Ako ste dopadli na prvých pohovoroch po materskej?
Ahoj mamičky, ako ste dopadli na prvých pohovoroch po materskej? Ja som zatiaľ napisala asi milión žiadosti... a ozvali sa mi z jednej firmy ( taká vysnena praca) formou e-mailu. Uz si píšeme asi tri dni a ja stále neviem či ma vôbec pozvú 😉 na pohovor. Nemali skoro žiadne konkrétne požiadavky, tak som tam volala a informovala som sa či je tá ponuka platná a koho hľadajú. Či potrebujem vodicak, a iné zručnosti. A teraz im začalo vadiť, že budem musieť cestovať do práce, že mám dieťa,....
Prosím podeľte sa o skúsenosti.... Ďakujem 🙂
@robin_claire veľmi pekna reakcia a na rozdiel od dotycnej slušna reakcia. Tak ako si napísala, očividne sa jej to muselo bytostne dotknúť,ked hneď tak agresívne pourazala tu babu.
@terezka1947
ja chapem, ze to mas tazsie bez rodiny, ale na druhej strane, dieta ma dvoch rodicov, tak ako zena musi hladat riesenia, mal by aj muz, pravdaze bavime sa o vzdelanostne a intelektualne rovnakych partnerov, nie ze muz je riaditelom neviem coho a zena funguje vo vyrobe ako robotnicka na tri smeny. Ale pokial su obaja vzdelani s vysokzm potencialom sebarealizacie, mali by sa spolupodielat aj na domacnosti a detoch spolocne. Nie ze chlap ma narocnu super pracu a preto sa vykasle na to, ze ma dieta v skolke...a radsej nech zena sa vzda svojej prace a on sa realizuje. A co ona? pokial ma fakt v hlave tak len nejake prekladanie papierov a stredoskolske prace ju budu len frustrovat a ubijat..je to prirodzene.
Ja by som chcela ku chorobam povedat tolko - ked ma prijimali do terajsej prace, sef mi povedal, ze ak by som bola chora, tak mam ist na PN a v ziadnom pripade nebrat dovolenku, lebo on vie ako to u nas (myslel Slovensko) chodi. Ja som z domu bola naucena od rodicov tak ako pisete - chory, nechory pokial neumieras do roboty treba ist. Raz som ochorela (ako vy pisete sopliky, fukanie nosa kazdych 5 minut, necitila som sa dobre), ale do roboty som isla. Ked ma sef videl, poslal ma domov s tym, ze on tu nepotrebuje chorych ludi, ktori nakazia inych (ved niektori maju slabsiu imunitu a takto po bude chybat pol oddelenia), ludi ktori sa nevedia sustredit a nepodaju vykon aky on ocakava. Inak, nie nadarmo uz mnoho firiem poskytuje moznost byt den - dva doma bez potvrdenia lekara (ak su chori).
Tym som len chcela povedat, ze podla mna nie je hrdinstvo chodit do prace chory a mysliet si, ze teraz si ma zamestnavatel neviem ako ceni. Keby prislo na lamanie chleba, zamestnavatel bude mysliet na seba a tym ludom zostane len podlomene zdravie (z nevylezanych chorob. Tym ale nechcem povedat, ze pri kazdom sopli treba brat atb a tyzden len lezat v perinach).
@robin_claire vôbec sa ma to nedotklo a absolútne mi nevadí, ak niekto namiesto MD, ide do práce a že sa to dá zladiť, nepochybujem. Každý nech robí, ako chce, ale mal by tiež rešpektovať aj voľbu ostatných. Čo mi ale celkom vadí je to, že ľudia sú takí presvedčení o tom, že obetovať celý svoj život zamestnaniu (schválne nepíšem práci), je v poriadku. Pozor, aby si si zas neurobila zlý záver - ja som veľmi za to, aby človek venoval veľa času zmysluplnej činnosti, aby robil, čo ho napĺňa, nech je to čokoľvek. Ale aby len mechanicky opakoval naučené frázy a fungoval ako robot (lebo tak sa to má), mi pripadá úplne absurdné a aby o tom ešte aj presviedčal všetkých naokolo, je už vyslovená zadubenosť. Mimochodom, o mojej bývalej práci... Nemám vyslovene negatívnu skúsenosť. Moja skúsenosť priamo súvisí s tým, čo som ti teraz napísala. Prvoradé boli čísla, výsledky, peniaze...človek ako taký v tom celkom hrá úlohu ozubeného kolieska, ktoré nie je podstatné.
@alaguema aj keď v princípe s tebou súhlasím, myslím, ze je úplne zbytočná takáto agresívna reakcia. Ak si vo svojom statuse " matky doma s deťmi" naozaj spokojná, načo o tom niekoho presviedčať. Mne je napríklad uuuplne jedno, čo si iná mamička myslí o mne ako o matke na MD 🙂 Nie som s dieťaťom doma kvôli spoločenskej satisfakcii. Čo si o tom myslí štát, odborníci, ktorí by mali niečo vedieť o výchove, vplyve rodiny, či "materskej osoby" na zdravý psychický vývin dieťaťa... to už je iná reč 😉
@alaguema Nuz ked to vidis takto negativne (mechanicky opakovat naucene frazy a fungovat ako robot), to tazko o tom debatovat, ale o obetovani zivota zamestnaniu to nebolo ani reci, aspon teda nemam pocit, ze to tu niekto napisal. bavime sa o zladeni deti a prace, co je dost narocne.
Ludia s nejakou kvalifikaciu asi nestudovali na to, aby stravili cely zivot doma, ale logicky sa chcu realizovat aj pracovne. Nie som fanusik karierizmu ci obetovaniu sa praci, ale akoby si videla len 2 extremy a nic medzi tym
Jaaj zeny, zasa sa idete posekat na teme, ktora nebude mat nikdy vitaza (obdobne co bolo skor sliepka alebo vajce😁). Kazda sa zariadi tak, musi, ako jej to vyhovuje. Super by bolo keby sme sa zacali respektovat. Ja rozumiem matka,ktore idu do prace rovno z porodnice (ci uz musia alebo chcu) ale aj matkam, ktore sa v materstve nasli a su doma niekolko rokov po sebe (mne sa teda po troch rokoch do prace teda nechce-priznam sa bez mucenia. Ci mam matersku demenciu netusim, skor nie 😂) proste je to kazdeho vec. Takze nazyvat niekoho chuderov a ponizovat ho len preto ze sa rozhodol strikovat a piect torty (co tiez musi niekto robit) mi pride smutne. Tak isto ako nazyvat matky krkavcimi len preto, ze sa vratili do prace skor. Lebo ak mam takuto potrebu (plati to pre oba tabory) asi nebudem spokojna s tym co mam (ja ako spokojny clovek to nerobim, som vyrovnana)
Postoj zamestnavatelov je v mnohych pripadoch smutny, v mnohych usmevny, no uz sa to zacina zlepsovat. Mnohi pochopili, ze ked je zena matka neznamena to ze je dementna sliepka (ja teda dufam, ze velmi diskusie na MK necitaju lebo potom vyvratit toto tvrdenie bude tahsie 😂😂😁), ktora nevie napocitat do 10....
A na zaver by sme si mali vsetci vziat k srdcu stare indianske prislovie: nasud niekoho, kym si aspon 40 dni nechodil v jeho mokasinach ☺️😉
Pekny slnecny den damy 😊
@papricka33 asi to vyznelo agresívne, ale pani si to, myslím, celkom vykoledovala 🙂 Môj aktuálny status nie je "matka doma s deťmi". Bola som dlho doma a presviedčať nepotrebujem, každý to má inak, len ma úplne dokáže ovaliť, ako majú ľudia naozaj vygumované mozgy. To je neuveriteľné. A spoločenská satisfakcia je možno u mnohých na predposlednom až žiadnom mieste (u mňa to bolo detto), ale on ten vplyv nie je vôbec taký zanedbateľný. Veď stačí to tu čítať a vidíš...
@dominika6 Na aký zázrak. Nechápeš pointu? Nie sme stroje a zamestnanec má právo sa pýtať na podmienky a aj by sa na nich pýtať mal a nie postaviť sa do role nevoľníka, ktorý chce prácu za každú cenu, aj pod cenu. Aj keď chápem, že sú jedinci, ktorí sú na to, žiaľ, odkázaní a budú robiť čokoľvek za akýchkoľvek podmienok, ale nevyhnutnosť tomu ľudskosti aj tak nepridá.
*chuderou 😂😂😂😂 demencia potvrdena 😜
no to je dobre :D
Ja viem dnes je in byt nonstop zaneprazdneny nestihat nevladat nemat cas, toto robit od skoly az do duchodu...Idealny pracovnik je ten co je v robote od vidim do nevidim, nema ziaden zivot, je mi to jasne, vidim to u nas v IBM.
Mam svoju robotu rada, ale, odtial potial. Ano viem ze dnes sa mysli ze iba taky clovek moze byt uspesny a aj je. OK....
Ale aby som ja trpla od prveho dna materskej a spekulovala ze co so sebou teraz lebo... no to nie.
Fajn ak niekto vedie takyto zivot amma take priority, prosim ;) Ja som z tych co pecu kolace citaju knihy a kocikuju v lese. Nie nechodim na kurzy, nerobim si tretiu vs pri tom ani nic ine.
A inak, na margo MBA, este par rokov a bude to samozrejmost/ hlavne dnes da sa to za rok, online, "pohodlne" ak mate zvysnych 4000tisic. tym toto studium neznehodnocujem, len hovorim ze je to v prvom rade vsetko vec penazi, az druha je chtic a snaha.
Ak nie, smola. Aj keby ste chceli. Povedzme si mozno aj tych 800 ci 900 eur za externe studium vs akejkolvek je cez matersku vela...
A ze nestiham ist maxi s dobou a studovat na materskej europske pravo aby som nahodou nevypadla z cviku, jejda lebo som to vymenila za rozpravky... nehanbim sa za to 🙂)
Hlavne dufam ze vsetky vysoko rozvijajuce mamicky to robite pre seba a buducnost vasej rodiny, a nie preto lebo to je in, a 4 knihy a vedla dieta a cumel vyzeraju dobre na instagrame
@robin_claire reagovala som na príspevok natalienky zo včera 12:30. Myslím, že sa tam vyjadruje v zmysle, že žena sa má obetovať ani nie tak práci, ako zamestnávateľovi a jeho potrebám (on nepotrebuje ženu, ktorá bude 10 dní očerkovať napr.) Neviem čo má robiť žena s chorým dieťaťom, ak nemá babky, dedkov a prípadne ani manžela.
@anne_mary2 velmi pekne napisane 🙂
@alaguema hádať sa tu ja nemienim..nevieš čo si sa tak do mňa pustila..ked nemáš na to byť doma a robiť len to čo ťa naplňa,tak budeš fungovať ako dalších 99% populácie,aby si zaplatil náklady,dal deťom čo potrebujú a bol rád,že prežiješ do dalšej výplaty..
samozrejme pokiaľ ťa neživý partner..
ak je matka samoživiteľka,príp manžel zarobí chabých 500,- tak sa tu hrať na prieberčivú je asi od veci..🙂 poibnta bola v tom,že vždy sa dá sklbiť práca s deťmi a po materskej môže zažať kludne postupne,nie si hned dávať žiadosti na sekretárku riaditela,ked to predtým nerobila...howk 🙂
@martina_l_l tu je prezentovany taky nazor.ze zena s detmi je sake doma a v praci to niekto za nu musi tahat...hrdinstvo to nie je .ostat s chorobou v praci ale ked mas take kolegyne kt sa na to pozeraju tak ako vatsina diskutujuch. tak asi radsej do tej roboty pojdes..na sk je to bohuzial tak.ale je to aj tak preto.lebo ked si doma automaticky sa ti znizi plat a to vela ludi radsej obetuhe zdravie nabukor v praci.ja som robila vo viednimtak kazdu chvilu marodiki ti ist.to slo uz na nervy.lebo to boli povatsinou mladi ludia bez zavazkov ale oni .ale na byplate si dostala to co si mala dostat.nic nestiahli. tu som citala vela nazorov.ze zamestnavatel daprednost zene bez zavazkov ako mamickema vela ludi s tym aj suhlasi.ale pre mna to je diskriminimacia nakolko ja by som bez vycitiek svedomia ostala doma pri dierati ak by bolo chore.
Baby, je tu niekto, kto vie konkretne poradit, pripadne napisat prispevok k teme? Lebo bol tu iba jeden, z ktoreho sa dalo co-to povyberat, v ostatnych riesime ine veci. Mate nejake konkretne tipy? Co vam pomohlo?
To ste sa vsetky po MD/RD vracali na povodne miesto?
@dominika6 ja si nemyslím, že pýtať sa na pohovore na dovolenku a pracovnú dobu, je špekulovanie, alebo hranie sa na prieberčivú. Bohužiaľ, na Slovensku sú zamestnávatelia asi zvyknutí že ľudia sú veľmi pokorní, nepýtajú sa, hlavne asi tí, ktorí nemajú kvalifikáciu a sú niekde v hladovej doline a naozaj potrebujú robiť čokoľvek, aby prežili. Ale aby toto malo byť všeobecné pravidlo. Tak totiž vyznela pointa toho, čo si napísala. Mimochodom, po MD žena, ktorá má vzdelanie a slušné CV, môže ísť na post, ktorý robila aj predtým. MD nemaže mozog, ani žena nedementnie, pokiaľ so sebou niečo robí.
@alaguema a myslíš že takto jej názor zmenis? Len sa zosmiesnujes 😒
@trdelnik234 tak to zalezi aj od zamestnavatela a ko ste sa dohodli.pred MD .ked som si hladala pracu .tak niektori zamestnavatelia hladali novuzamestnankynu len na donu urcitu a to ako zastup na matersku.a v akej profesii.
@trdelnik234 vieš, keď mne tá otázka pripadá ako "Poraďte, ako zarobiť svoj prvý milión" 🙂... Nuž, treba robiť čo sa len dá a na Slovensku mať známosť aj na miesto upratovačky 😖 Ja mám ešte jednu radu, ale to neviem, či je pre každého. Mne pomáha... Modliť sa. Veľa 😉
Tato tema nie je o mne, ja som na povodnom mieste. Ale dakujem za odpoved. Bolo by faj, keby sa tato zaujimava tema naozaj tykala tych pohovorov po MD a nie toho, kto bol kolko doma s detmi.
Aha. Ja som zase takto vobec nepochopila. Prislo mi, ze autorka hlada konkretne skusenosti s pohovormi po MD.
@papricka33 také ambície nemám, aby som menila názory ľudí 😀 Je to diskusia, píšem ten svoj a ak som sa zosmiešnila, tak ok, stáva sa...netreba sa brať príliš vážne. Za svojim názorom si ale stojím. Tie tendencie sú choré a vôbec ma netešia, lebo si fakt neviem predstaviť, ako to bude vyzerať, keď dorastú naše dcéry. Neviem, či sa niekto pozastavuje aj nad tým. Mne osobne to jedno nie je.
@anne_mary2 zdravý prístup 🙂
@trdelnik234 ja som sa po prvej rodicovskej (bola som doma dva roky) vratila do povodnej prace, aj na povodnu funkciu - s rozdielom ze sefku som mala inu, tu povodnu vyhodili, bola som v praci rok, v priebehu toho roku nase oddelenie zrusili a presunuli ma inam,a potom som odisla na druhu matersku (bola som doma tri roky) chcela som sa vratit uz po 2 rokoch ale odhovorili ma, pretoze pani z HR (dobra kamaratka) mi hned povedala ze nech nenastupujem, ze ma planuju vyhodit, tak som si zacala hladat ine miesto, moje miesto v starej robote bolo pritom stale volne, po 2,5roku ho obsadili, ja som si tak priebezne pozerala pracu, ked mala 2,5 roka som zacala aj posielat CV, bola som asi na 3 -4 pohovoroch (poslala som asi 4-5 CV, viac nie),potom v lete presne ked mala dcera 3 roky som nasla miesto presne co mam vystudovane a co som aj robila predtym. Hladala som pracu v samosprave / verejnej resp statnej sprave, nakolko potrebujem koncit o 16:00, muz chodi vela po sluzobkach. Boli by ma zobrali aj skor na ine miesta, lenze anglinu som uz dost zabudla, pocas rodicovskej, odborne som testy vzdy spravila.... Pohovory pred MD a po MD sa podla mna vobec nelisili, chceli vzdy to iste, bolo im jedno ako si zariadim volny cas, nikdy sa ma nikto neopytal na deti (pohovory vsetky v BA),
mne najviac pomohol dobry CV, mam uz co to odrobene, kurzy co som si dorobila pocas MD, profil na Linkedin, kde mi doteraz chodia ponuky prace 🙂 mala som aj profil na profesii ale ta moja oblast je viac specificka, tam sa takych ponuk moc nedava... napr. mnohe firmy davaju ponuku prace len cez FB, aj na taku ponuku som reagovala, nebola nikde inde uverejnena len na FB....
@alaguema myslim, ze vzhladom k tomu, ze si 7 rokov doma, davat rady ako sa spravat na pohovore je dost mimo. najma v ekonomike s vysokou nezamestnanostou a dost velkym trhom kvalifikovanej pracovnej sily. naopak sa treba tvarit flexibilne a nezacat si diktovat podmienky ze toto nemozem, a tamto sa neda
ked ta bavi byt doma a vyhovuje ti to, je to tvoja vec - ale ty si tu ta co sudis, riesis a kritizujes, hoci sa bijes do prs, ze ti to je jedno, no zjavne nie je
@robin_claire myslím, že píšem dosť zrozumiteľne po slovensky, ale ešte raz teda: už nie som doma, bola som doma 7 rokov. Už pracujem.
K téme - každý nech sa chová na pohovore ako chce. Ja osobne si myslím, že je normálne sa pýtať na podmienky, nikde som nenapísala, že si ich má človek diktovať, to si si len ty vymyslela. Ak dôjdu argumenty, nejaký ten výmysel sa pridá a prípadne aj nejaká osobná poznámočka. Preto poslednú vetu ani nekomentujem. Ty asi vieš lepšie, čo mne je, alebo nie je jedno.
@alaguema ja som kludna a pisem kludne, ale tak sama si precitaj poslednych par stran a tvoje reakcie, nemam k tomu dodat.

@angelinja
hrozne ze zeny vobec si dovolia ist do muzskeho sveta..vzdelavat sa...robit karieru, robit co chcu, v com su dobre!!!
prepac, keby toto si odpisala z romanu od jane austine, uplne berem... bola vtedy taka doba, ale svet nie je staticky ale dynamicky prvok, neustale sa vyvyja...ide urcitymi smermi, obrusuje sa... To ze zeny sa v 15 storoci vydavali ako 17 rocne za vybraneho zenicha neraz vo veku 60 plus a my teraz si volime partnerov slobodne...to ako co tiez sa chceme podobat muzom? 😀 😀
Zeny su rovnako sikovne ako muzi, dosahuju na skolach skvele vysledky, studuju aj zaujimave odbory, mam vela kamaratok vo vede, v medicine... a to teraz akoze dostudujeme a mame vediet kde je nase "miesto"?
mylis sa, ze tu niekto sutazi s muzmi! zeny chcu len zit svoj zivot, nie zivot urceny spolocnostou, zivot, ktory ich nanaplna. Zena, ktora ma potrebu realizovat sa, musi tu potrebu si naplnit, tak ako muz... Je to prirodzena ludska potreba. Muzi tiez maju deti a realizuju sa, a na zeny sa spolocnost pozera ako na tie, ktore maju zaliest do jaskyne...a vediet kde je ich miesto... To nie je o supereni, ani o tom, ze zena sa stava muzom.... ale ze zena sa stava clovekom, ktory ma vlastne predstavy o svojom zivote.