Ako sa vypláca stravné pri ukončení pracovného pomeru?
Dobrý deň. Prosím, neviete mi poradiť. Stravné sa vypláca dopredu alebo pozadu? Nejak sa v tom už neviem vysomáriť. Ide o to, že polroka som pracovala vo firme, kde mi nakoniec nepredĺžili pracovnú zmluvu kvôli PN rizikové tehotenstvo. Nastúpila som tam 9/2024, kde mi na konci septembra vyplatili stravné lístky. Tak isto mi vyplatili na konci októbra aj stravné za október. A od 4.11 sa mi začali pripisovať už prostriedky na Edenred. V januári som teda ostala PN, kedy mi ešte v januári prišla normálna suma a vo februári mi už prišlo nejakých 27€, čo sedelo na tých pár odrobených dni v januári. Teraz má ale spätne kontaktujú, že im mám vrátiť 119€ za stravné, ktoré mi vyplatili. Ako to potom ale funguje? Ako je možné, že ja im mám vrátiť 119€? Veľmi pekne vás prosím o radu. Ešte má napadlo, že vlastne aj vo výplatnej páske za marec (ktorý som vlastne cely bola PN) mi prišlo, že mi 37€ odrátali stravné. Ako je to možné?
neposielali ti pri nastupe samostatne strvne/zaloha? robi sa to tak
v každej firme to môže byť naopak....malo by to byť tak že pri násupe ti dajú peňažný príspevok na stravné za daný mesiac a v nasledujúcom mesiaci ti zrazia dni kedy si nebola práci a dajú ti teda ponížený príspevok na daný mesiac...ale existujú aj firmy kde to dávajú mesiac po....čiže za pred.mesiac, ale tých je už málo
Napríklad, my máme strevné vyplácané dozadu, či že spätne. To znamená, že v máji mi prišlo stravné, za mesiac Apríl, 04/2025, aj keď všade vidím/počujem, že by sa to malo za mesiac vopred. Čiže teraz v máji, by sme mali dostať už za Jún, no mi sme dostali za Apríl. Robia si s nami, čo chcú, bez akéhokoľvek chochmesu.🤷
@ivka224 Príspevok na stravovanie má byť vyplácaný vopred, čiže ako tu už bolo spomenuté, 1.9. by mal mať zamestnanec k dispozícii či už finančný príspevok, alebo dobitú sumu na stravovacej karte na september (stále sa nájdu však aj zamestnávatelia, ktorí to nerešpektujú).
Kým ste mali finančný príspevok a ak bol napr. vyplácaný k mzde vo vyplatnom termíne, väčšinou to funguje tak, že vo výplatnej páske dajme tomu za október sú dva riadky k tomu - 1. riadok -nárok na FP za 12/2024 podľa počtu pracovných dní v decembri (mzda za október je vyplácaná v novembri, čize preto nárok za nasledujúci mesiac)
a 2. riadok -skutočný nárok na FP za 10/2024 - teda ak mal zamestnanec niektoré dni v októbri (keďže je to mzda za október) dovolenku, PN, celodenné ošetrenie u lekára, atď., za tieto dni mu je FP strhnutý.
Odkontroluj si to v tom období podľa sumy, akú ste mali na deň.
V prípade stravovovacej karty je to trochu iné, lebo tam je určená minimálna a maximálna suma stravneho, v tomto rozmedzí sa môže zamestnávateľ rozhodnúť, akú sumu budete za deň dostávať na stravovaciu kartu. Ak napr. ste mali za prac. deň dobité 8,30€, 55% z tejto sumy platí zamestnávateľ, môže vám istou sumou prispieť aj zo sociálneho fondu, tresnem -napr. 0,50 € a suma, ktorú platí zamestnanec na deň je 45 % mínus soc. fond. Znovu sa to spätne zuctuje, napr. vo výplate za 12/2024 (vyplatenú dajme tomu 15.1.2025) ak niekto mal v decembri dovolenku, PN, OČR, ...teda nemal v tieto dni nárok na stravné, odráta sa v tomto prípade ale už plná suma na deň, teda 8,30€, nie napr. 3€, ktoré sa strhnu v prípade, ak nárok bol.
A teda stravovacia karta by mala byť dobitá najneskôr 1.12. na december, aby sa zamestnanec z nej v decembri vedel stravovať, tak ako to fungovalo pri FP.

stravné sa platí vopred.ty už najneskôr vždy prveho pred nastupom do práce musíš mať stravné na celý mesiac vyplatené. čiže vopred.