Ako sa vyhnúť nepríjemným otázkam v práci?
Ahojte.
Po 5 rokoch som nastupila do povodnej prace, kde sa vsak dost pomenil kolektiv(90%zeny). Vzdy som bola nastavena, ze v praci mam kolegyne, nie kamosky a nebudem nikomu nic vesat na nos zo svojho sukromia. Rano som sla do prace, prehodila zopar viet s kolegynami, urobila si svoju pracu a odisla domov. Som za to, ze v praci sa pracuje, neriesia zivoty inych, nedavaju priblbe otazky, nepotrebujem ani ziadne priatelstva a zverovanie sa. K veci…
V praci su zeny, ktore sa snazia byt priatelske, ale je to skor sondovanie, neskor vidim aj pocujem ako inu kolegynu ohovaraju. Hadzu na mna otazky, ci mi nie je smutno, ze mam len chlapcov a ziadnu dceru, alebo ci mi to v manzelstve klape a dalsie otazky, na ktore nechcem odpovedat. Ak mam nieco drahsie alebo nove, napriklad kabelku, sperk od manzela, tak sa vypytuju, ci tak dobre zaraba. Aj keby, co ich je do toho? Vzdy len odpovedam jednym slovom a konverzaciu dalej neposuvam, alebo menim temu. Ak idem do fitka, tak si beriem tasku so sebou do prace a kolegyne, ze oo stihas aj cvicit a kto ti strazi deti? Nikto mi ich nestrazi, je s nimi muz. Sme si rovnovenni, Muz aj navari, aj uprace.
Ine kolegyne, najma bezdetne a slobodne po 40tke ma zas otravuju otazkami, ci by jeden z mojich bratov nesiel na rande(asi 2x ma s nimi videli- najprv vsak bola pletka, ze muza podvadzam, potom z toho bola len “vtipna” historka) a nakoniec su tu kolegyne pred dochodkom, ktore by hodili na mna aj svoju robotu. Ak to nechcem urobit, lebo mam dost svojej, tak sa urazaju, so slovami“ ach tieto lenive mlade” …pritom praca je zadelena, ja mam dost svojej, nebudem robit aj cudziu. Pomoct pomozem, ale robit to cele nebudem. Prosim vas, ako sa uz vyhybat tymto otazkam? Ako nastavit hranice, aby mi dali pokoj a robili si svoje? Ignorovat? Ani jednoslovna odpoved nepomohla. Najviac si v podstate rozumiem s kolegami muzskeho pohlavia, ti aspon nedavaju tieto priblbe otazky na telo. Skor posranduju a idu si svoje. Aj to uz kolegyne pletkuju, zazeraju. Ale moj manzel neziarli na 60tnikov. Co by ste robili?
nič , musíš si len zvyknúť a pokračovať v jednoslovných odpovediach. Oni si časom zvyknú.
Tiež nerozumiem prečo poniektoré dámy majú potrebu v práci rozoberať súkromie. A to ohováranie priam nechápem.
Odpovede: áno muž zarába veľmi dobre, ideme na letnú dovolenku na Maledivy (ďalej nerozoberat)
V manželstve nám to výborne klape, som spokojná
Atď ..ich to prejde, je to len závisť
Pýtajú sa, pretože očakávajú, že sa zdôveríš s nejakým problémom, ktorému by sa potešili a mohli ho ďalej rozoberať. Prezentuj sa ako spokojná manželka dobre zarábajúceho muža, ktorá chodí po dovolenkách, má kopec času na aktivity a je spokojná a šťastná. Budú ti závidieť a otázky časom ustanú, nebudú zvedavé na tvoj dokonalý život, ktorý je lepší ako ten ich. Ak sa aj naďalej budú pýtať na osobné otázky, spýtaj sa či má ich muž erekciu. Starším kolegyniam povedz, že každá máte svoju prácu, ale ak potrebujú niečo dovysvetľovať z tej ich, rada im pomôžeš.
ja sa celkom cudujem, ze kde to robis, lebo co mam kamosky, co robia vo firmach, tak ziadna taketo skusenosti nespominala. ale je to hrozne a podla mna robis dobre, este by som bola aj tvrdsia, ked stale nepochopili. ohovarat ta budu aj tak.
Ja som svojho muža nikdy v práci neriešila, ani sa naňho nesťažovala a to v nej robím 20 rokov. Až mi raz jedna kolegyňa povedala, že asi mám dobrého muža, keď sa nesťažujem. Ostatné veci neriešim, poviem len čo chcem. Áno v robote sú to kolegyne, ale sú tam aj medzi ľudské vzťahy. Kto chce ohovárať bude, aj keby si mu nič neodpovedala. Ja mám s mužom spoločný koníček, skôr mužský, tak som sa na začiatku tých priblblých komentárov napočúvala. Hlavne, keď si v určite dní v roku kvôli tomu koníčku beriem dovolenku.🙈 Niektoré ženy majú nudný život, tak potrebujú riešiť život iných.
Nemôže ta donútiť žiadna kolegyňa aby si rozprávala o svojom súkromnom živote. Na čo im rozprávaš ,že máš bratov. Chráň si svoje súkromie. Odpovedaj len áno alebo nie. Na čo spomínaš že ti muž dobre zarába že ideš na dovolenku tam a tam. Sú to kolegyne a nie kamarátky. Veď keď sa budú vypytovať kľudne odpovedz :to ta prečo zaujíma ? Čo sa toľko vypytujes.Daj mi pokoj. Keď nepovieš o sebe nič nebudú mať možnosť ta ohovárať.
Ked im nic nepovies, nebudes pre nikoho zaujimava, lebo nebudu mat o tebe co hovorit. Ja mam kolegynu, co zbiera o kazdom sukromne informacie a vo vhodnej chvili to pouzije proti dotycnemu. Ona je ale manipulatorka a neskutocne toxicky clovek, co kazdemu len zle robi.
Tu by som nehovorila zo sukromia nic, do prace sa nechodim kamaratit. Odpovedala by som neutralne, jednoslovne ano/nie alebo proti otazkou, ze preco ich to zaujima.
@anonym_autor nehovorila im nič o svojom súkromí, robila si svoju robotu a hotovo. Ich to potom prestane baviť. Ja mam v práci na 90% mužský kolektiv a je to super. Chlapi neriešia blbosti, neklebetia. Mam tam jednu kolegyňu, spriaznenú dušu, s nou sa rozpravam aj o súkromí, viem ze sa ma mu mozem spoľahnúť a ona na mňa. Stretávame sa aj mimo prace.
Najviac ľudí vie nasrať, ak sa má niekto iný lepšie ako oni tak vyzvedajú, či nenájdu aspoň nejaký tvoj "problém" ktorý by ich potešil a mohli ho roztrúbiť ďalej.
Inak toto isté robím aj ja ale pred susedmi.. do očí sú samé haha hihi jedna druhej ale poza chrbát sa ohovárajú jedna cez druhú, sú to také jednoduchšie osoby a ja s nimi nemám o čom. Všeobecne nikomu nehovorím zo svojho súkromia nič a hoci sa tvária že pohoda tak vidno že ich to riadne serie 😂
@anonym_autor nehovorila im nič o svojom súkromí, robila si svoju robotu a hotovo. Ich to potom prestane baviť. Ja mam v práci na 90% mužský kolektiv a je to super. Chlapi neriešia blbosti, neklebetia. Mam tam jednu kolegyňu, spriaznenú dušu, s nou sa rozpravam aj o súkromí, viem ze sa ma mu mozem spoľahnúť a ona na mňa. Stretávame sa aj mimo prace.
@qwert87 najviac klebiet v robote som sa dozvedela od chlapov 😀
Podľa mňa reaguješ dobre a ony si zvyknú, že z teba viac nedostanú.
@anonym_autor Dobre to robiš. Pristupuj profesionálne. Môžeš po pripade upozorniť svojho nadriadeneho o tejto veci. 💪💛
@kavasaki370 čože??
tak ja neviem. ja som introvert, do práce sa nechodím kamarátiť - napriek tomu sa v práci poznáme, vieme o deťoch, mužoch, dovolenkách, normálne bežné veci, veď to nie je nič tajné 😏 keby som mala takú tajnostkársku kolegyňu, veľmi ťažko by sa mi s ňou robilo…
@anonym_autor ja také dotieravé otázky prejdme s úsmevom, alebo poznámkou - pýtajte sa na čo chcete, na čo chcem vám odpoviem. Lepší je ten úsmev, po čase zistia, že si svoje súkromiem chrániš a prestane ich to baviť. A vlastne ani nemám toľko času a priestoru to s kolegami riešiť
Veru s muzmi sa lepsie robi ako zo zenami.Sme 4,z tohi jedna taka,ze ako bola sama jedina,pritom sme team a mame si pohamat,aby vsetko fungovalo tak ako malo.
Ale ja nastastie idem uz inam a tam budem sama zena,a vlastne iba ja,ostatni su kolegovia,co si zase menime smeny.Len si na tu pracu musim opet zvyknut,a dostat sa do takeho stereotipu,snad to potom bude ok robota.
@anonym_autor “je milé že sa zaujímaš ale ja s kolegami nepreberám moje súkromie. Budem rada, ak to budeš akceptovať” a povedať to pri každej osobnej otázke.
@biba_18 Vedia o mne zakladne info: ze mam dvoch synov, manzela, ze chodim do fitka. Nepotrebujem im vesat na nos ci manzel dobre zarobi, ci tuzim po dcere, ci mi niekto strazi deti, kym idem cvicit,ani ci mi to s muzom klape, neklape. A uz vobec sa nebudem kolegyniam spovedat ci ten vysoky, pekny chlap je moj milenec, manzel, brat, ci sused. v tomto som pochybila, lebo zacali podrypovat, ci mam milenca. Ja ze nie, ze to bol brat. Mala som ich nechat v tom, ze je to milenec🤣
@letfenixa dufam, lebo mi lezu na nervy.
@muchotrafka298 presne to su tie typy kolegyn. V predoslej praci som sa poucila, nieco naznacila kolegyni, ktorej som doverovala a ona to cele pretocila, vyuzila proti mne. Odvtedy si dobre premyslim, co komu poviem, nepoviem.
@tatiana288 Ja aj spokojna som, len ony maju nudne zivoty a asi sa rady miesaju do tych cudzich.
@a0 Dakujem, skusim🙃
@kavasaki370 akože za nadriadeným? a čo povie, kolegyne sa správajú ku mne dôverne?
@kavasaki370 akože za nadriadeným? a čo povie, kolegyne sa správajú ku mne dôverne?
@biba_18 Že je otravuju osobnymi otazkami mimo pracovnej náplne.
@kavasaki370 🤦♀️
@anonym_autor no ty musíš byť veľmi obľúbená kolegyňa 🙄(irónia). Ja by som s tebou veru robiť nechcela.
@anonym_autor no ty musíš byť veľmi obľúbená kolegyňa 🙄(irónia). Ja by som s tebou veru robiť nechcela.
@anonym_4b2950
a ty sa tiez bezne pytas kolegýň, ci im to klape s muzom a ci dobre zaraba?? Ako haló? A keby mala milencov aj 4roch, ich je ho po tom. Teda nue ze by sim bola za ide o princip. To tam bzdu nejake primizivne trúbely.
Tiez som robila v kolektivoch ale tak tupe otazky som este nedostala.
Je ine ked dobra kamoska srandivne pove - o ved muz zarobi co by ti nekupil take dary 😁 ale hovorim o dobrych priatelkach.
Ale taketo harpie mat v robote, tak haleluja. A teda bolivsme miy kolektoliv, vedeli sme o sebe, aj o niekoho detoch ci osobnych problemoch. V jednom tom korporate sme mali nadpriemerne prijemne vzťahy aj spolupracu, 0 konfliktov. Vek od 23 do 55 rokov, bolo nas 25. Ale fakt nik nebol doterny a hlavne falošný ako tieto semetriky. V pohode sme pokecali o vselicom. Bolo nas tam vela parov v tej firme. Jed sme sa s ex rozisli, nik nemal blbe reci, skor porozumenie. Aspom v ramci naseho tímu, co riesili ostatne oddelenia bola skor velmi zabavne v tejto suvyslisti 😆.
Ale ved uznaj, to co autorka pise nie je normalne. Nejde o tajnosti ale o hlupane a ich spôsoby.
@anonym_autor Dobre to robiš. Pristupuj profesionálne. Môžeš po pripade upozorniť svojho nadriadeneho o tejto veci. 💪💛
@kavasaki370 " pán vedúci, pán vedúci!!! kolegyňa sa ma pýtala, koľko zarába môj muž !, ako to budete riešiť? 🤔" Uf, to snáď nie, skús sa spýtať učiteliek v materskej škôlke, ak nejaké poznáš, ako by to riešili. 🙄
@anonym_autor aj keď sa nebudeš zapájať do rozhovorov,tak si na teba niečo vymyslia.
Ja som taký vyvrheľ😂nechodila som s nimi na fajčiarsku,nedonášala som,nechodila som sa opíjať na akcie....s nikým som nič neriešila,tak si vymysleli,že ohováram inú kolegyňu.našťastie ona sama povedala,že to je blbosť,že ja o tom nič neviem,takže o nej nemôžem takéto reči trúsiť.
Inak tam v tej práci to bol masaker,čo som sa o sebe podozvedala,že čo som povedala alebo urobila...
@kavasaki370 " pán vedúci, pán vedúci!!! kolegyňa sa ma pýtala, koľko zarába môj muž !, ako to budete riešiť? 🤔" Uf, to snáď nie, skús sa spýtať učiteliek v materskej škôlke, ak nejaké poznáš, ako by to riešili. 🙄
@anonym_752e0e Čo sa tu strápňuješ svojimi vymyslenými "mentálkami". Daj si pohov.
@anonym_752e0e Čo sa tu strápňuješ svojimi vymyslenými "mentálkami". Daj si pohov.
@kavasaki370 " mentálky" a mentálne retardované rady tu rozosievaš jedine ty, asi ešte nie si spôsobilá na právne úkony, tvoje myšlienkové pochody typu " žalovania nadriadenému, lebo sa má kolegovia vypytujú na súkromný život " sú toho jasným dôkazom 🥹👏👏👏
@qwert87 najviac klebiet v robote som sa dozvedela od chlapov 😀
@13uzivatelka11 ano muzi du dtrasne klebetny robila som kedysi medzi takmer 200muzmi katastrofa co to boli za klepni

@anonym_autor “je milé že sa zaujímaš ale ja s kolegami nepreberám moje súkromie. Budem rada, ak to budeš akceptovať” a povedať to pri každej osobnej otázke.