Ako sa vysporiadať s prácou nad rámec fixného platu?
Zdravím,
chcem sa opýtať ohľadom mojej situácie, skúsím napísať čo najkratšie. Väčšinou som pracoval v zahraničí alebo formou týždňoviek čo mi vôbec nevyhovovalo no pred pár mesiacmi som si našiel konečne (manuálnu) prácu blízko domova za relatívne slušné peniaze. Prácu som získal vďaka známostiam - v podstate poznám sa s majiteľom firmy, pre ktorú pracujem. Môj nadriadený je však niekto iný.
Ďalej, mám fixný plat bez ohľadu na to koľko hodín mesačne odpracujem - či je to 140, 160, 180+ hodín, tak stále mám ten istý plat. Za celý čas čo tu pracujem som bol doma asi 4x - raz kvôli návšteve lekára, 2x ma nechal doma nadriadený a štvrtý krát si už nepamätám. Tak sa mi zdá, že nadriadený si hocikedy zmyslí a zavolá mi, že má "prosbu". Napr. aby som potiahol dlhšie v práci, prípadne zastúpil kolegu na nočnej keď to vyžaduje situácia. Doteraz som pracoval 9h a končil som o 16:00 čo mi úplne vyhovuje.
Na nočnej som bol iba pár krát ale dá sa tam aj pospať, čiže nič strašné. Akurát tento týždeň ťahám nadčasy a moc sa mi to nepáči pretože v podstate pracujem za menej peňazí ale na druhú stranu mám preplatených cca 34h keď som bol doma.
Ide o to, že neviem/nechcem povedať NIE na tieto jeho žiadosti a som si vedomý, že keď budem súhlasiť na ďalšie požiadavky tak časom to bude horšie. Je to z mojej strany špekulantsvo, že takto vymýšľam alebo čo by ste robili v podobnej situácií ?
@nelca84 existuju predsa aj povolene nadcasy, ktore ma takmer kazdy z nas ako sucast beznej pracovnej zmluvy, cize ak zamestnavatel nariadi nadcasy a su v sulade so zakonnikom prace, tak zamestnancovi neprinalezi priplatok za pracu nadcas (detailne to nastudovane nemam ale ja mam napr. v zmluve tych 150 hodin rocne)
Pracuješ teda ako zamestnanec, keďže píšeš o plate či ako živnostník? Pokial to druhé, tak tam neplatia nijake obmedzenia a je to čisto na vás ako sa dohodnete a aké podmienky si stanovíte. Zákonník prace ta nechráni a ani sa ta vôbec netýka.
Pokial si zamestnanec a máš pocit nespravodlivost, je dobre, aby si poznal svoje skutočne práva a povinnosti skôr než budeš mat voci konaniu zamestnávateľa výhrady.
Skús pozrieť napr.: https://www.hrl.sk/userfiles/files/2_ Práva a ...
Ďalej je základom riadna pracovná zmluva, aby bol predpoklad v dodržiavani zákonov a tvojej ochrane pred využívaním zo strany zamestnávateľa. Ďalšou dôležitou vecou je riadne zaznamenávanie dochádzky. Až následne je možné poukazovať na nedostatky, porušovanie práv a trvať na ich dodrziavani.
@petamich ale to si nespravne vysvetlujes. To, ze ti zamestnavatel moze nariadit 150 hodin nadcasov rocne neznamena, ze ti ich nemusi zaplatit. Ak robis nadcasy, ktore ti neplatia a nemas za ne ani nahradne volno, tak ta klamu. Je vynimka pri riadiacich zamestnancoch, ktori maju nadcasy priamo zohladnene v plate, ale to sa tyka naozaj len specifickych zamestnancov.
No ak ťa šéf poprosí o nadčas a tebe to neprekáža, tak v pohode. Horšie to bude, ak si na to zvykne a bude ťa o to žiadať pravidelne a hlavne neplánovane a bude aj automaticky očakávať, že ostaneš. Ja osobne by som si každý mesiac písala, koľko by som mala odrobiť (ak počítam 8h prac.čas), potom koľko som skutočne odrobila a na ďalší mesiac (alebo v preibehu napríklad 1/4roka) by som si nadrobené hodiny vybrala ako voľno - takto to robím teraz, len na týždennej báze - jeden týždeň pracujem kvôli deťom kratšie a druhý týždeň si robím "nadčasy", aby mi na konci mesiaca sedeli hodiny - pravdaže, môj šéf s tým súhlasí.
Ale to, či budeš nejako automatiky robiť vždy nadčasy na požiadanie, to si musíš vyriešiť ty so šéfom, žiadne špekulácie v tom nevidím.
Inak pokial máš dohodnutý mesačný plat, tak máš dostavať mesačne rovnako s tým, že v niektorý mesiac odrobis napr. 164h, v iný 180h, v další 156, ak sú tam i sviatky. Toto je úplne normálne. Avšak pokial pracuješ (na príkaz zamestnávateľa) nad svoj týždenný fond 40h jedna sa o nadčasy (buď sa preplácajú alebo vyberajú). Dostávaš výplatnú pásku? Ide cela tvoja mzda na účet?
Skús sa zamyslieť a položiť otázku ešte raz. Pretože nie je jasné, čo sa vlastne pýtaš. Nechávaš so sebou zametať a bez slova robíš nadčasy zadarmo. Tak buď máš gule a povieš, že nadčasy budeš robiť iba v prípade, že budú zaplatené alebo ich robiť nebudeš. Alebo tie gule nemáš a potom pokračuj, neseriózni zamestnávatelia sú šťastní, keď natrafia na ľudí, ktorí sú ochotní zo seba robiť handry.

Vsetko co odpracujes nad mesacny fond pracovneho casu je nadcas. A bud si za to vezmes nahradne volno alebo to ma byt zaplatene ako nadcas. A ako to, ze pracujes 9 hodin? Mate hodinovu prestavku?