icon

Ako sa vyrovnať so zmenou pracovnej pozície?

anicka654
2. júl 2024

Ahojte baby,

Tak zistila som a aj mi volal šéf, že po PN mám ísť robiť úplne inú prácu pre inú firmu . Vysvetlim ,takže my sme firma kde sú ako keby tri firmy. Ja robím vo firme A ,kolegyne vo firme B vzájomne sa vieme zastúpiť..ale šéf po mojej PN mi dnes volal že idem z firmy A robiť do firmy B. Ako zvladnem pár dni, ale je to pre mňa nižšia pozícia a teda chcem vedieť aké sú možnosti ,ak mi oznámi, že budem robiť tu pozíciu vo farbe B? Pokiaľ viem , tak ja ak to neprijmem ,tak vlastne dávam výpoveď, či? Bez odstupného? Ďakujem

mirkam3
2. júl 2024

A co máš v pracovnej zmluve? Nemáš zmluvu náhodou len s firmou A, bez dohody o takomto “neformálnom pendlovani”?

anicka654
autor
2. júl 2024

@mirkam3 nemám nič o zmene medzi firmami ..lenže je to jeden majiteľ, sme na jednom mieste aj sa zastupuje, len každý z nás je na inú firmu zapísaný teda v práci.zmluve..

melanta
3. júl 2024

@anicka654 ty máš zmluvu s firmou A. Takže pracuješ pre firmu A. Ak chcú, aby si robila pre firmu B, musia ti ukončiť pracovný pomer s firmou A a dať novú pracovnú zmluvu s firmou B. A to môžeš odmietnuť. Že je rovnaký majiteľ je úplne irelevantné. Navyše - ak máš v pracovnej zmluve pozíciu a mzdu, tak ak by išlo aj o zmenu v rámci firmy A, musia ti dať dodatok, ktorý nie si povinná podpísať. Takže povieš, že sa riadiš zmluvou. Ak chcú aby si robila iné v druhej firme, nech ti dajú ponuku, ktorú zvážiš. Inak ostávaš vo firme A na doterajšej pozícii.

anicka654
autor
3. júl 2024

@melanta on mi podľa mňa nebude chcieť dať zmluvu , sa bude tváriť ,že je to normlane že robím pre inú firmu na Tom istom mieste len na inej stoličke .mám možnosť mu povedať že sa jedná o inú firmu s prác. Náplň a že nesúhlasím? Ak mi povie že buď alebo tak mám nárok na odstupné ?

melanta
3. júl 2024

Samozrejme. Ty máš zmluvu s firmou a na konkrétnu pozíciu. A to budeš robiť. Ak chce aby si robila niečo iné, môže postupovať ako som napísala. Ak sa mu to nevidí, odporuč mu opýtať sa firemného právnika ale o ešte lepšie na inšpektoráte práce, oni mu ochotne poradia v dodržiavaní zákonníka práce. Ak povie že buď - môžu ti dať výpoveď. Ale musia oficiálne zrušiť pracovné miesto. Potom ti môžu dať výpoveď z organizačných dôvodov a máš nárok na odstupné. Takto mu to na rovinu povedz.

melanta
3. júl 2024

Prípadne mu povedz, že rovno môžete spolu zavolať na inšpektorát práce.

anicka654
autor
3. júl 2024

@melanta ďakujem skúsim to , som zvedava. Pretože tu sa dejú všelijaké veci a inšpektorát na to akosi nemá páky

melanta
3. júl 2024

@anicka654 inšpektorát rieši veci, len ich musí mať nahlásené. Riešia aj pokutujú. Bežne.

melanta
3. júl 2024

@anicka654 a ešte jedna poznámka. Človek vždy môže dať výpoveď a ísť pracovať inde. Ak by tak urobili všetci, množstvo zamestnávateľov sa začne správať inak, ak by zistili, že zamestnanci so sebou nenechajú manipulovať.

anicka654
autor
3. júl 2024

@melanta to viem, len že to on vie tak uhrať, že koľkokrát tu boli ,tak zbytočne. Jj ja hľadám aktívne prácu. Ale súhlasím s tým, že keby to urobili aj ostatní , nedovoľovali by si ..

melanta
3. júl 2024

@anicka654 neuhrá to. Problém je, že vy ste ochotní robiť mimo zmluvy. Že to robíte bez dôkazov. Pretože predpokladám, že to nechcete od neho mať zakaždým potvrdené a prikázané na papieri alebo v maily. Sami si toto spôsobujete. Čiže vy zamestnanci to vlastne uhráte za neho.

anicka654
autor
3. júl 2024

@melanta ja nie ale ostatne áno. Som jediná ,ktorá stále povie a nikto sa nechytí z ostatných. No uvidíme ako to dopadne. Ďakujem