Ako si získať rešpekt u dnešných študentov?
Ahojte. Nastúpila som ako učiteľka na ZŠ. Učím druhý stupeň a hoci som si bola vedomá, že deti sú živé, prekvapilo ma, akí hluční a drzí vedia byť. Za mojich čias sme si nedovolili na hodine kričať a už vôbec nie nadávať. Pri vysvetľovaní učiva sme boli ticho. Chcela som si ich na prvých hodinách získať, dúfala som v nejaký pekný rozhovor, že sa mi predstavia, čo ich baví a pod. Že sa spolu dohodneme na nejakom systéme, ktorý bude vyhovovať aj im. Ale... dnes som mala hodinu so siedmakmi a normálne som zostala znechutená. Celú hodinu sa rozprávali, akoby som tam ani nebola, občas až kričali, dovolili si bez súhlasu vstať a drzo ísť k inej lavici. Nechápala som. To, že im chcem vysvetliť učivo odignorovali, ako aj to, že im dám poznámku. Že veci, čo hovorím, budú na písomke, mnohých veľmi netrápilo. Akoby im vôbec nezáležalo na vlastnej budúcnosti. Úprimne sa chcem poradiť so skúsenými pedagógmi, aké stanovisko môžem zaujať, aby som si vybudoval aspoň nejaký rešpekt v takejto triede. S piatakmi to fungovalo super, tí boli zlatíčka.
Druhá polovica 7.rocnika prvá polovica 8.rocnika su najhorsie. Bohuzial, chce to len vydržat. Mat pravidla a drzat sa ich pevne. A nesnažit sa byt kamaratka.
Mne pomohlo, ze som si ziakov "vychovala" - s tými, ktorych som poznala v 4.-5.triede som nemala problém ani v ich puberte.
Ale áno, dnesne deti su také - škola je u vacsiny z nich až na poslednom mieste, zodpovednost ziadna,nezáujem... A bude horšie, už dorastaju ročníky, ktoré vyrastaju s mobilom či tabletom v ruke. Tych už nezaujme vobec nic....
je to aj zlozenim deti v triedach...toto,co opisujes presne sedi na situaciu v triede mojej siestacky,kt trva od piateho rocnika...proste su tam chalani,kt sa nevedia zmestit do koze a nepomohlo,ani mimoriadne zdruzenie kvoli situacii v triede...respekt si vie udrzat akurat triedna a mozno zo dve starsie ucitelky...naproti tomu mam deviataka v triede,kt si kazdy chvali a ucitelia tam radi chodia...
ako uz pise niekto nado mnou, 7-8 rocnik je peklo. ja som nastupila ako 23r na 8-rocne gymnazium ucit anglinu. dali mi terciu (vtedy sa chodilo zo 4r do primy, cize to boli vekovo siedmaci). bolo to hrozne, krst ohnom fakt. dalsi rok ich ucil niekto iny a potom dalsie 4 roky to uz boli normalni ludia. kolega mi poradil, ze nemam kricat, ale mam si najst svoj "nebezpecny" ton. snazit sa byt priatelska, ale aj prisna, drzat si hranice. a to ja som ucila anglinu, cize tam sa dali vymyslat fajn aktivity a aj ich to bavilo, ale niektore hodiny boli... no, narocne.
Och, no, to je zakladka 🥲 aj ja ucim na zs, je to masakeeer, ale uz som si nasla, kde mi co funguje a kricim malokedy, mne staci zahlasit nieco a hned drzia usta 😁 aj ked niekedy nepomaha nic, su jak z divych vajec, ziadny rwspekt, ucta, nic, moje dieta keby toto robi v skoel, tak s nou spravim taky tanec, ze by sa cudovala.
Je to aj o tom ze im rodicia dovolia pozerat veci ktore su pre dany vek nevhodne.
Práveže hneď od začiatku na nich treba tvrdo a potom keď si vybudujes rešpekt, môžeš začať polavoval a ukázať aj miernejšiu stránku. Bohužiaľ, si to urobila presne opačne.
divis sa? precitaj si tu par diskusii ako tu zenske po sebe stekaju. A su medzi nimi matky tých deti. Ziadna ucta, ziadny respekt, mame, co sme si vychovali....
Uff. Ďakujem za rady. S tými hranicami určite začnem hneď od zajtra. Súhlasím, že to bol masaker, na ktorý som absolútne nebola pripravená. Oni keď sú delení, tak sa to s nimi dá, ale keď boli celá trieda, to bolo hrozné, hrozné, hrozné.🥺
V skole vas neucili ako pracovat s detmi? Mne tvoj prispevok pride ako ukazka z tych filmov o uciteloch kde to mali zo zaciatku ako v pekle ale podarilo sa im ziskat tie deti. Dufam ze aj tebe sa podari nieco najst. Tie filmy su velmi inspirativne.
Neviem, cakat od siedmaka ze mu bude zalezat na jeho buducnosti a tak bude uvedomelo davat na hodine pozor, je dost naivne. Preco si ty davala pozor ked si bola ziacka? Ja zo strachu a preto som skolu neznasala.
Záleží od zloženia triedy a od predmetu ktorý učíš…. Som z veľmi zlej triedy plnej grázlov a nik do našej triedy nechcel ísť učiť. Keď sme mali zmiešanú hodinu s druhou triedou bolo to nebe a dudy. Už cez prestávku bolo vidno obrovský rozdiel medzi našou a ich triedou. V rámci našej hroznej triedy bola ešte atmosféra rôzna v závislosti od predmetu. Najväčší hluk robili na hudobnej, telesnej a zastupovaných pedagógom nováčikom. Potom boli také, kde si už vyučujúci vydobili rešpekt a to následným hodnotením, písomkou, paťminútovkami.
@andreatytler to je prave hrozne - na VŠ do teba leju teoriu, potom si par hodin oducis na praxi a ides na to. Velmi tam chyba praktická stránka - ako jednat s kolegami, so ziakmi, s rodičmi, ako vlastne škola prakticky funguje...mam dojem, ze sa tomu nedáva význam, pretoze veď všetci sme do školy chodili a všetci to poznáme...
@barka1 To je skutocne o nicom. Ked uz aj ucia teoriu, mali by aspon poriadne do hlbky ucit psychologiu, nech je ten ucitel aspon v obraze a nad vecou ze chape odkial to nevhodne spravanie pochadza.
Asi potom uz len poziadat kolegov aby si ju zobrali pod kridla a nielen ze dali zopar rad, ale vyslovene zaskolili s nazornou praktickou ukazkou.
@andreatytler ano, na to sluzia hospitacie a nasluchy a uvadzajuci učitel.
Učiteľka nie som, ale keď som ja chodila na základnú, tak nemám pocit, zeby to bolo iné. Naša trieda a trieda rok pred nami boli napríklad aj riešená za šikanu učiteľov na hodinách. Vtedy začínali telefóny s fotakmi a tajne fotili učiteľov a už neviem čo sa s tými fotkami robili, ale bol to veľký pruser vtedy. A trieda pred nami, tam to tiež bolo náročné, im zrušili aj veľmi veľa výhod co sme na skole mali. A napriklad trieda po nás to už bolo úplne iné, bola oveľa menej náročná.
Ale čo som si všimla až po rokoch, ze aj v mojej aj v tej triede pred nami boli tie deti zo svojskych rodín. Ta silná väčšina mala rodičov závislých ci inak problémových. A trieda po nás mala tento problém v rodinách oveľa menší. Takze tie deti v skutočnosti boli nahnevane na cely svet a na vlastných rodičov. Neviem ci ti to pomôže, ale možno skus zistiť a pochopiť ich rodinné zázemie a pomôže ti to ľahšie pochopiť ich a možno sa im priblížiť.
Tiez som za prisne a tvrdo, neskor laskavejsie..
@andreatytler tak uvedomelo sedieť a počúvať nemusia, ale kde je rešpekt a úcta voči druhej osobe?. Či rešpektovať má len učiteľ deti a ich rodičov a oni nemusia?. Ak rešpektujem druhého, nebudem mu skákať do reči, vykrikovať či nadávať okoliu, keď prezentuje či projekt, či učivo či iný spolužiak či učiteľ. To je elementárna slušnosť. Nie sú v jasliach, ani MŠ.
Rešpekt má byť obojstranný. A ja som už dlho presvedčená, že veľmi by pomohlo pokiaľ by ZŠ mohli žiaka vylúčiť (samozrejme by to malo postupnost a jasne pravidlá) A nech sa mu o vzdelanie postarajú rodičia, ktorí ho takto (ne)vychovali.
Lebo aj super kamarátsky empaticky a rešpektujúci prístup, po ktorom toľko deti aj rodičia volajú bude fungovať len ak bude obojstranná empatia a rešpekt. Teda môj názor.
.
z jedneho popisu tazko usudit, ale zrejme z teba citia, ze si "novacik", musis popracovat na svojej autorite a porozmyslaj o reci svojho tela, pozri na fb. alebo instagrame tomasvepi, urcite ti to pomoze s tym ako posobis na prvy dojem. moja druha rada, odsleduj kto je z triedy taky reaktivny, a toho vyvolaj, alebo ho zataz nejakou pracou napriklad rozdat papiere, pozbierat zosity, zotriet tabulu. a asi by som bola zla, lebo by som im dala hned dalsiu hodinu bleskovku, alebo tych co vyrusovali vyvolala odpovedat. musis len najst cestu ako ich zaujat a vybudovat si respekt.
Uff, je niekoľko povolaní a v pedagogike (keďže som učiteľka) niektoré odbory, ktoré nechcem v živote robiť. 2
II.stupeň a strednú školu. Mala som len zopár skúseností a stačilo mi. Presne tak, žiadne romantické predstavy o kamarátsve, láskavom prístupe nepomôžu. Ja som tak začala a neskôr by ma zožrali zaživa. A obyčajná etika. Krásne aktivity, diskusie o kamarátstve, o rodine, hodnotách, dokonca aj obľúbenej hudbe... Pozerali na mňa ako na votrelca. Mobily pod lavicou, jedna mi tam drichmala natiahnutá cez celú lavicu, keď som ich napomenula neskutočne drzé akože čo ich ruším z rozjímania. Teraz ich neučím a ani mi nepozdravia keď ma vidia. Radšej 5 hodín matematiky so štvrtákmi ako jednu etiku, či telesnú s ôsmakmi. Každého, kto nadáva na učiteľov, by som do takejto "klietky" zavrela na celý deň, nech si to užijú. Človek študuje, vzdeláva sa, pripraví si v najlepšej viere hodiny, snaží sa vytvárať si s deťmi aj napriek tomu ako sa správajú vzťah, a šmahom pár minút všetko fuč. Často mám pocit, že ak už niekomu na tom, aby sa deti naozaj niečo do života naučili, strávili v škole naozaj plnohodnotný čas, záleží, tak sú to už len učitelia. A samozrejme tých pár svetlých výnimiek detí, a za nimi ich naozaj snaživých rodičov, ktorí v takýchto kolektívoch len trpia. Niekoľko dôležitých rokov! Niekedy by som najradšej vyseparovala tieto vychované a snaživé deti, urobila im zvlášť triedu kde by sme makali, tvorili, zabávali sa pri učení, objavovaní, debatách... a tým ostatným dala tiež ich priestor a nech sa páči, robte si čo chcete. Aj tak si vždy budete. Každý by dostal to, čo potrebuje a mala by som po šichte fakt pocit, že to celé má zmysel.
Rodičia, ktorí podporujete svoje deti v drzosti, odvrávaní učiteľom, nedávate im pevné pravidlá, o veľa ich pripravujete. Ako vidíte, je veľa učiteľov, ako zakladateľka témy, ktorí naozaj veľmi chcú a snažia sa. Ale aj učiteľ je človek a skôr či neskôr mu dôjdu nervy. Vykašle sa na to buď úplne a odíde (čo sa už deje) alebo sa nastaví do módu "chodenie do roboty". Obidve možnosti sú pre spoločnosť zničujúce. Čo už začíname pociťovať a dotkne sa to našej budúcnosti veľmi nepríjemne.
@maya_hi teraz si zbytocne prisna. Je to tak, pristup k 10 rocnemu musí byt iny, než k 13 rocnemu. Aj keby to bolo to iste dieta. Slušne vychované, z podnecujuceho prostredia, atd...ale v puberte je to tazke, aj rodičia tych skvelých deti len otvaraju oči a nechápu...a tie skvele deti sa po puberte opat zaradia "do normálu". Tak to je, a vždy bolo. Možno akurat dnes su deti smelsie a vdaka technologiam unudenejsie.
Tvoj pohlad je naozaj pohladom učitela 1.stupna. U nás tito ani nechcu chodit na 2.stupen na dozor. Ja ich vždy podpichujem, že su to predsa tie iste roztomilé deti, s ktorym i sa este pred par rokmi skoro objímali.
Ale chápem to, je to skratka ina práca. Učím od 4.triedy vyššie a áno, asi som na tych stvrtakov ostrejsia než slnieckove vysmiate učitelky z 1.st., ale dávaju to a máme sa radi a učí sa mi tam dobre.
@barka1 to ze ti dieťa príde do triedy a rozvalí sa na lavicu a prespí hodinu voláš smelosť? Unudenosť? A keď ho napomenieš odštekne ti? Napísala som akonto vidím a vitim bez zbytočného populizmu a prikrášľovania "ako je všetko v najlepšom poriadku ". Žiadne drogy na druhom stupni, šikanovanie, poruchy správania... Zase sa raz ideme tváriť a bojovať medzi sebou, namiesto toho aby sa veci povedali na rovinu? 😏
@maya_hi tu som ti evidente stupila na otlak...ja sa netvarim, ze je všetko v poriadku. Ale tvrdit, ze su všetci rovnaki a rovnako hrozní je úplne zbytocne zjednodusovanie.
Su učitelia, ktorí to vedia aj s tinedzermi. A nie tak, že im podsuvaju Lyfty a nechávaju ich na mobile.
Pomenuvas veci "na rovinu" a jednym dychom navrhuješ segregaciu a vyclenovanie deti, ktoré maju horšiu pubertu, než ti ostatní. A možno aj zlu rodinnu situaciu, nedostatok vsetkeho podstatneho atd. A este pred 3 rokmi ich možno kvoli tomu ucitelia lutovali.
To nie je velmi pedagogický a výchovný pristup.
Ďakujem za komentáre, určite si z nich dačo vezmem. Dnes som sa deciek narovinu spýtala, že čím chcú byť, aké veci ich bavia a kam asi smerujú...a odpoveď mnohých bola influencer alebo tiktoker. Z toho mi jasne vyplynulo aj to ich správanie, nezáujem a ignorancia. Načo sa budú snažiť v škole, keď im stačí telefón, nejaký "múdry" nápad a myslia si, že z nich budú boháči z radov influencerov. Prosto celé zle.

ja len tolko k tomu, podaktori rodicia nedavaju detom hranice, neexistuje uz pomaly ani slovo respekt. niektorí ludia by deti vobec nemali mat. ked ich nevedia vychovat. a byt v dnesnej dobe ucitelom, klobuk dole.