icon

Ako správne uvádzať zamestnania v životopise?

20. apr 2025

Ahojte, mám 40 rokov, mala som už viac zamestnaní... Uvádzate v životopise všetky? Či len tie čo súvisia s profesiou o ktorú sa uchádzate? A uvádzate aj roky od - do? Lebo keď uvediem roky, tak tam vidno medzeru, napr materská alebo keď by som niektoré zamestnanie neuviedla ..

denisa_deniska
20. apr 2025

Áno, dokonca sa v životopisoch uvádza aj materská od-do. Ako zamestvávateľa by ma zaujalo, z akeho dôvodu si tam neuviedila všetko. Na druhej strane, ak si ich mala zamestnaní 20, tak taktiež to nebude vyzerať dobre, dlho si nikde nevydržala.

pribinak
20. apr 2025

Nie nemusíš uvádzať všetky.
Uved tie ktoré súvisia s pozíciou na ktorú sa uchádzas. Ak sa uchytas o pozíciu napr programátor, nikoho nezaujíma že si napr 2 roky učila anglinu na základnej škole

Ak máš za sebou napr 10 zamestnaní, tak mne sa nechce citat 3 strany, chcem tam mat jasne info že aké máš skúsenosti s pracovnou pozíciou o ktorú sa zchdzas

petamich
20. apr 2025

Uviedla by som tie relevantne alebo poslednych x a ostatne len do sumarnej "tabulky na zaver", kde by som spomenula len nazov firmy, poziciu a od/do

mischy00
20. apr 2025

Záleží koľko ich bolo....ak veľa, uved len tie, kde si pracovala dlhšie ako rok....a do všeobecného zhrnutie o sebe môžeš kľudne napísať, že máš skúsenosti aj s tým, aj s tým ....

autor
20. apr 2025

@pribinak
@petamich
@mischy00 tiež myslím, že najlepšie uviesť tie, čo súvisia s prácou, o ktorú sa uchádzam...a roky by ste tam asi uviedli, však? No skúsim to nejak tsk, že tie čo sú dôležité,uvediem aj tie roky, zvyšok nejako, že nám s skusenosti aj s tým a tym

pribinak
20. apr 2025

Roky uved, aby bolo jasne že ak si mala nejakú dobrú pozíciu koľko si na nej zotrvala

nynia
20. apr 2025

Uvadzas len to co je potrebne RD a MD pokial pocas nich bol PP su tam uplne zbytocne, ked si pocas nich bola nezamestnana tak tam ich uviest mozes ako znak, ze si len nesedela doma s vylozenymi nohami tie cele roky. Dalsi priklad ked pocas VS napr si studovala pravo a pocas nej si robila v Lidli na pokladni tak to bude pre buduceho zamestnavatela ak sa budes uchadzat ako koncipientka uplne zbytocna informacia, naopak ak pocas toho by si pracovala v odbore to uz bude o inom. Zamestnavatel zo zivotopisu musi sa dozvediet zakladne informacie dolezite pre neho ako najvyssie dosiahnute vzdelanie ak sa vyzaduje prip. Aktualne studium, pracovne skusenosti v odbore, vlastnosti ktore vies ponuknut nie napr. kedy a kde si chodila na ZS (ano, aj takych poznam co to uvadzaju), kedy si sa pocas PP starala o deti, ked nebude zamestnanie sa tykat deti zbytocne tam das napr popri flexibilite, timovosti, kladny vztah k detom a podobne blbosti.

hankab
20. apr 2025

Ja neuvadzam prace, v ktorych som bola kratsie ako rok. Neviem ci je zo strany zamestnavatela si to nejako overit. No nevidim zmysel uvadzat zamestnanie spred 9 rokov, ktore nema suvis s poziciou, o ktoru sa uchadzam, a stravila som tam 6 mesiacov.

autor
20. apr 2025

@hankab no dobre, ale potom keď uvediem len dlhšie a dáš aj roky od do, tak máš tam medzeru, nie? Keď som v jednom skončila v ,9/2020, potom som bola 6 mesiacov v druhom a do tretieho som nastúpila napr 4/2021 tak to nevyzerá blbo, že čo za to obdobie?

alica110
Autor odpoveď zmazal
autor
20. apr 2025

A napr ja mám posledné dve zamestnania jedno 6,5 roka, druhé tri roky. Nesuvisia uplne s novou pozíciou, predtým som pol roka robila ešte inde a ešte predtým, čiže vo štvrtej práci, som robila na pozícii, ktorá by s týmto najviac súvisela... Preto keď tie dve vynechám tak je tam diera a fakt zase zbytočne písať všetko čo a kde som robila, je toho dosť... Bola dom mladá, bezdetná, keď sa mi niekde nepáčilo tsk som odišla, mohla dom si to dovoliť 🤣

autor
20. apr 2025

@alica110 tak posledných 6,5 roka dom u jedného... Ok,nejako to napíšem a potom presne to vysvetlím osobné

alica110
Autor odpoveď zmazal
nynia
20. apr 2025

Ja by som tu "dieru" napisala ako v zmysle od-do pracovne susenosti mimo profesijny odbor (nazov pozicie si robila napr SZCO, letuska, kucharka, obchodna zastupkyna...). A tie ktore suvisia s poziciou tam napisat konkretnejsie zamestnavatela, poziciu, od do...

guiseppinka
20. apr 2025

Tie, ktore suvisia s poziciou detailnejsie rozpis - to si robila a tie, ktore nesuvisia, napis len od do firma a nazov pozicie, popripade ak mas kratke, tak vymenuj rozne zamestnania a daj od do... pretoze zivotopis je prva vec o tebe, ty potrebujes dostat pozvanku na pohovor. Ak budes mat diery, tak pojdes rovno na bok...

hankab
20. apr 2025

Ja som si to tam proste poposuvala. Zamestnanie predtym som natiahla o 3 mesiace a to dalsie uviedla zas o 3 mesiace skor. Alebo som proste dala iba roky. Napr 2015-2017, dalsie 2017-2020. A nikto neriesi, ci som niekde medzitym bola 6 mesiacov este niekde inde.

vroni
20. apr 2025

@denisa_deniska, materská sa v pracovnom životopise neuvádza, uvádza sa tak v motivačných blaboloch pre zamietnuté uchádzacky.

Čo sa zamestnaní týka, momentálne sa za trendové považuje uvádzať len zamestnania posledných cca 10 až 15 rokov, ale v princípe platí, že cim ďalej do minulosti zamestnanie lezi, tym menej priestoru mu v CV venujem, snad s výnimkou toho, že som v ňom nadobudla pre prípadného nového zamestnavatela specialne zručnosti, certifikáty alebo formu vzdelania.