Ako správne uplatniť náhradné voľno pri polovičnom úväzku?
Dobrý deň, chcem sa Vás opýtať ohľadom čerpania náhradného voľna. Som na polovičný úväzok 4 hodiny, mám nejaké nadčasy, tak som si vybrala 1 deň voľna. Mzdárka mi z nadčasov odrátala 4 hodiny, čo je myslím v poriadku, takže nemám mzdu za prácu nadčas a ani mzdové zvýhodnenie za to. Avšak tie 4 hodiny by mali byť brane ako odpracované hodiny nie? Vo výplatnej páske mám 19 dní +2 dni sviatky. Ale je 20 pracovných dní v máji, tým pádom mi chýba 1 deň. Vie mi niekto pomôcť? Ďakujem za odpovede
Je to trosku komplikovanejšie. V ktorom mesiaci ti vznikol nadcas a kedy si ho čerpala?
Za nadcas, za odpracované hodiny patrí mzda.
Pokial ti vznikne nadcas, buď ti je preplatený hneď v daný mesiac (zarobíš viac v jednom mesiaci, no v druhom o ten jeden deň menej), alebo po dohode v mesiaci, keď si cerpala voľno za nadcas (v obidvoch mesiacoch zarobíš podľa naplánovaných prac.dni).
@tiika nadčas vznikol v máji a v máji som si z neho čerpala
Tak potom by si mala dostať plnú mesačnú mzdu alebo preplatený plny naplánovaný fond. Máš nižšiu mzdu, či len páska nesedi? Už si sa ich na to pýtala? Žiadala by som pisomne (emailom) o vysvetlenie, vyjadrenie, prip. doplatenie.
U nás to funguje tak, že odpracovaný deň nie je, ale hodinový fond sedí. Takže ani stravné za ten deň nedostaneme, ale výplata je rovnaká, akoby sme robili..
U nás to funguje tak, že odpracovaný deň nie je, ale hodinový fond sedí. Takže ani stravné za ten deň nedostaneme, ale výplata je rovnaká, akoby sme robili..
@ekira1 no veď toto, že nesedí hodinovú fond
Tak trošičku to treba uviesť na pravú mieru: ak mas v zmluve ciastocny uvazok, tak ti zamestnavatel nemoze prikazat ziadnu pracu nadcas, cize ti nemohlo vzniknut nahradne volno.
Jedine, ze ste sa nejako mimo zakonnika prace dohodli... ale potom to ale samozrejme nepojde cez vyplatnu pasku ani to nebude evidovane v dochadzke 🙂
Tak trošičku to treba uviesť na pravú mieru: ak mas v zmluve ciastocny uvazok, tak ti zamestnavatel nemoze prikazat ziadnu pracu nadcas, cize ti nemohlo vzniknut nahradne volno.
Jedine, ze ste sa nejako mimo zakonnika prace dohodli... ale potom to ale samozrejme nepojde cez vyplatnu pasku ani to nebude evidovane v dochadzke 🙂
@lenka_da nemam nič pomimo, všetko mám na výplatnej páske. Neprikazal, ja ostávam dlhšie 1 hodinu každý deň aby stihla svoju pracu
@lenka_da prikázať nadcas nemôžu, to ale nevylučuje, že sa na ňom dohodnú a vtedy nadcas vzniknúť môže
My máme fixný plat, mám odrobiť príklad 80 hodín mesačne, odrobím 100hodin dostanem xy výplatu. Ďalší mesiac dorobím 60hodin, 20 hodín budem mať náhradné voľno, dostanem rovnakú xy výplatu. Hodiny sedia, v oboch prípadoch mám zaplatených 80 hodín I keď jeden mesiac som odrobila 100 a ďalší 60 hodín. Nemáte to takto nejako I vy?

Je to trosku komplikovanejšie. V ktorom mesiaci ti vznikol nadcas a kedy si ho čerpala?
Za nadcas, za odpracované hodiny patrí mzda.
Pokial ti vznikne nadcas, buď ti je preplatený hneď v daný mesiac (zarobíš viac v jednom mesiaci, no v druhom o ten jeden deň menej), alebo po dohode v mesiaci, keď si cerpala voľno za nadcas (v obidvoch mesiacoch zarobíš podľa naplánovaných prac.dni).