icon

Ako správne chápať výplatu po odchode z práce?

sajinkaa
22. jún 2024

Vedel by mi niekto obzrejmiť moju výplatu? Odišla som z práce. S tým, že mi na účet chodilo mesačne cca 720-750€ a v zmluve máme napísaných 750€ ale v hrubom, takže neviem prečo výplata do teraz chodila v tejto sume. Nuž posledné mesiace mi na výplatnej páske potom ukazovalo menej a menej. S tým, že som bola aj na PN asi 11 dní a aj som si čerpala dovolenku. Moc sa do toho nerozumiem a nechcem sa zatiaľ ani pýtať bývalého zamestnávateľa nakoľko mi má preplatiť ešte dovolenku. Neviem ani čo je tá zrážka zo mzdy. Prípadne vedel by mi niekto povedať, koľko mi približne majú preplatiť, keď za jún som tam robila len do 3.6 + ešte čo mám tie dni na výplatnej páske (dovolenka, nárok) Pridávam aj foto poslednej výplatnej pásky. Budem vdacna, ak mi to niekto vysvetlí.

Ako správne chápať výplatu po odchode z práce?
Strana
z2
tiika
22. jún 2024

@melanta dávam cele znenie “(3)
Pri skončení pracovného pomeru vyplatí zamestnávateľ zamestnancovi mzdu splatnú za mesačné obdobie v deň skončenia pracovného pomeru, ak sa nedohodli inak, najneskôr však v najbližšom výplatnom termíne nasledujúcom po dni skončenia pracovného pomeru.”
Uniká ti podmienka, “ak sa nedohodli inak” čo sa zrejma nedohodli… takze mzda je splatná ku dnu skončenia PP a nie v najbližšom výplatnom termíne

@nelca84 My toto mame písané priamo v PZ (teda tu dohodu), dúfam, že to by bolo pri kontrole ok, či?

nelca84
22. jún 2024

@zalka ak ma posledny den, tak to este stiha, ale pisala, ze 13-15 im chodi vyplata, takze ak bol termin 14-teho, uz je po termine. Tu neplati, ze ide o junovu vyplatu, tak je splatna do konca jula. Jednoducho pri skonceni PP platia ine pravidla a naozaj sa mi nechce o tom hadat.

nelca84
22. jún 2024

@tiika ano, najlepsie je to dat rovno do PZ, vtedy je to uplne OK.

tiika
22. jún 2024

@nelca84 Ok, ďakujem
ozaj a ešte to dávame i do dokumentu ktorym sa konci PP. Teda úprimne nie som stotoznena s tým paragrafom, ale aspon že sa na tom da dohodnúť (i keď si myslím, že málokto si to pri podpise PZ uvedomuje či to vôbec rieši)

zalka
22. jún 2024

@nelca84 skúsenosť, mzda vyplácaná 10 v mesiaci, inšpektor práce zahlásil, zmente to na koniec mesiaca, lebo zle zasielate, lebo ak vyšlo 10 v nedelu alebo sobotu, tak zamestnávateľ zasielal v pondelok a to je samozrejme v rozpore zo zákonom. Ale ak je v zmluve koniec mesiaca, a zamestnávateľ posiela 10-12 tak stále je to v súlade zo zákonom, tak som to myslela.

nelca84
22. jún 2024

@tiika ano, uznavam, ze je to zvlastne formulovane, ale my sme zakon nepisali, len kontrolujeme jeho dodrziavanie 🤷‍♀️
A ano, moze to byt napr. aj priamo v Dohode o ukonceni PP. A je fakt, ze casto su tymto paragrafom zaskocene aj dlhorocne mzdarky/personalistky a nevedia, ze maju takuto povinnost.

nelca84
22. jún 2024

@zalka to sedi, ak vychadza termin na vikend, samozrejme treba poslat vyplaty skor. Ak je vyplatnym terminom posledny den v mesiaci a vyplata pride skor, nic sa neporusilo.
Povedala by som, ze mensie firmy vyuzivaju vacsinou neskorsie terminy a vacsie firmy maju zvacsa vyplatne terminy okolo 10-14 v mesiaci.

zalka
22. jún 2024

@nelca84 to vieš, mzdárka vie, zamestnávateľ je múdry a to dosť často ... niekedy to bol boj.

nelca84
22. jún 2024

@zalka ano, aj to sa stava

jankasmejka
23. jún 2024

@sajinkaa u nás to bolo tak, že keď začali dávať fin.náhradu za stravné a nie lístky, tak prvého v mesiaci sme dostali zálohu 100 euro na účet. A potom už vo výplate každý mesiac podľa toho, koľko bolo dní.....a potom v decembri sa tých 100 euro zúčtovalo vo výplate. Ale zasa 31.12.mi na účet prišlo záloha na stravné nových 100 euro.

emahermanska
23. jún 2024

@nelca84 ahoj...mohla by som poprosiť na teba kontakt? Ďakujem

nelca84
23. jún 2024

@emahermanska vsak mi napis sukromnu spravu ak chces

Strana
z2