Ako sa stať zdravotným asistentom bez zdravotnej školy?
Ahojte žienky chcela by som sa opýtať, keby chcem pracovať ako zdravotný asistent (napríklad asistentka zubára) čo na to potrebujem? nemám strednú zdravotnú školu, ale chcela by som sa zamestnať v odbore v zdravotníctve. máte niekto podobnú skusenosť alebo by ste mi vedeli poradiť?
@lilianka28 takže ani na vysoku ma nezoberú bez tohto odboru?
@zdenkazdenulka zoberu pravdaze, ale myslim ze ti bude uplne stacit pomaturitny odbor - prakticka sestra, studuje sa 3 roky
@zdenkazdenulka Zoberú ťa. Ale to si potom zle sformulovala otázku. Pochopila som to tak, že chceš pracovať v zdravotníctve bez vzdelania.
Ak chceš pracovať ako zdravotnícky asistent (teraz sa to už volá praktická sestra), tak ti stačí SZŠ.
Pokiaľ chceš byť plnohodnotná sestra, tak vtedy treba VŠ štúdium Bc. v odbore osetrovatelstvo.
@lilianka28 a neviete či je to studium veľmi ťažké? lebo kamarátka studuje medicínu a na to by som si netrúfla, je v tom rozdiel alebo je to podobne medicíne ?
@zdenkazdenulka Určite nemôžeš porovnávať medicínu s osetrovatelstvom. Medicína je jeden z najťažších odborov.
Tým teraz nechcem zľahčovať osetrovateľstvo, samozrejme aj tu sa treba učiť a neflakať to. Ani tu nič nie je zadarmo, ale ani nič, čo by sa nedalo zvládnuť, zvlášť keď človek po tom túži.
Ja doplním k tomu zubárovi, keďže som sama zubár. Ak chceš pracovať ako asistentka u zubára, potrebuješ buď strednú školu Zubný asistent alebo vysokú školu (minimálne Bc.).
Praktická sestra alebo zdravotnícky asistent NIE JE dostatočne vzdelanie pre sestričku u zubára a momentálne sa to aj dosť kontroluje, keďže veľa kolegov takéto sestričky zamestnávalo
Mozes ist na pomaturitne studium za prakticku sestru 2 roky, alebo na vysku na ošetrovateľstvo, staci bc. 3 roky denne. Externe na vysku by si mohla ist, keby si uz pracovala v zdravotníctve.
@zdenkazdenulka Ešte na doplnenie ku vzdelaniu uvediem, že pre výkon zdravotníckeho povolania platí zákon - nariadenie vlády č. 296/2010 Z. z. o odbornej spôsobilosti na výkon zdravotníckeho povolania. Tu je presne popísané aké vzdelanie je potrebné pre konkrétny výkon práce.
Preto si riadne premysli, čo chceš vlastne robiť - či asistentku zubárovi, sestru, pôrodnú asistentku... a podľa toho si vyber študijný odbor. Lebo je to presne tak ako píše @kaca222 že nemôžeš robiť hocičo, aj keď by si mala nejaké zdravotnícke vzdelanie.
Naozaj sa to kontroluje a nikto by napr. na gynekologicko-pôrodníckom oddelení nezamestnal sestru (z odboru ošetrovateľstvo), keď tu môže pracovať len pôrodná asistentka (z odboru pôrodná asistencia), Pritom ľudia obidve tieto činnosti vnímajú rovnako, že sú to "sestričky".

@zdenkazdenulka Na prácu v zdravotníctve potrebuješ minimálne vzdelanie v odbore sanitár.