Ako sa úspešne vrátiť do práce po rodičovskej?
Ahojte,
rada by som počula názor aj iných žien, aj keď približne viem názory na túto tému. Opíšem moju situáciu, určite veci trochu pozmením (keďže tu mám aj kamarátky)
Ide o to, že som doma už takmer 10 rokov. Nie nebolo to v pláne a trápi ma to. Prvé tehotenstvo nedopadlo dobre, potom sa narodil syn. Plán bol, že pôjde v 2 rokoch do škôlky a ja do práce, ktorú som mala rada a aj som si tam postup odmakala. No ďalšie tehotenstvo bolo neplánované a keď mal syn 2 roky, narodil sa ďalší syn. Tak nový plán, ďalšie 2 roky doma. Prišlo mi to tak akurát. Avšak mladší syn má zdravotné problémy a tak z 2r bolo 6 rokov, momentálne mám predĺžený RD, ktorý onedlho končí. Synček už je zdravotne na tom oveľa lepšie, chodí do škôlky na pol dňa, ja mám občas nejakú tú brigádu. Ale po dohode s lekármi začíname skúšať celý deň v škôlke a ja som chcela konečne po skončení RD nastúpiť do práce, síce už inú pozíciu, inú firmu, nižšie platovo aby som bola blízko deťom. No a k veci. Manžel zarobí veľa, mohla by som byť doma a nepracovať, preto neriešim ten plat čo by som mala v novej práci. A manžel teraz dostal novú pracovnú ponuku, bol by blázon keby to neprijal, ale..
Poviem ti úprimne, ak nemáš nejaké hobby, ktorému sa venuješ a napĺňa ťa to, tak ti postupne doma hrabne 🙃. Budeš sa cítiť neužitočná a znudená životom. Ak máš možnosť pracovať, tak choď, aj keby si si mala kúpiť za tú výplatu len kabelku. Nevieš, čo bude o pár rokov a ty budeš úplne bez pracovných návykov…
Tak nech najde zienku do domacnosti ked bude mat taky skvely plat. Mna by doma d..lo
Ale? Nikdy nebude doma? Budu deti poznať aj otca, ktiry sa im venuje, ako sa venuje aj ich mame?
Fandím všetkým emancipovanym ženám, mňa napĺňa byť doma.
veru tak, dnes som o tom hovorila, že týzdeň-dva by som to vydržala, ale dlhodobo nie... za tým ale asi chcela napísať, že všetko okolo detí a domácnosti bude na nej a muža pomaly neuvidí...
Napíš to ale. Keď dobre zarobí môže si dovoliť platiť pani do domácnosti a ty môžeš chodiť do práce ako bude vyhovovať tebe.
@zzzzza emancipované ženy fandia tým doma 😅 myslím, že ani jedna strana by v koži tej druhej neprežila šťastný život
Časovo nebudeme stíhať deti. On nebude stíhať mi pomôcť vybrať deti prípadne ráno odviezť, bude veľa na mňa a ja časovo s mojou novou prácou nebudem stíhať, tak by som musela pre deti chodiť až o 17tej do školy a škôlky čo sa mi zdá veľmi neskoro. Učiť sa aj so synom, s mladším máme ešte aj terapie a manžel by nemohol ani očr poriešiť. A tak mi navrhol, že nech zostanem doma, že mi bude platiť poistenie, aby som mala všetko na poriadku. Prípadne, že má zamestná vo firme. Ale ja som z toho nešťastná, ja už som chcela do práce, medzi ľudí.
Čo si o tom myslíte? Čo by ste robili na mojom mieste?
Ešte dodám, že aj starší syn má diagnózy. Má aj adhd a všetky poruchy učenia, tak škola je tiež s ním veľmi náročna6, kto má také dieťa, tak vie koľko sa s ním musím učiť a keď budem mať prácu a chodiť domov po 17tej a učiť sa, tak neviem ako to synovia zvládnu. Len teda zase sa musím obetovať.
Je tu aj vsrianta, že teda ja pôjdem do práce a manžel tu novú nezoberie. Ale ja tam zarobím 800e a manžel v tej novej by zarobil k svojmu terajšiemu zárobku ešte navyše viac ako 2000e. Čiže plat by mal taký ako bežné rodiny nemajú. Čiže keď pôjdem do práce, ukratim rodinu o dosť peňazí a aj času, deti by už ani na krúžky nemohli chodiť čo majú teraz. A teda ďalšia vec, žiadne aupairky zase ja nechcem. Nechcem aby sa mi starali cudzí o deti. V pláne bolo, že sa budeme striedať pri deťoch keď budú choré, s vozenim a krúžkami, ale vtedy muž nemal túto novú ponuku práce.
Aka je vobec otazka? Velmi som tomu nepochopila 🤷🏻♀️ ale ak uvazujes nad tym ci ostat ako zienka domaca tak nazor okolia by som neriesila ale mna osobne by to psychicky znicilo a to mam okrem povinnosti aj konicky ale len s nimi nedala by som to. Tak si spis + a - ked nastupis do tej prace a ked ostanes doma a uvidis co ti viac bude vyhovovat pri najhorsom vypoved sa da vzdy dat.
Ospravedlňujem sa, nešlo mi všetko napísať do správy, tak som dopisivala druhú časť do komentárov
Však ťa čas netlačí, tak si nájdi prácu na kratší úväzok, aj keď to bude trvať možno dlhšie.. 🙂
A manželovi to nevadí že vôbec nie je s deťmi?
Ja by som teda nebrzdila muza v kariere kvoli nejakym tvojim 800€. Ved si mozes najist nieco ina - na ciastocny uvazok alebo brigadu. Tak aby si sa stihla aj realizovat a aj sa povenovat detom. Naco budes tahat 8h za take smiesne peniaze?
Práca na kratší úväzok by toto vyriešila..musíš ísť medzi ľudí, ja to chápem
@denkabemommy čas má netlaci6, ale moja psychika 🙈 už som bola šťastná, že idem pracovať a teraz stojím pred rozhodnutím čo spraviť
Môže byt kratší úväzok, dohoda...
tak keď tak - polovičný úvazok a ešte by to chcelo aj nejaké vedenie na učenie sa so synom - to ti píšem úplne vážne - ak máš peniaze, zaplať si niekoho kto sa bude so synom učiť a pripravovať sa do školy, aspoň 2-3x do týždňa (viac ani nie, aby sa naučil aj samostatne pracovať). ja by som nemala trpezlivosť učiť sa so svojim add dieťaťom, s takým externým vedením bol v pohode…
Tiež by som hľadala prácu na skrátený úväzok.
My máme v práci tak jednu pani. Príde medzi 8-9:00, odchádza 12-13:00, venuje sa deťom. Och, čo by som dala za niečo takéto ja, keď boli deti malé.
- do domacnosti by som zaplatila pomoc s upratovanim
- nasla by som pracu na polovicny uvazok, pripadne sa realizovala ako dobrovolnicka a pod.
- stihala by som takto deti aj mala nejaku sebarealizaciu
@lauriik brzdim muža v kariére? Ja som študovala na VŠ prečo? Mala som manažérsky post a zostala som 10 rokov doma kvôli spoločným deťom a ja sama za to nemôžem, že majú zdravotné problémy. Ale áno, sú mi prioritou, preto nechcem žiadnu aupair, preto som pristúpila aj na inú pozíciu a nižší plat. Ale stále som tu aj ja a moje potreby. Ja mám 40 rokov a cítim sa zle, že som doma.
Ja úplne chápem, ako to myslíš, však peniaze sú teraz veľmi potrebné a práve preto som z toho smutná, že čo teraz
A manžel si to ako predstavuje?
@biba_18 to mi navrhol manžel, že doučovanie mu zaplatíme. Asi to aj tak dopadne, lebo ja už pri ňom šediviem. Možno keď sa mi tento stres okolo učenia odbúra (čo naozaj, ja už som na dne z jedného tretiaka 🙈) možno na to budem pozerať inak, ja už chcem do práce aj kvôli tomu, že stále iba deti riešim a ich dg mi nepomáhajú na mojej psychike a tak si myslím, že keď pôjdem do práce a budem riešiť iné veci, tak veľkú časť doma budem mať na háku 😆 aspoň to je moja predstava
ak si nájdeš nejakú študentku z pedagogickej školy bude to super, fakt môžem iba odporúčať… a potom aj vo vyšších ročníkoch som mu platila doučko - nie v zmysle že nevedel, ale aby mal dozor pri robení úloh a keď treba, tak prípadne dovysvetliť…
Tak pokial by si chcela aby on sa dalej neposunul kvoli tomu, ze ty chces chodit do prace tak ano brzdis ho v kariere. Ved aj praca na ciastocny uvazok moze byt odborna a vyzadovat VS . A sama tvrdis, ze chces a aj potrebujes sa venovat detom ci uz kvoli skole alebo terapie a pod. Bud rada, ze mas muza, ktory sa o vas dokaze financne postarat a nevymyslaj. Do prace mozes za 5 rokov nastupit na full time a este budes 20 rokov pracovat. A ver mi, neni o co stat.
Ja mam dve deti - skola, skolka - pracuje na full time a som uplne vypluta z toho co rano ponahlam skoro do prace, poobede rychlo pre ne, rychlo domace ulohy, potom kruzky a vecer padam na hubu. A to mam financne ohodnotenie uplne inde.
Tak pracuj ako dobrovolnicka aby si bola aspon medzi ludmi… vsetko sa pre nieco deje, skus sa tesit z deti, ze ich mas… sama pises zeby ste na deti nemali cas kebyze robis tak skus aj vzit do deti..a pani na upratovanie, varenie ak nestihas… penazi mate ocividne dost, tak vyuzi co sa da
Tak život je otázkou priorít ako sa hovorí. Každý sme iný, pre každého je najdôležitejšie niečo iné. Pre mňa sú v tomto období najdôležitejšie deti, tak som im obetovala prácu, ktorú som mala rada, ale nedala sa mi skĺbiť s rodinným životom.
Teraz robím na skrátený úväzok prácu mimo mojej kvalifikácie, popritom ak stíham pomáham bývalému kolegovi v rámci môjho pôvodného povolania a keď deti podrastú tak uvidím čo bude. Muž ak môže pomôže, ale má prácu, pri ktorej nikdy nevie kde bude ďalší deň a či stihne vyzdvihnúť deti. Zarobí oveľa viac ako ja, ja mám zas viac trpezlivosti s deťmi. Tak on viac robí, ja sa viac venujem deťom.
Skrátený úväzok je skvelá vec.
Nie som v takej situácii ani som nikdy nebola, ale chápem, že po 10 rokoch doma potrebuješ "byť užitočná" aj pre niekoho iného ako pre deti. Keby bolo na mne, tak hľadám kratší úväzok a prijala by som aj ponuku aby ma manžel zamestnal vo firme. Skrátený úväzok by mal naplniť potrebu realizácie a socializácie a úväzok u muža vo firme by mal pokryť potrebu dôchodku v budúcnosti a prípadne, že sa niečo stane neostaneš úplne bez koruny..
@culienka manžel si to predstavuje tak, že by sme to aspoň vyskúšali. Keďže on nebude môcť deti ani odviezť ani vybrať zo školy tak musím ja, nebude môcť ani očr riešiť, tak zase ja. Čiže on by chcel aby som bola žena v domácnosti a že mi bude platiť poistenie, odvody. S chalanmi je večer, to sa im venuje, niekedy príde aj skôr, že ideme von aj v týždni, víkendy trávi celé s nami, len teraz bude obmedzenie aj cez víkendy aj po večeroch, proste bude tam mať navyše prácu, ktorú buď spraví keď chalani pôjdu spať, alebo ako stihne, ale bude aj cez víkend určitý čas na Pc a potom keď aj niekam pôjdeme, tak mobil pri sebe a v prípade potreby utekať do práce. To sa môže stať ale aj nemusí
Nech ťa muž zamestná na čiastočný úväzok a budeš aj pracovať aj sa stihneš venovať deťom a nebude problém hocikedy ostať doma.

ale?