Ako ste dopadli na prvých pohovoroch po materskej?
Ahoj mamičky, ako ste dopadli na prvých pohovoroch po materskej? Ja som zatiaľ napisala asi milión žiadosti... a ozvali sa mi z jednej firmy ( taká vysnena praca) formou e-mailu. Uz si píšeme asi tri dni a ja stále neviem či ma vôbec pozvú 😉 na pohovor. Nemali skoro žiadne konkrétne požiadavky, tak som tam volala a informovala som sa či je tá ponuka platná a koho hľadajú. Či potrebujem vodicak, a iné zručnosti. A teraz im začalo vadiť, že budem musieť cestovať do práce, že mám dieťa,....
Prosím podeľte sa o skúsenosti.... Ďakujem 🙂
@mircalla ale nie, vychádzam z vlastných skúseností a z toho, ako som to cítila ja, keď boli moje deti maličké. Myslím si, že tá prítomnosť dôležitá. Dáva dieťaťu pocit istoty, bavíme sa o malých deťoch, téma bola jasle. U väčších detí nad 3 roky už ide viac o kvalitu, ako kvantitu, s tým súhlasím. Ročné dieťa nebude riešiť, či si tam "kvalitne", je to non stop starostlivosť, prebaľovanie, kŕmenie, prechádzky a zas od to isté od začiatku, permanentná prítomnosť, tam sa dá o kvalite pochybovať len u nejakých psycho matiek, alebo sociek. Dvojročné nemôžeš spustiť z očí, lebo behá, pýta sa...veď to sa ani nedá sa nevenovať malinkým deťom. Ja som vtedy koníka nie že nestíhala, ja som ani nevedela, že existuje 😀
@mom311 "že ich tam ani nikto nedáva,ale tam idu oni,lebo je to luxusné zariadenie,kde majú o všetko postarané. Neporovnavaj naše DD s tými zahraničnými" - preco tolko rakusanov a nemcov vola opatrovatelky z vychodu aby sa im starali o chorych rodicov? Lebo maju taky "citovy vztah"? To si pis, ze velmi vysoka vacsina nema absolutny zaujem sa starat o rodicov, ktori nemaju lahku starobu. Do tych "luxusnych zariadeni" idu ti döchodcovia, ktori na to maju peniaze a hlavne preto, lebo v tychto zariadeniach je niekto na koho v noci mözu zazvonit, kto im nakupi, kto im navari (lebo doma im nikto nepomoze). Nechodia tam z rozkose, to urcite nie. Ja idem okolo taketo zariadenia kazdy den domov a ked vidim tych starych ludi posedavat po jednom na lavickach v tom ich parku, je mi smutno a ani ich nepoznam. Jedna babka, ktora je na vozicku sedi pred tymto luxus zariadenim rano ked idem do prace a uz ma zdravi a usmieva sa, a niekedy aj vecer ked sa vraciam. No "urcite" si to uziva, poviem. ti.
@martina_l_l a len dodam, ze nemky utierat zadky nebudu.... 😀 😀 Toto všetko tam robia take rumunky, ukrajinky, slovenky...moja teta ma takto svokru priputanu na postel a maju tam rumunku aj byva s nimi v dome aby 24/7 bola k dispozicii.
@lucinka511 jej dieta, jej vec... 😉 Vies, o maleho sa jej starala jej mama, takze on z toho naozaj mozno nebude mat nejaku traumu. Zazil si tzv. matersku osobu. Ten pocit je pre kazdeho cloveka v utlom detstve najpodstatnejsi... Samozrejme bude potom aj pocitovo inklinovat k babke, viac s nou bude naviazany. Mna ako matku by skor mrzel ten cas, ktory mi usiel a nevidela som svoje dieta pri vsetkych tych posunoch, vyvine... Moj muz, bol teraz pri mojom druhom dietati ovela castejsie. Nemal chvilu pracu, takze s nim stravil dost bezneho casu. Ako matka, aj pedagog 😀 som tam samozrejme videla vela chyb a casto ma svrbel jazyk, co som ho chcela upozornovat ako co nema robit... Cize ta kvalita bola na prvy pohlad mensia... Ale pocitovo som bola stastna, ze ten isty chlap, s ktorym som sa pri dcerke v kuse hadala aby sa jej viac venoval, aby si vytvaral vztah, ktory sa nevytvori len na zaklade toho, ze je jej biologicky otec, ten isty chlap je so synom fyzicky. Nosi ho, kupe, hojda, smeje sa na kazdej grimase co drobec urobi, bozkava ho... Pri malom myslim aj pochopil co je to byt rodic a inak vnima aj dcerku. Vidim, ze tych par mesiacov, co bol s malym, si vytvoril uplne iny vztah k tomu malemu cloveku.
Nech sa svet meni ako chce. Stale sme ludske bytosti, ktore si vytvaraju vztahy na zaklade fyzickeho kontaktu, dotykov... Cim je dieta mensie, tym ich potrebuje castejsie, viac a najlepsie od milujucej blizkej osoby. A to sa zatial neda realizovat na dialku 😒
@martina_l_l vieš,ale nie každý býva v tom istom meste,kde bývajú jeho rodičia. A ked sa rodičia odmietnu presťahovať k deťom domov,tak čo ti iné ostane ako platiť pani,ktorá im občas nakúpi a pomôže.( to je na margo Rakúšanov) Ked je niekto na tom uz tak,že potrebuje celodennu starostlivosť,tak teraz dá dieta v práci výpoveď? Nemôže,lebo má aj svoje deti a tie tiež potrebuju jesť,takze aj ked je ten rodič u nich doma,tak aj tak si zaplatí pani,ktorá pri tom rodicovi cez den,ked tam nikto nie je,bude.
@papricka33 ved presne ako pises.jej vec no pre mna je tozla matka.ale na mojom nazore jej vobec nebude zalezat☺
@martina_l_l vies co a tie luxuxsne zaritadenia maju len luxusny nabytok.starostluvost mnohokrat horisa ako na sk.a vo vatsine tam robia ludia z vychodu...star na sk bola lepsia a to neboli luxusne zariadenia.darmo ked je pani na vozicku.darmo moze byt v luxusnom zariadeni.ked je tam aj tak osamotena.radsej by nola doma v kruhu rodiny.len na nu sa kazdy vykaslal..a okrem toho tie deti tych rodicov ani nenavstevuju.a ked pridu tak sa ken stazuju na personal.ale to su te vycitky svedomia..ale to je o tom vztahu ridic dieta.kto ako si vychoval tak ma
@sardinka336 no ved vacsina zien nasich krajin tam tak pracuje, ze sa striedaju po 2 tyzdnoch a su k dispozicii 22 hodin (nejako 2 hod. denne maju pre seba). Radsej zaplatia, len nech nemaju rodicov "na hlave".
Ja ked som povedala v praci, ze budem cez letnu dovolenku doma, aby mamka mohla ist do kupelov a niekto sa musi postarat o jej mamku, moju babku, tak som mala prednasky z viacerych stran, ze ja mam zit svoj zivot a neobetovat sa pre inych. (maju pravdu, ale ja som sa sama chcela).
A k tej samostatnosti - viem hovorit o Svajciarsku a Nemecku. Podla möjho nazoru to zacina uplne inym skolskym systemom. U nas ked clovek chodi do skoly, tak chodi do skoly a tam "sedi". Skonci skolu s maturitou okolo 19tich. Niektori idu na VS a skoncia okolo 24. Dovtedy absolutne nepracuju. Odkial maju mat peniaze na osamostatnenie sa? Z brigad nezbohatnu. Oproti tomu v Nemecku ked ide clovek na strednu odbornu skolu, zacina pracovat uz v prvom rocniku, a tato praca je platena. Nie vela, ale platena (u nas mözu byt radi, ze ich zoberu firmy zadarmo na prax). A cim vyssi rocnik, tym viac zaraba. Pre ilustraciu, kolegov syn sa uci za stolara a ako prvak na strednej skole zarobi mesacne 300€ - ma 15 rokov!. (kolko zarabaju nase deti v 15tich?).
Uz len kvöli tomut maju v zahranici vyssiu sancu byt samostatni. Tuna ma ojazdene auto kazdy teeneger ktori nerozflaka vsetky peniaze. U nas ma ojazdene auto rodina po x rokoch setrenia.
@ibrunova ...no ale to bude možno až po skúšobnej dobe...a ak mi je známe, ísť s dieťaťom k lekárovi alebo s ním ostať na očrke je normálna bežná a legitímna vec, zákony na to pamätajú a je to v nich ošetrené, to len zamestnávatelia to berú tak akoby rodič dieťaťa mal lepru alebo čo...
@mom311 ale mom... hovoris o tych DD fakt z vlastnej skusenosti alebo len teoreticky?
Kedze sama som v zahranici a je tu dost takych zien mozem ti povedat, ze vo vacsine pripadov su to velke domy, kde rodina byva hore a babka sa doopatruje v nejakej izbe, alebo na inom poschodi. Zeny chodia do prace, ale beru to tak - toto je möj zivot, preco by som sa po praci mala starat o choreho cloveka?
Ved sa skus porozpravat so zenami, isto sa najdu v tv. okoli, ktore pracuju v AT/DE. A nech ti povedia, aky zaujem maju o rodicov, ked nechce verit mne.
@martina_l_l potesim ta tento sposob odborneho vzdelavania uz zacina aj u nas 😉 (strojarstvo, a minule som zachytila aj obuvnictvo v spolupraci s fa Gabor... Uz sa to nastastie rozbieha 😉
@martina_l_l z brigad nezbohatnu ale naučia sa čo to znamena zarobit peniaze...a 300 eur na to ake su naklady v DE tiez nie je terno...mam tam polku rodiny. Nepoznám človeka čo by aspon nebrigadoval počas školy tu na Sk to nie je vecou zbohatnutia ale prežitia ak rodina na to nema aby dotovala študia a z nikoho neubudlo kto sa musel aj snazit a nedostal všetko ,,do papule,, .Sice v DE zarobia bežne 2500 eur...ale naklady na zivot su tiez vysoke a pečene holuby tam tiez nikomu nepadaju do ust. Ich školstvo pojde ale dole vodou...lebo sa budu musiet prisposobit analfabetom čo si tam navlačili, na ich školske normy jednoducho mat nebudu.
U nas treba prekopať školsky system...tu ma VŠ kazdy kto udrží pero a moč...pritom 90% zamestnani stači stredna odborna škola. Ale ako inšpiracia je to dobre, v remeslách treba pracovat, potrebujeme ich...a v podstate sa vraciame k tomu čo tu dávno pradavno bolo...školy spojene s vyrobou ako mal Baťa napr. Nič nove nikto neobjavil leb to dobré sa vzdy zruší a nakoniec sa po rokoch zisti ze to bola blbost.
@papricka33 to je super potom 🙂
@sardinka336 nepovedala som, ze nemaju brigadovat. Tym som chcela povedat, ze zatial co na Slovensku aj brigadu zadarmo zozenies tazko, v Nemecku uz od 15. zarabaju. A mozno si zle precitala - ale ja pisem, ze tych 300€ zarabaju 15rocne deti - cize o akych nakladoch hovoris, ved to nie su este samostnatne osoby.
Tu uz od 15tich mözes setrit a pomaly sa osamostatnovat.
Nemam ten isty nazor, ze naklady su rovnake. Sluzby su drahsie (aj ked uz aj u nas, hlavne v BA to je uz fakt porovnatelne), ale napr. jedlo je rovnako drahe. A je rodziel, ked das na jedlo 200€ z prijmu 600 cisteho alebo z 2000cisteho.
Ani tu nikomu nepadaju pecene holuby do ust, to mas pravdu, ale ze ich zivotna uroven je vyssia.
@martina_l_l urcite som nebola v kontakte s tolkymi ako ty. Asi len 2-3 a tie zhodou nahod boli u dochodcov, co byvali samostatne v byte nie v poschodovom dome. Ale kedze ty zijes priamo tam,tak mas vacsi prehlad.
@martina_l_l vieš čo nezavidim im ani cent, ja sa mam na Slovensku dobre a brigadovat budu aj moje deti aby si vedeli vazit ,,korunu,, a to maju všetko...ide o navyk.
Ze by sa tam nejako hrnuli osamostatnovat sa mi nezda, je to tak viac menej ako u nas. Slobodny do bludu a dieta ledva jedno dve...ostatne plodia pristahovalci z vychodu a moslimovia. Jedlo sa mi tam zdalo drahšie - reštauracie aj obchody. Tam to pojde a uz to ide dole vodou minimálne spoločensky ..sami to hovoria. Zial...
Ale cestovky odporučam ich ,,Tuiku,, sice sa ide cez ,,švechat,, a ja to mam k letisku na skok v BA ale tak tuto furt ofajčia o ten den dovolenky....ale to je ina tema.
@sardinka336 v de na strednej odbornej skole kde sa ucia a aj pracuju je plat podla odvetvia - zacina toho 0eur (napr. Ucitelka ms ci prekladatel) a konci okolo 1200 eur (sestricka, elektrikar,statna sprava a pod.) - a idu tam deti v priemere od 15....takze uz v 18 tke je velka vacsina mimo rodne hniezdo - totizto je na sk nemozne, asi preto sme v EU na prvom mieste v rebricku neosamostatnovania sa deti...
@sardinka336 ze kto udrzi pero a moc. No skoro som si na cvrkla jak sa tu rehocem. Toto je naj hlaska dna pre mna!👍🏻😂😄
@vevesh aj ked sa osamostatnia tak deti neplodia č? tak ako u nas len v ruzovom a osobne mi to je jedno...lebo taka učitelka ani nema svoju slobodu pri vybere školy ak tomu dobre chapem...ak ju potrebuju v neviem v inom meste ako byva tak tam ju odlifruju. Moj bratranec je učitel v DE - Norimberg...a tam to podla jeho slov nie je tak, ze ideš do školy kde chceš ist neviem o tri domy dalej že sa hlasiš na prac ,miesto tam miesta prideluju tymto štatnym zamestnancom...to teda mi nepride velke terno. Najomne tvrdia ze tam je drahe a vytlača strednu vrstvu na periferiu...Ved kto vie ten vie...nemam čas to rozpisovat, mala mi vstala.
@sardinka336 to je pravda, v ucitelstve je to na pridel, statna sprava na zaciatku takisto - vsetko ma svoje pozitiva i negativa, akoby vsade
@sardinka336 Sardinka, s tym ucitelstvom mas trosku neuplne informacie. Ucitel ma v Nemecku status "Beamte"/ uradnik. Byt uradnik v DE so sebou prinasa velmi vela vyhod, napr. znizene odvody, odpustenie urcitych poplatkov, ovela vyssi döchodok, z prace ta prakticky nemözu prepustit (to by musel urobit neviem co) a HLAVNE - nikdy nebudes bez prace. A na to nadvazuje to o com si pisala. Je to tak, ze ty si nehladas pracu sam, ale urad ta möze pridelit tam, kde prave takeho ucitela so specializaciou potrebuju. Cize ano, nemusis pracovat v rodnej dedine. Ale tiez to nie je tak, ze ta niekde supnu a hotovo. A taktiez - ak raz niekde zacnes a si spokojna, nikam ta prehadzovat nebudu!
Okrem toho - ucitelia si proativne mözu hladat kde by chceli pracovat, maju moznost vyberu a to nahlasia na urad aby to bolo oficialne a je to 🙂 "Supnuta" budes len ak si nic sama nehladas, nahlasis sa na urad a oni ti nieco najdu.
Cize je to uhol pohladu, ci je to terno, alebo nie. Z möjho pohladu je to velmi velka vyhoda.
@vevesh no tak to bol pre mna gol...a kazdy povie len to A ako je čo super a pritom to B je na houby...Tu keby niekomu povedali, ze pojdeš pracovat do neviem vymyslim si ,,Alp,, a pritom celu rodinu mas a tvoja manzelka ma pracu (tiez je učitelka) neviem niekde o 400km inde tak ta aj porazit moze...zazili to na vlastnej kozi a koli tomu aj prestal byt štatnym zamestnancom a stratli vyhody. Ale mal z tých nervov, stresov a dochadzania uz zaludočne problémy. A ma 38 rokov a deti nema, brat 40 deti nema....čo tam ,,mlade bolo,, a ,,učené,, deti nemalo...snad tak jedno v ,,pokročilom veku,, nad 35 rokov.
@martina_l_l bolo to tak ze ho supli a hotovo lebo tam teraz velmi potrebuju učitelov, je ich malo...ani prosikanie na ,,vyšších miestach,, nepomohlo aby ho uvolnili, ze neuvolnia nemaju nahradu. Tam sa uplne meni sociálna situácia.
Z tvojho pohadu vyhoda ale ked ti rodina povie niečo take tak uz to tak nevidiš...
@sardinka336 no, nie som si ista, ci ti bratranec povedal az taku pravdu. Tym, ze do Nemecka prisli pristahovalci neznamena, ze sa uz zakony neplatia. Je to "normalny ucitel" (ZS, SS) alebo nejaky specialny pedagog napr. na integraciu, alebo tazko uciace sa deti etc...Tak akoze keby to bola rodina, nezdalo by sa mi to super, to je jasne. Ale som si ista, ze pokial ucitel ma miesto, je spokojny, skola spokojna, ze niekto prisiel a niekam ho presupol. Nechcem sa hadat, ale ci bratranec povedal aj A aj B, vies.
@papricka33 nesledujem slovenske "celebrity" ani slovensky bulvar - uplne mimo mna.
@siska53 Jasne ze sa nezauca vsade pol roka ak uz niekde pracovala na podobnej pozicii, alebo ak robota nie je narocna, na priklad predavacka sa moze zaucit aj za par dni. Ja na priklad pracujem vo financiach, 3 mesiace som parcovala spolu s manazerom, a dalsie 3 som pracovala sama ale pod dozorom manazera, lebo ked niekomu na ucet posielas aj neskutocne sumy, tak to nie je sranda. Ale ak si na pozicii realne pracovala jeden rok a dalsie tri roky bola na materskej, a pojdes na pohovor so zivotopisom v ktorom pise ze si na tej pozicii pracovala 4 roky, ked je to seriozna firma, spravia background check, samozrejme kontaktuju byvalych zamestnavatelov, zistia kolko si vlastne pracovala a... dalej uz nemusim pisat.
@tykat Som si zažila tiež svoje, ak u súkromníka vezmeš cez skúšobnú očr, väčšinou sa nemusíš ani vracať ... Ale na druhej strane, ak sú termínové úlohy, a treba niečo riešiť, a ty sa hodíš na očr, tak sa mu ani nedivím , lebo on nepotrebuje takú silu, čo za ňu bude treba robiť, ak by mu napr. padol nejaký projekt a pod. To je jedno, či v skúšobnej alebo po nej.. Bohužiaľ, je to tak, či už máš na to zo zákona nárok, alebo nie..
@sardinka336 ono ta supnu niekam v okrese- cez okres nemozu...zase ta nesupnu z lipska do dusseldorfu z nicoho nic, pokial sama o to nepoziadas...ale ked mas nieco speci a si na statnej pozicii napr. colnik..tak ano, mozu ta poslat z jedneho konca na druhy, kedze hranica nie je v kazdom meste a na kazdom mieste.....ale pri uciteloch iba v ramci okresu, mimo nie...a zase ludia tu su velmi egoisticki, kedze vsade teraz vyratavaju, ze co stoji..a napr. jedno dieta ta stoji v zivote tolko ako 1 porsche (vyratane nemeckym nemenovanym institutom) 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 , tak velka vacsina ludi okolo 30tky-40tky si povie, ze radsej chce to porsche a 4x rocne kanary ako plienky a co..... 🙂
@robin_claire ja neviem odkial Toto berete ze he to rarita ostavat doma a ze v zahranici Su neni doma...btw Nam znamu ktota odisla do ruska a povedala ze my sme Tu dobre chudery a zapad Sa moze schovat aj s hedlom so sluzbami so spravanim a k ucte zien od muziv od casnikov ...atd oktem Toho si xober francuzsko!to he socialny stat.zamestnanci 40 dni dovolenka. Atd
Opravim ta, nie 40 ale 45 dni + 6 OCR. Tak ked je v Rusku tak super, preco z Moskvy utekaju mladi vzdelani ludia?

@papricka33 ale od 2 m do prace? ako este ona.kt si mohla dovolit sediet cele tri roky na materskej.to je ttiz extrem