Ako ukončiť živnosť pri nástupe na liečenie?
Ahojte chcem sa opýtať, partner je na živnosti ,ale v pondelok nastupuje na protialkoholické liečenie ,moja otázka znie , že či treba ukončenie o výpovedi ktora má byť ku dňu 31jula .2025 ..
Ale keďže nastupuje na liečenie tak neodrobi tu 2mesacnu výpovednú lehotu...nakoľko nebude to v jeho prípade možné ,kde je živnosť tak musí uvádzať aj o aké dôvody ide alebo stačí keď povie že zo zdravotných dôvodov ? Alebo mu hrozí naozaj pokuta ? Ak vie alebo má skúsenosť s vedel by poradiť ,budem vďačná ďakujem
Čo? Ani Boh nerozumie, v čom chceš poradiť.
@miakami zivnost si moze pozastavit abo ukoncit kedy chce on.vypovedna lehota pri zivnosti? Mozno ma nejaku zmluvu, dohodu, nie vsak pracovnu, ale to vie on. on nie je zamestnanec.
@miakami autorka, už sme ti to v prvej diskusii vysvetlili. Fakty sa nezmenia, ani ak založíš ďalšie a ďalšie diskusie. Muž má zmluvu podľa občianskeho alebo obchodného zákonníka. Takže aj keď vykonáva prácu ako zamestnanec, po právnej stránke je obchodný partner. Buď má muž mandátnu zmluvu alebo zmluvu o nejakej spolupráci. Aj v takejto zmluve je bežne dohodnutá výpovedná doba spolupráce (tak ako je napríklad pri nájomných zmluvách) a ak je, tak musí ju dodržať. Ak má v zmluve pokuty a sú v súlade so zákonom, podľa ktorého je podpísaná zmluva (spomínaný občiansky alebo obchodný zákonník), tak ju musí uhradiť. Ak nepríde a nedodá dohodnutý výkona a spôsobí tým firme škodu, tak ako živnostník ručí celým svojim majetkom (ako zamestnanec by ručil len do výšky 3 násobku mzdy). Jeho PN nikoho nezaujíma. Nie je zamestnanec, ktorý je chránený zákonom pri PN.
A do budúcna, muž evidentne pôsobí v rámci takzvaného švarcsystému. Robí prácu, ktorú bežne vykonávajú zamestnanci, ale robí ju na živnosť. Evidentne sa s nikým neporadil skôr, než na toto pristúpil. Odporúčam po liečení riešiť zamestnanie. Jednak švarcsystém je porušenie zákona (áno, tvoj muž týmto porušuje zákon) a jednak to pre neho nemá žiadnu výhodu. Švarcsystém má výhody iba pre druhú stranu - tá ušetrí na odvodoch, dovolenke, PN, nemusí platiť stravné, nemusí dodržiavať zákonník práce a môže živnostníka vyhodiť kedykoľvek a bez dôvodu.
@miakami zivnost si moze pozastavit abo ukoncit kedy chce on.vypovedna lehota pri zivnosti? Mozno ma nejaku zmluvu, dohodu, nie vsak pracovnu, ale to vie on. on nie je zamestnanec.
@janetinka27 a čo že nie je zamestnanec? Aj zmluvy podľa občianskeho či obchodného zákonníka majú výpovedné lehoty a zmluvné strany sú povinné ich dodržiavať.
@janetinka27 a čo že nie je zamestnanec? Aj zmluvy podľa občianskeho či obchodného zákonníka majú výpovedné lehoty a zmluvné strany sú povinné ich dodržiavať.
@melanta pisem tam, ze ma mozno zmluvu, nie vsak pracovnu. Na zaklade tej zmluvy mozno nemoze skoncit hned.ale to vie on.

@miakami počas liečenia by mal mať PN
akú výpovednú lehotu? veď nie je zamestnanec takže naň sa nevzťahuje zákonník práce