icon

Ako sa úspešne vrátiť do práce po rodičovskej?

21. jan 2025

Ahojte,
rada by som počula názor aj iných žien, aj keď približne viem názory na túto tému. Opíšem moju situáciu, určite veci trochu pozmením (keďže tu mám aj kamarátky)
Ide o to, že som doma už takmer 10 rokov. Nie nebolo to v pláne a trápi ma to. Prvé tehotenstvo nedopadlo dobre, potom sa narodil syn. Plán bol, že pôjde v 2 rokoch do škôlky a ja do práce, ktorú som mala rada a aj som si tam postup odmakala. No ďalšie tehotenstvo bolo neplánované a keď mal syn 2 roky, narodil sa ďalší syn. Tak nový plán, ďalšie 2 roky doma. Prišlo mi to tak akurát. Avšak mladší syn má zdravotné problémy a tak z 2r bolo 6 rokov, momentálne mám predĺžený RD, ktorý onedlho končí. Synček už je zdravotne na tom oveľa lepšie, chodí do škôlky na pol dňa, ja mám občas nejakú tú brigádu. Ale po dohode s lekármi začíname skúšať celý deň v škôlke a ja som chcela konečne po skončení RD nastúpiť do práce, síce už inú pozíciu, inú firmu, nižšie platovo aby som bola blízko deťom. No a k veci. Manžel zarobí veľa, mohla by som byť doma a nepracovať, preto neriešim ten plat čo by som mala v novej práci. A manžel teraz dostal novú pracovnú ponuku, bol by blázon keby to neprijal, ale..

mirit
21. jan 2025

Ja som momentalne v podobnej situacii. Po 8 rokoch doma, chcem ist spat do prace, lebo mam pocit ze uz nie je potrebne aby som bola doma cely den. Robim sice na part time ale z domu, takze asi skor potrebujem vypadnut. Urobila som si nejake kurzy, tak uvidim ci nieco najdem.

michelle567
21. jan 2025

A mladší nebude potrebovať v škole asistentku? Neviem aké má zdravotné problémy... Synova spolužiačka má ako asistentku mamu napr ale ona je na vozíku

bludna
21. jan 2025

@autorka ja ti fandim, rozmyslas nad svojou situaciou a vyhliadkami do buducnosti velmi triezvo 👌 Na tvojom mieste by som sa asi poobzerala po inej praci na skrateny 4-6 hodinovy uvazok, aj ked by to zo zaciatku nebola praca uplne idealna. Casom sa rozkukas a najdes si nieco vyhovujucejsie 🙂 Nepostrehla som ake stare mas deti ale ak v skolke, nebolo by riesenie nosit ich tam az na 9:00, resp neskor? Ze by ste mali aspon spolocne rana.

lossless
21. jan 2025

Urcite chod do práce, úplně rozumiem tomu, že to tvoja psychika potrebuje. Keby sa podobna situacia stala u nas, muž by pravdepodobne novu pracu nevzal, pokial by sme nemali existencne problémy. Moje aj jeho realizovanie ako aj stranie sa o deti su dolezite pre oboch. Ano niekde viac taha jeden, no musi s tym byt ok a ja ma pocit ze ty do práce naozaj chces a mas co pracovnemu trhu ponuknut, len si hladas akesi externe potvrdenie ze je ok neist a “dopriat “ karieru muzovi.

Muz ma firmu a berie novu pracu v zmysle ze meni pracu alebo berie zakazku navyse?

vikimed
21. jan 2025

Úplne nerozumiem tomu, prečo musí tvoj muž brať ďalšiu prácu. Ak ste už aj teraz na tom finančne dobre, mal by sa predovšetkým venovať viac tebe a deťom.

smilingwoman
21. jan 2025

Nemusíš nastupovať ihneď do prace. Hľadaj si pomaličky niečo kde by ti vyhovoval čas,úväzok, pripadne s home office. Nie si finančné nútená brat hneď túto prácu. Tak si v kľude hľadaj niečo vhodne co sa možno časom naskytne. 🙂

autor
21. jan 2025

@vikimed pretože pre jeho firmu by to bolo prospešné, výrazne by to pomohlo firme aj do budúcnosti. A on to vidí takto jeho firma=moja firma a možno neskôr firma našich detí. Nerobí to preto, lebo sa chce zbaviť starostlivosti o rodinu. Len som tu ja, ktorá možno nie je šťastná, že môže byť doma a chodiť po kávičkách

smilingwoman
21. jan 2025

@vikimed presne. Znie to ako ze jej muž bude oveľa viac pracovať. Áno je to dosť peňazí naviac. Ale ono zas deti rýchlo vyrastú a človeku môže byt potom ľúto , že s nimi nestravil viac času. Ale ja chápem každý má nejaké priority. Len nedá sa všetko stíhať a okrem toho aj zdravie mame len jedno.

autor
21. jan 2025

@michelle567 asi bude, neviem. Mal ju mať aj v škôlke a nemá, preto bol doteraz len na pol dňa. Bude mať aj odklad, čiže ho čaká ešte ešte ďalší rok škôlky

lucia147852
21. jan 2025

Vieš dva jazyky… prekladatelstvo z domu? Polovičný úväzok? Ak máš čo ponúknuť, čo teda asi máš, mozes si klásť podmienky. V rodine máme holcinu čo robi menezerku pre eshop.
Alebo keď ma muž firmy pracovať v jeho firme. Plus jeho dobrá životná poistka a mať ošetrené financie v prípade rozvodu

michelle567
21. jan 2025

Ale keď rozmýšľam asistentku ani nie... Nech oddýchneš od detí keďže doma vás ešte budú čakať úlohy

michelle567
21. jan 2025

Takže máte firmu. Zamestnala by som sa na pol úväzku v nej. Problem solved 😃

autor
21. jan 2025

@smilingwoman on svojho otca nepoznal, pre naše deti robí všetko najlepšie ako vie, keď je doma tak sa im venuje, áno, je to málo času ale možno viac ako niektorí chlapi čo prídu z práce a sedia pred televízorom, alebo idú do záhrady ešte robiť, či fušky aby uživili rodinu, alebo chlapi čo deti nevidia a ani výživné nepošlú. Víkendy je s nami, chodíme na výlety, alebo ideme spolu na nejakú chatu, či do wellnessu na celý víkend. Naozaj zase tu nechcem z neho robiť človeka, čo len za peniazmi baží a na rodinu kašle. Nevie mi proste zabezpečiť deti ak budú choré, či len k lekárovi ísť s nimi, prázdniny, či sviatky, proste bežné starosti ktoré každý rodič rieši a musí vykryť, čiže ak budem v práci aj ja, tak by sme museli spolu tie spomínané záležitosti riešiť

autor
21. jan 2025

@michelle567 no veď to chce, ale s tým, že budem doma 😆

michelle567
21. jan 2025

Kompromis. Žiadne doma ale normálne na 4hodky nieco pre firmu robiť. Veď sama si porozmýšľaj čo by si tam vedela robiť a povedz si.. ked chcete firmu aj do budúcna rozvíjať časom budeš vedieť aj dlhšie keď deti podrastu. Keď budu chori v pohode vieš zostať doma

smilingwoman
21. jan 2025

To máš pravdu , nejde o kvantitu ale o kvalitu. Klobuk dolu pred tvojim muzom. Tak ta práca s moznostou home officu by bola ideál pre teba. Aj keď teda je to výhoda aj nevýhoda. Keď človek musí dorabat prácu po celom dni starostlivosti o choré deti večer... všade sú plusy aj mínusy. Ja keď sa rozhodujem o vážnych veciach si práve + a - vypisujem na papier a tak sa rozhodnem co a ako ďalej... držím palce

vikimed
21. jan 2025

To je všetko pekné, ale v prvom rade by mal robiť veci prospešné pre svoju rodinu. Ak ty si teraz nešťastná, tak inteligentný a empaticky manžel nebude riešiť prospech pre firmu, ale tvoje pocity a šťastie. Šťastná manželka =šťastná rodina. Ak prospech firmy vyrieši tvoje problémy, potom nieje o čom.

aurora33
21. jan 2025

No za mňa je oveľa dôležitejšia psychika v pohode ako peniaze. Chod do prace a skúste si nájsť niekoho na pomoc. Mne by sa to nepáčilo, že muž si ide svoje a ty sa prispôsobiť deťom ako vieš. Rodičia ste dvaja, nie len ty.

caroline_
21. jan 2025

@zzzzza aj mna ked som mala možnosť byt "len" doma

butterfly14
21. jan 2025

Muž nech berie novú prácu. A ty si nájdi bieco flexibilnejsie, aby si mala čas aj na rodinu. To ze sa ti teraz naskytla jedna príležitosť, nemusí znamenať ze je jediná. Neunahli to

stvura
22. jan 2025

@autorka - citala si to pozorne? asi nie. Vobec to nie je utocne, len je dolezite vediet co chces, normalne si to aj spis na papier. Tie pre/proti. Nemat predstavy ktore su nerealizovatelne. Dve male deti s ktorymi si sama a budes sama je vychodzi bod. Chces ist robit za par stoviek s tym co si napisala (dobre vzdelanie, jazykove schopnosti) na plny uvazok? Ako pytam sa naco? Bud budem robit nejaku fakt ze dobru pracu a deti mi bude riesit opatrovatelka/stara mama/kamoska a naozaj sa niekde posuniem alebo budeme robit na polovicny ako hobby, v klude, bez stresu. Tam nie je ina moznost. Viem to, lebo som si tym presla. Primarne deti riesim ja lebo ich chcem riesit a skutocne mi zalezi kam sa posunu a aby som ich dobre vychovala. Toto ale obnasa nosenie na kruzky/skola/mimoskolske aktivity/neustala kontrola - proste druha smena. Velmi tazko sklbitelne s 8,5h pracovnym casom (som na manazerskej pozicii). Ale mam stastie ze deti mam fit zdravotne, 2 z 3 nepotrebuju nejake vynimocne "gezovanie" z mojej strany. Plus mam manzela ktory skutocne skoci ked je treba (sluzobka v mojom pripade alebo skola).
To co si spravila pre seba som myslela tym aby si sa orientovala na dnesnu dobu. Veci su ine ako pred 10timi rokmi. To je velmi dlha doba na "vakuum". Proste pozriet sa co chyba a orientovat sa nato. Mam vela kamosiek co uz na materskej robili PG minimum lebo mali ciel ist robit asistentky/ucitelky do skoly. Dve si spravili zdravotne skoly a robia v ambulancii na 4/6hodiny...Mnohe ostali doma, dalej sa venuju detom a pecu torty, hackuju, doucuju online. Co-to si zarobia a deti tiez poriesia. Nie je proste sanca skocit akokolvek si uzasna po 10r "od hrncov/deti" na veducu poziciu a cakat ze vsetko pojde hladko.
Ako kludne to skus, fandim ti, len aby si do pol roka nebola spat, unavena/znicena.

autor
22. jan 2025

@stvura aha, tak prepáč, asi som to zle vycitila, ja som bola včera dosť precitlivela.
Ja som nikde nenapísala, že chcem vedúcu pozíciu, nevzala som prácu za 800e 😆 ja si uvedomujem kde som a kde som bola 10 rokov, bola som často v nemocniciach, bola som často na terapiach, syn mi začal chodiť až v septembri 2024 do škôlky a aj to len na pol dňa, čiže viem aké možnosti som mala na vzdelávanie a viem čomu som dala prednosť. Teraz som proste chcela dať prednosť sebe a aj keby to nie je vedúca pozícia, chcela som pocit zarobiť a byť v kolektíve, mať kolegyne, rozpravať sa aj o iných veciach ako deti. To, že tvoje kamarátky si porobil veľa kurzov a škôl, tak super, ale nemá to nič spoločné s mojou situáciou. Ja neriešim čo po materskej mám robiť, ja riešim, že pracu som si našla a nemám moc možnosť do nej nastúpiť a je jedno aj keby idem vykladať tovar v Tescu. Keď mal syn niekoľkohodinové terapie, tak som chodila brigadne do jednej kancelárie zakladať poštu, proste neriešim čo robiť ale že chcem robiť a že prácu som si našla

autor
22. jan 2025

@stvura nevzala by som prácu za 800e - takto to malo byť napísané

michelle567
22. jan 2025

Ešte je možnosť nastúpiť do tej práce, budeš mať normálny plat a muž keď bude mať k platu +2000 môžete si nájsť opatrovateľku ktorá vám bude nosiť deti zo školy a byť s nimi počas chorôb, prázdnin. Budete si vedieť dovoliť a ty sa nebudeš naháňať pre nich do školy ale keď prídeš z práce budú ťa už doma čakať

stvura
22. jan 2025

@autorka, ved napis o pol roka/rok ci to vyslo cele. Ja osobne by som to nevzala co si pisala. Ked ta tych 800e z biedy nevrthne a len si stazis situaciu doma to nema vyznam (bud muz/deti nebudu spokojni alebo sa ty ustves ako to budes chciet vsetko sklbit, prip. to zamestnavatel nebude tolerovat ak budes vecne na PN)...ale tak ja to vidim z tej druhej strany - 10r prace sklbit s troma deckami (ich kruzkami, potrebami). Uz by som veci spravila inac a aj to planujem do blizkej buducnosti pre svoje "dusevne zdravie".

autor
22. jan 2025

@stvura veď ok, každá to máme inak a ja viem, že veľa žien pracuje pri deťoch a sú vyčerpané, mám kamarátky a viem ako ne/fungujú a to majú aj babky a tety a neviem koho. Ja nemám k deťom nikoho, moji rodičia bývajú ďaleko, svokra pri nás a záujem o deti nemá. Čiže viem, ja sa tu nejdem hádať, že silou mocou idem pracovať, ale že mi je ľúto, že to potrebujem a nemôžem, nič viac a možno naozaj za pol roka by som to vzdala, ale nemení to na veci, že potrebujem pracovať

michelle567
22. jan 2025

Veď kľudne pracuj vo vašej firme na 4hod denne. Nemusis sa nikam naháňať, v prípade chorôb nemáš problém zostať doma 🤷 je kopu rodín čo bývajú od rodiny ďaleko nikoho k deťom na pomoc nemajú a chodia do práce. Ty máš možnosť robiť vo vašej firme neviem prečo nejdeš keď to potrebuješ 🤷

autor
22. jan 2025

@michelle567 muž tam pre mňa nemá prácu, on by ma zamestnal len že by mi spravil zmluvu. Určité veci pre neho robím, ale to nie je na každý deň práca

autor
22. jan 2025

@michelle567 už to je jedno, včera sme to s mužom prebrali, tú prácu berie a ja si budem hľadať polovičný úväzok s tým, že budem teda aj u neho zamestnaná.

princezna_bosorka
22. jan 2025

moj nazor - ty sa vrat do prace, muz nech vezme novu pracu a zabezpecte si pomoc v domacnosti (upratovanie, strazenie).

To, ze ty nechces nejake aupairky, je hlupa tradicna slovenska hrdost. Je hlupost, aby tvoj muz odmietol lepsie platenu praci a je hlupost, aby si ty ostala doma, ked ta to taha medzi ludi...