Ako si vybrať medzi dvomi pracovnými ponukami?
Zdravím, ospravedlňujem sa že zakladám novú tému, viem že ich je tu viac ale potreboval by som poradiť s výberom práce.
Som muž, 30 ročný a momentálne pracujem ako servisný technik tlačiarní a kopírovacích zariadení pre jednu nemenovanú firmu v Bratislave. Mám 2 deti, jedno chodí do školy (6r.) a druhé (3r.) začne chodiť do školky od januára.
Prvý problém je že moja momentálna práca je platená dosť na nič, na výplatnej páske mám 1100€, a šéf mi bokom dáva cca 400€ z ktorých neodvádza odvody a ani nikdy nebude. Už som sa s ním o tom rozprával ale názor nezmení.
Druhý problém je že jazdím po celom Slovensku, niekedy musím prespať aj v hoteloch a som aj dva, tri dni mimo rodiny.
Moje pracovné ponuky sú takmer identické, pracoval by som dalej ako servisný technik ale pre inú firmu. Obe firmy majú rovnaké benefity - firemné auto aj na súkromné používanie, mobil, notebook, náradie, dovolenku nad rámec zákona (10 dní) , stravné nad rámec zákona (okolo 9€), pracovný čas od 8:00 - 16:30, 1 hodina na obed, a pracuje sa iba v BA kraji.
Rozdiel je však v plate.
A - Hrubá mzda cca 1900€, bez 13 a 14 platu ale možné koncoročné odmeny podľa odpracovaného roka.
B- Hrubá mzda cca 1600€ ale s 13. a 14. platom.
Viem že 100 ľudí 100 chutí, ale skúste mi prosím poradiť na čo sa skôr zamerať.
Výdavky na domácnosť a celkový život mám cca 1100€ takže aj s jednej aj s druhej ponuky práce by som vyžil a aj niečo odložil.
Ďakujem všetkým za odpoveď a ešte raz sa ospravedlňujem za znovu vytvorenú tému 🙂
B....13 a 14 plat sú skvelá vec.Krasne ti to dvíha priemer na PN,OCR a podporu.
@foxtro665 13 a 14 plat ale nie je narokovatelny? volila by som A
@mamina7070 ...čo znamená,že nie je narokovatelny? Nemôže si ho nárokovať,ak ho firma neponúka.A aby ho ponúkala potrebuje tuším odbory,ktoré to vyjednavaju
@eeffka čo mi bolo povedané tak odmeny sú počítane podľa toho akú reputáciu budem mať u zákazníkov, koľko servisov odpracujem, koľko náhradných dielov vymením a podobne. Všetko sa to spočíta, a z toho budem mať 10%, to znamená že ak dokopy urobím veci za 10 000€ tak moja odmena bude 1000€.
@foxtro665 viac zarobias v A možnosti, v možnosti B budeš strácať mesačne 300 eur čo je o niečo menej aj s 13 a 14 platom. A v možnosti A je ešte nádej na odmeny, takže ešte viac
@1andrea111 Keď tak nad tým všetkým uvažujem tak si myslím že A bude asi najlepšia voľba, radšej mať každý mesiac na účte "1900€" ako v B mať 13 a 14 plat lebo sa mi to aj tak dorovná do toho A.
@doriiis to zavisi od podmienok niekde je 13 a 14 plat podmieneny hospodarskym vysledkom firmy alebo inymi kriteriami (v sukromnej sfere) za mna je 300€ plus lepsia volba
@mamina7070 ...áno aj to je možné.
Držíme autorovi palce
Za mna A, matematicky to vychadza lepsie a hruba mzda je hruba mzda, 13. a 14. plat byva zvycajne nenarokovatelny a negarantovany, cokolvek sa moze stat (zly hospodarsk vysledok...) a ak su to totozne prace tak A (pripadne zober do uvahy este ine benefity, ktore tie firmy ponukaju)
Ja by som bral A, mas tam v pripade potreby vacsiu sancu vziat uver, alebo hypoteku. Firmy radi uvadzaju 13 a 14 plat, ale nie vzdy je vo vyske platu, vacsinou je to len nejaka odmena do vysky polky platu.
z mojej skúsenosti (či už z pohovorov alebo zamestnania) bol 13. plat IBA polovica platu a 14. plat druhá polovica, čiže vlastne spolu 1 mesačný plat za rok....ale už 5 rokov tam nik tento bonus nevidel, aj keď pri pohovore, inzerátoch aj nástupe zamestnancov to používajú doteraz na nalákanie (ale vždy sa z toho vykrútia, že nebol dobrý rok atď...)

@foxtro665 a robis v A alebo B teraz?