Ako správne vypočítať odmenu pri živnosti?
Pracovala som v jednej firme na zmluvu ako zivnostnik, mala som fixnu mzdu. Teraz mam fakturovat za 7 dni. Firma tuto sumu vypocitala mesacnou mzdou a vydelila 31 dnami. Preco sa to pocita aj s vikendami ked tie nie su pracovne dni?
Pred tym som fakturovala za 4 dni a vydelila som to na 22 pracovnych dni a bezproblemov mi to vyplatili. Teraz to vsak vypocitali inak a za 7 dni prace mi chcu zaplatit tolko, kolko mi minuly mesiac zaplatili za 4 dni.
Ako to teda je spravne?
@dagmar2000 ty si zivnostnik, ty si urcujes. Sluzbu si dohodla, tak ak nemas v zmluve uvedene nejake hluposti, fakturuj si tak, ako to ma byt a nemusis sa zaujimat co oni si vypocitali, lebo inak im mozes s usmevom povedat, ze porusovali zakonnik prace tym, ze ta zamestnavali ako zamestnanca, ale na zivnost a ci chcu kontrolu z UP 😉 ... myslim, ze pokuta by ich vysla viac ako ti maju vyplatit rozdiel medzi ich vycucom z prstu a tvojim vypoctom.
@maranco v zmluve som mala fixnu mzdu a znenie k odmene znelo takto: Objednávateľ sa zaväzuje platiť dodávateľovi za poskytovanie služieb podľa tejto zmluvy a to dohodnutú fixnú odmenu vo výške ….€
Bolo to dokonca 9 dni za sebou, ale teplotovala som 2 dni, ktore som ale aj tak odpracovala a chcu mi vyplatit za 7 dni lebo tie 2 dni vraj nepovazuju na zaklade vystupov ako riadne odpracovane. K tomuto ale treba dodat ze tie 2 dni podla mna ani oni nepracovali dostatocne pretoze mi volali z letiska a podobne a cele 2 dni sa mi ledva venovali a nemala som dostatok podkladov aby som pripravila co odomna pozadovali na 100%.
@egonsk v zmluve som mala iba “Objednávateľ sa zaväzuje platiť dodávateľovi za poskytovanie služieb podľa tejto zmluvy a to dohodnutú fixnú odmenu vo výške ..€” .. ja som im fakturovala za 4 dni normalne podla vypoctu za pracovne dni a nepocitala som do toho vikend lebo logicky naco. A to mi bezproblemov vyplatili.
@dagmar2000 to máš tak nekonkrétne, že ti dám dvojnásobok práce na mesiac čo musíš stihnúť a dostaneš rovnakú odmenu
@dagmar2000 ak si mala fix mesačný tak majú platiť celý mesiac... A ináč ak tak vyrátam priemer fix x 12 mesiacov delení počet pracovných dní za rok... Dostala by som dennú odmenu. A deleno 8 by som mala hodinovú, a fakturovala by som hodinovú.
@dagmar2000 pozri si, tu to mas jasne vysvetlene:
https://www.legalfirm.sk/sk/stranky/clanok/nele...
@zalka no ja som v tej predchadzajucej fakture aj ratala hodinovu normalne ze som si dala fix krat 22 pracovnych dni a to som vydelila.. vysla mi hodinovka a tu som prepocitala na 4 odrobene dni.. vysla mi suma a tu mi vyplatili. Teraz ale neviem co robit lebo oni vypocitali na 31 dni a ta suma na 7 dni vychadza skoro rovnaka ako ta za 4 dni :D
@dagmar2000 nikto tu nevidi ako mas postavenu zmluvu. Platia sa dodane sluzby, resp. odpracovane hodiny, ked mas tak postavenu zmluvu.
@egonsk takze si podla teba mozem vystavit fakturu na ten moj vypocet? Ja som si to pocitala normalne na tie odpracovane hodiny oni to vypocitali na 31 a potom tych 7 dni.. tak aj vobec neviem ze co robit😀
@dagmar2000 vystav a uvidis....
@dagmar2000 vyrátajú podľa seba a do budúcna si dohodni s nimi hodinovku
@zalka do buducna uz nic nebude lebo tam koncim :D toto je posledna faktura co im mam poslat
Veď, keď oni berú do výpočtu všetky dni aj s vikendami (31 dni), urob to iste. Aj ty do výpočtu zadaj všetky dni od…do…
V zmluve máš ako postavenú odmenu, koľko, koľko dni, hodín, ako často…. máš pracovať za ten mesiac?
@tiika v zmluve nemam konkretizovane kolko hodin ani nic, pri odmene mam napisanu iba vetu ze “Objednávateľ sa zaväzuje platiť dodávateľovi za poskytovanie služieb podľa tejto zmluvy a to dohodnutú fixnú odmenu vo výške ..€” … a ze sa vystavuje mesacna faktura.
Ja som tam skoncila po po par tyzdnoch. Fakturu za semptember som pocitala normalne na hodinovku ale nie cez 31 dni ale 20 ci 22 pracovnych.. a z hodinovky som si vypocitala ze kolko je to za 4 dni za september. To vyplatili bez problemov. A teraz mam poslat fakturu za 7 dni (robila som 9 ale 2 dni mi nechcu zaplatit lebo vraj ich nepovazuju na zaklade vystupov ako riadne odpracovane - bola som chora ale aj tak som robila tak by mohli byt skor radi ale ok..). A oni to pocitali na 31 dni, nie tak ako ja ze iba pracovne.
V zmluve to nemam ale ustna dohoda bola ze kazdy den normalne od 9 do 5 budem pracovat a tak som aj pracovala.. este aj cez chorobu.
Poucenie pre Teba, pracuj na PZ
@mk1111111111 nuz nemala som skoro pol roka ziadnu pracu, uspory minute a podarilo sa mi najst toto takze som to uz zobrat musela
A od 9 do 5 aj cez víkend, každý bozi deň?
Lebo by som im to vyfakurovala na pracovne, presne ako počítas ty. Pokial nie a počítajú do toho i nepracovne, Ok. Podľa ich logiky na každý prac.deň pripadá 0,347 neprac.dni, takze im napis “sadzbu” x (7*1,347)= sadzba x 9,429 dni. Je to presne to, čo počítajú oni, ich logika, ich vzorce a vypocty.
A keď nie, tak trvaj na svojom.
Normálne mam dosť z takýchto chrapunov, odzubavacov.
@tiika ach vies co podla spravania z ich strany co som tam ua 2 tyzdne trpela tak som uz dnes nemala chut sa s nimi ani natahovat a poslala som FA tak ako dali oni.. na druhej strane som sa aj trochu bala ze by neposlali nic.. Ale nemam uz ani silu sa s nimi hadat, nastupila som tam ze super robota a po dvoch tyzdnoch som musela odist lebo som to nedavala.
Ale hej mas pravdu,mohla som to mozno skusit no ale radsej vezmem tych zopar eur nez nic… aa od 9 do 5 cez tyzden, bola to praca normalne v marketingovej agenture. Ani nevies ako ja mam dost😀

@dagmar2000 keď to bolo 7 dní za sebou tak mali potom podľa toho výpočtu počítať 9 dní, lebo sú v tom 2 dni víkendu
v zmluve si mala koľko dní odpracuješ za tú sumu?
a ty nemáš mesačnú mzdu