsinou na junior uctovnika sa berie clovek na "pomocne prace" ako je evidencia faktur, vystavovanie, uhrady priprava, uctovanie nejakych lahsich veci. Aby sa ten clovek zabehol a vypomohol s vecami, comu sa clovek nad nim nema cas venovat. Toto, co je v inzerate uvedene, je kompletne praca uctovnika, ziadna juniorska pozicia na zabehnutie alebo vypomoc. Budes tam kompletne fakturaciu, robit DPH, cize si budes davat pozor na terminy, aj co sa tyka dovolenky. Podla mna toto juniorska pozicia proste nie je. Ale vyskusaj, chod na pohovor a uvidis.
@muchotrafka298 ale prosím ťa. To čo sem dala autorka je náplň junior účtovníka. Zachvilku sa naučí. Toto nerobí hlavný účtovník.
@autorka - chod skúsiť, oni ťa do pozície zaucia a nebude to trvať dlho, časom pochopíš, niečo sa naučíš aj sama, len treba chcieť.
@muchotrafka298 nechapem preco ma teda pozvali ma pohovor. Ved v zivotopise mam jasne napisane co som robila. Administrativnu pracovnicku a referentku odbytu,vybavovanie objednavok.
@gemerka17 ked mi volali z personalneho tak som sa este aj opytala ci to je ozaj juniorska pozicia popri skusenemu uctovnikovi. Povedala ze ano,je to novovzniknute pracovne miesto,nie je to za nikoho kto odisiel. Je tam hlavna uctovnicka. Lebo ja sama som bola prekvapena ze ma vobec pozvali
Personalista usudil, ze sa plnas podmienky na uvedenu poziciu. Tak Ta pozvali na pohovor. Ja na tom nevidim nic nestandardne. Vzdelanie ekonomicke predpokladam podla prispevkov mas.
@gemerka17 zalezi od daneho zamestnavatela, co kto robi na uctovnom oddeleni a ako to maju rozdelene. Tato pozicia nie je urcite vhodna pre cloveka bez praxe. Ak ano, tak len v pripade, ze tam bude clovek, ktory ho kompletne zauci a bude pracovat na zaciatku "pod dozorom" niekoho kto tam robi dlhsie.
@muchotrafka298 ano mam ekonomicke vzdelanie. No ved uvidime,co povedia na pohovore
Tak splnas poziadavku. Pozvali Ta na pohovor. Nemusis to predsa zobrat, ak by sa Ti to nepozdavalo alebo aj nastupit, ked Ta vezmu a hladat ine. Na to mas skusobnu dobu.
Ja len vzdy zdoraznim jednu vec, ze praca uctovnika sa riadi terminmi, ktore su dane a na zaklade toho sa planuje dovolenka. Nie kedy ty chces, ale ked Ta pustia terminy. Co si vela ludi neuvedomuje a potom tu vypisuju, ako nedostavaju dovolenky, kedy chcu.
@muchotrafka298 ja som tu pisala nieco o dovoleniek?
Nie nepisala, ale ja na to vzdy pri pozicii uctovnika upozornujem. Lebo vela ludi s tym nepocita. Toto co pises, ze sa jedna o novu poziciu, tak predpokladam, ze to urobili preto, lebo uctovnicka co tam bola nestiha a treba sa jej venovat inym veciam. A budes na tej pozicii sama.
Chod na pohovor a uvidis sama. Mozno nepostupis ani do dalsieho kola. Nikdy nevies, ako to nakoniec dopadne. Pises, ze od teba necakaju zazraky. To mas pravdu, ale cakaju od teba to vsetko, co je vypisane v inzerate. A ver tomu, ze korporatny reporting je najotravnejsia vec, co moze byt. Akykolvek, nemusi byt ani uctovny.
@muchotrafka298 píše, že je tam hlavná uctovnicka a z inzerátu je to tiež jasne. Náplň práce čo sú v inzeráte sú pomocne práce pre hlavného účtovníka. Ten si ju bude vedieť zaucit. Za mňa šikovný človek bez praxe (musí však ovládať základy uctovnictva zo školy), je na túto pozíciu vhodný. S tým, že mu bude venovaný čas na zaucenie. Pozícia nie je vhodná pre samostatneho účtovníka.
@muchotrafka298 to je vyrobny zavod
@muchotrafka298 a inak ma vyse 500 zamestnancov. Cize myslim ze tam nebude len jedna hlavna uctovnicka. Ale viac
V takychto velkych firmach nerobi 1 clovek vsetko, maju to tam rozdelene, co kto robi, lebo to by sa ani inac nedalo zvladat. Ved chod na pohovor, uvidis, ze ci to je nieco, co chces robit alebo nechces.
@muchotrafka298 no maju 5 uctovnicok. Bola som na pohovor. Povedali ze idealne by bolo zobrat uctovnicku s praxou,ale ak nenajdu tak zaucia. Jedna sa len o uctovanie doslych a vystavenych faktur. V SAPe. Nepytali sa nic z uctovnictva,to bude az v druhom kole.
Pokiaľ je to len toto tak je to úplne easy práca. Mne by momentálne úplne vyhovovala. Potom sa to začne nabaľovať, ale to už budeš mať väčšia znalosti a prax.
@maury no len boli takí ze radsej hotovu uctovnicku by chceli. Tak uvidime. Neviem ci by som to v praxi vedela robit. V Sape som neuctovala

Rob si testy na internete. Najmä uctovanie, ale tam to by si zo školy mala poznať. Detto všetky novinky v zákonoch od 1.1.2025. Je ich dosť. Nech je vidno, že sleduješ trosku dianie a nie si prispata princezná.