icon

Ako sa vyhnúť nočným zmenám?

kaktusik7777
7. sep 2021

Ahojte, 👋
idem rovno k veci,,, takže nočné nemám rada. Pracovala som na nočných 4 roky a nechcem sa k nim vrátiť. Pracujem vo výrobe a som tam nová. Preto sa chcem opýtať ako sa im vyhnúť. Pracuje sa 5 dní na nočných co je veľa...Kto nočné robí, alebo robil tak to pozná... Neviete mi prosím Vás poradiť, ako nočné nerobiť? Ako sa im vyhnúť? Mate s tým skúsenosti? Prosím veľmi mi s tým pomôžete. Vopred ďakujem.

Strana
z2
kaktusik7777
autor
Autor odpoveď zmazal
nafka0483
8. sep 2021

@kaktusik7777 No ved tam mas bod 6, pismeno b - pracovny cas je stanoveny v casti III a IV kolektivnej zmluvy. To, ze si podpisala zmluvu a nepytala si k nahliadnutiu kolektivnu zmluvu a teda ta vobec nezaujimalo aky pracovny cas vlastne budes mat, tak to je tvoja chyba.
Dalej bod 7 - ak ta zamestnavatel neoboznamil, tak peco si to podpisala?

Zmluvu si teba aj precitat, nie len rovno podpisat - ved svojim podpisom suhlasis s vecami, ktore su tam napisane. Ak si si to neprecitala a nepytala sa na veci, ktore ti neboli jasne, tak sa teraz nemozes cudovat.

tanyan
10. sep 2021

Ak požiada tehotná žena a žena alebo muž trvale sa starajúci o dieťa mladšie ako 15 rokov o kratší pracovný čas alebo o inú vhodnú úpravu určeného týždenného pracovného času, zamestnávateľ je povinný ich žiadosti vyhovieť, ak tomu nebránia vážne prevádzkové dôvody.
https://www.epi.sk/zz/2001-311#p164-2

nafka0483
10. sep 2021

@tanyan Zamestnavatel velmi lahko uvedie, ze mu v tom vadia vazne prevadzkove dovody. Kedze o tom rozhoduje vylucne on, nikto iny nemoze posudit, ze nie nebrania.

Ale urcite to teba vyskusat, riadne pisomne poziadat.

tanyan
10. sep 2021

@nafka0483 Pokiaľ viem, tak zamestnávateľ má v takom prípade tie "vážne prevádzkové dôvody" preukázať. Problém je, že nikde nie je definované čo to presne znamená, ale dôkazné bremeno je na zamestnávateľovi.

nafka0483
10. sep 2021

@tanyan Ano, ale on to proste len musi riadne odovodnit, preukazat. A staci ze povie, ze ak by jeden zamestnanec robil len ranne, alebo denne, tak by musel mat niekoho len vylucne na nocne, co asi nie je realne, cize nie je schopny pokryt sluzby. Bud ma zamestnanca, ktory strieda smeny ako vsetci ostatni, alebo mu je taky clovek na nic.

Ina je situacia ak napr. ma na dennej viac ludi ako na nocnej, ide viac liniek, cize niekto robi len denne, niekto ma smeny.

Strana
z2