icon

Ako si nájsť prácu po päťdesiatke?

28. aug 2024

Prosím o radu ako si nájsť prácu. Mám problém nájsť si prácu. Mám viac ako 50 rokov, VŠE a prax v odbore, kde ponúk v mojom regióne minimum a všade dopredu prijatí uchádzači a výberové pohovory sú profoma. Pracovala som v školstve. Hľadám prácu v administratíve alebo pomocný účtovník, prax v tejto oblasti minimálna. Zväčšia ma ani na pohovor nezavolajú, len odpoveď, že vybrali vhodnejšieho uchádzača. Robiť niekde v Kauflande alebo v Lidli 12-hodinové zmeny nechcem.

beronsche
28. aug 2024

@melanta nuž, niektoré firmy problém zamestnať človeka 50+ majú.. u nás takého ani nezavolaju na pohovor. Pracujem pre najväčšieho zamestnávateľa v kraji.

egonsk
28. aug 2024

STU bola kedysi ako vysoka skola technicka. Ked im vznikla elektrotechnicka fakulta, vraveli jej aj VS elektrotechnicka u daneho oboru. Kedze mas 50+ tak myslim, ze STU zmenila nazov v 1991, preto som pod skratkou VSE videl aj moznost elektrotechnicka.

fido69
Autor odpoveď zmazal
deti95060810
28. aug 2024

vysoká škola elektrotechnická nie, ale elektrotechn. fakulta áno...

fido69
Autor odpoveď zmazal
autor
28. aug 2024

@fido69 Podobná skúsenosť z jednej práce keď riaditeľ 30-ročnej pracovníčke povedal, že kazí vekový priemer. On mal 28.

deti95060810
28. aug 2024

ak si bola v školstve tak si pozri Regionálny úrad šk. správy - napr. žilina...
tam nájdeš kopu prac. miest čo hľadajú rôznych učiteľov ... možno ťa niečo osloví.

egonsk
28. aug 2024

@deti95060810
@fido69 Ako som uz upresnil, napadlo ma to vzhladom na vek autorky tematu.
O existencii svedci napriklad:
https://www.t-antik.com/detail/13724-vysoka-sko...
https://www.facebook.com/jaroslav.lehejcek/
https://www.mzp.cz/cz/yp_jana(dot)vodickova(at)...
.... proste kedze som vyrastal v Ceskoslovensku tiez, tak mam v pamati aj niektore stare pomenovania ake sa kedysi pouzivali.
Ale nevadi, tiez pre ekonomicku skolu ma aj najcastejsie napadne EUBA 🤣😁

akvi
28. aug 2024

Off topic - presne som minule nad tym premyslala, ze ako to v tomto state dopadne, ked uz 45+ sa maju problem zamestnat, obzvlast, ak menia odbor. Poznam niekolko ludi v okoli, co toto pocituju. Ked sa bude chodit do dochodku v 70-ke, tak este budu firmy stastne, ak sa im budu hlasit 50-nici.. 😅

egonsk
28. aug 2024

@akvi keby prestali rodicia vychovavat svoje deti tak, ze nech zdrhnu ako dokoncia skolu do cudziny a bolo by tu dostatok pracujucich, mohli sme chodit do dochodku aj v 53 (zeny) alebo hoci v 60tke (chlapi). Ale ked porodnost klesa a z toho mala co sa narodi chce tretina ist do zahranicia a polka z ten tretiny aj odide, tak potom vzhladom na to, ze mame priebezny dochodkovy system, trebalo zvysit vek odchodu. Ak by sa tu rodilo deti ako v azii a boli by tu rovnako prisne pravidla na pracu mimo statu, tak by sme mohli ist aj vsetci v 50tke do dochodku a netrebalo by ani menit system stale 😉😁

autor
28. aug 2024

@deti95060810 Ďakujem za tip, pracovné portály sledujem denne. Problém je v tom, že som kvalifikovaná iba na svoje odborné predmety. Nemám kvalifikáciu pre Základné školy, ani ako pedagogický asistent ani ako vychovávateľ.

autor
28. aug 2024

@egonsk Ako ten tvoj komentár pomôže? Veľmi rada by som prijala niečo k nastolenému problému namiesto filozofických úvah. Vďaka.

fido69
Autor odpoveď zmazal
egonsk
28. aug 2024

ok, sorry, ale iked vieme, ze ucitel je diagnoza, myslim, ze tvoj problem uz za teba tu nikto nevyriesi, ponukli ti rady, znegovala si ich a neviem co viac ocakavas. Ak si chcela rovno nejaku praconu ponuku, mohla si to uviest priamo, zaroven aj s lokalitou svojou, kedze tu si stale neuviedla ani po viacero vyzvaniach diskutujucich.

janababana
28. aug 2024

A nemate u vas v okoli nejaky korporat alebo business centrum? Pripadne banka ak ma nejaky backoffice. Najst si pracu v malom meste s minimom praxe na danu poziciu najma ak su take pozicie po znamosti - ak je to takto potom neviem co od toho cakas. Bud vezmes co je, alebo cakaj ci motyka vystreli, alebo skus ine mesto, pripadne inu oblast posobenia.

autor
28. aug 2024

@egonsk Učiteľ je profesia. Keď si lekár a poznáš diagnózu s názvom učiteľ, napíš tu číslo tej diagnózy, aby sme si všetci o tom prečítali viac.
Žiadnu radu si neposkytol a ani nečítal všetky komentáre, len potrebuješ do iných rýpať..

barborachors
28. aug 2024

Do Kauflandu a popritom kurz účtovníctva. Za čas budes mat vlastnú sro alebo živnosť a nebudeš odkázaná na zamestnavatela. Na margo toho, že ta baví účtovníctvo.

autor
28. aug 2024

@janababana Skúšala som už všetko možné. Až do jednej banky ma zavolali a nič. Už som skúšala aj polovičný úväzok a nič. Zo zdravotných dôvodov nemôžem robiť náročnejšiu fyzickú prácu. Tu nejde o to, že si vyberám, ale v mojom veku a s vysokou školou ma nechcú zobrať. Pracovala som aj mimo miesta bydliska aj teraz reagujem aj na ponuky mimo bydliska. Myslela som, že snáď ešte niekto príde s nejakým tipom, že čo skúsiť. Nečakám, že mi niekto napíše, že má pre mňa od zajtra prácu. Aj dnes som reagovala na dve ponuky, kým tu vypisujem. Aj včera som bola na pohovore, verila som, prihováral sa za mňa známy. Ale niekto mal väčší vplyv ako on, dnes mi zavolali, že nie a tak som začala tu písať. Aj tak vďaka za tipy.

niekto2hy
28. aug 2024

Nenapisala si ake su tie ,,kvalifikovaná iba na svoje odborné predmety".

autor
28. aug 2024

@barborachors Ďakujem za radu, ale bez praxe otvoriť si živnosť na účtovníctvo nie je dobrý nápad. Veľmi dobre viem o čom to je a aké sú s tým náklady.

egonsk
28. aug 2024

@niekto2hy odpovede sa zrejme nedockas, rovnako ako miesta kde sa nachadza, aby jej niekto z danej lokality, znajuc tamojsie pomery, vedel adresne pomoct, alebo ju spravne nasmerovat. Ako som ja napisal, ucitej je diagnoza .... pracujem s nimi desiatky rokov, mam aj v rodine ucitelku, tam to je tazsia komunikacia ako s detmi.
Pise sem anonymne a ma asi obavy, ze by ju tu niekto spoznal, no napriek tomu sa vsetko neda a nikde ju nechcu. Bud niekto chce, alebo si hlada vyhovorku - ja tu vidim ten druhy pripad.
Navyse z osobnej skusenosti viem, ze ak niekto nieco ovlada a vhodne zaposobi na pohovore, nezalezi na tom ake ma vzdelanie a rovnako zoberu SS na VS poziciu aj opacne VS na SS poziciu...

1andrea111
28. aug 2024

Presťahovať sa do Ba? Tam by sa zrejme niečo našlo. A možno potom s nejakou praxou sa bude dať aj v mieste bydliska niečo nájsť

astero2
28. aug 2024

@fido69 čo to bol za odbor/oblasť kde sa vyhadzovalo nad 38?

zmrzlinka2021
28. aug 2024

Ak ti nevyhovuje situácia v regióne, zmeň ho.

deti95060810
28. aug 2024

veď ale ped. min. dorobíš...
moju dcéru učila na zš učit. matematiku čo mala titul Ing. zo stavebnej...
ale samozrejme ako chceš....

mandarinka555
28. aug 2024

Keby som tak súrne hľadala prácu, ako opisuješ, tak beriem hocičo...Ale diskusia na dve strany, dávajú ti tu rady a ty stále dookola, ako sa "to nedá" 🙈 Tak seď doma na riti a nelamentuj🙏

autor
29. aug 2024

@mandarinka555 Super rada

autor
29. aug 2024

@zmrzlinka2021 Mám 51 rokov a zbalím si kufre a pôjde do podnájmu v Bratislave a doma v Žiline nechám kvôli tomu manžela, deti a dom, lebo dva mesiace som bez práce.

michaela329
29. aug 2024

Moja mama si našla prácu za mesiac, má 56. Ale je kuchárka a tých je málo. Naozaj by som pouvažovala nad iným smerom, prípadne školenia a začať v malom robiť účtovníctvo ako živnostník.