Ako sa mám brániť voči výpovedi?

lopuch22
23. júl 2011

Vopred ďakujem všetkým za radu. 🙂 Mám problém ako asi veľa mamičiek po skončení rodičovskej. Zamestnávateľ ma nechce späť, mám zmluvu na dobu neurčitú, slečna čo ma zastupovala ostáva miesto mňa. A čo so mnou? Náhradné prac. miesto mi vytvoriť nemôžu, ale nechcem odísť "len tak". Neviem či mám nárok na nejaké odstupné, dovolenku atď. Nastúpila som v novembri 2007, vo februári 2008 som išla na PN kvoli rizikovému tehotenstvu. Vtedy mi zamestnávateľ ponúkol 10.000Sk, ak dám výpoveď, čo som neurobila. 3.8.2011 mi končí rodičovská, o čom som osobne odovzdala oznámenie v júni 2011 spolu so žiadosťou o čerpaní dovolenky z obdobia pred materskou. Mám nárok na nejaké odstupné, resp. mám vobec za taký krátky odpracovaný čas ( 3 mesiace, potom PN) na niečo nárok? 🙂 Ja nechcem dať výpoveď, potom by som asi nedostala ozaj nič a skončím na úrade práce, myslím, že firma musí dať výpoveď mne z organizačných dôvodov, ale nikto sa mi neozval a o pár dní mám nástup späť do práce. Nie som si istá ako to vyriešiť, v zákonníku to nie je až tak konkrétne. Ďakujem za odpovede a dúfam, že pomôžu aj ďalším maminám.

alexandra
23. júl 2011

Zamestnavatel je povinny Ti po uplynuti rodicovskej dovolenky ponuknut pracovne miesto platovo aj kvalifikacne zodpovedajuce predoslemu. (Ak by si sa vratila uz po skonceni materskej dovolenky - 28/37tyzdnov - musi Ti umoznit pokracovat na Tvojom povodnom poste)

V pripade, ze tak neurobi, moze Ti dat vypoved s adekvatnym odstupnym. Do obdobia Tvojho zamestnania sa pocita aj doba ked si bola na RD, cize de facto si zamestnana od 11/2007, t.j. 3 roky aj cca 8-9 mesiacov.

V prvy den navratu do prace sa normalne dostav na pracovisko, vyhladaj pracovnicku ludskych zdrojov, alebo Tvojho byvaleho priameho nadriadeneho a poziadaj o informaciu, kam si zaradena. V pripade, ze Ta poslu domov, informuj sa na inspektorate prace, ktory pripadne nepochopenie zakonnika prace zo strany Tvojho zamestnavatela s nimi vykomunikuje. Kazdopadne ale nastup, aby si nemala neopravnenu absenciu, vtedy by Ta totiz mohli prepustit pre vazne porusenie pracovnej discipliny.

ladybird1l
Odpoveď bola odstránená
Zobraz