Ako úspešne naštartovať vlastný biznis v gastronómii?
Ahojte, veľmi rada by som sa chcela poradiť...😇
Ani neviem ako zacat, no milujem varenie, od malička ma to k tomu nejak viedlo a neskutočne som oblubovala varit medzinárodne jedla z rôznych krajín...
Neskor som pracovala aj v hoteli ako šéfkuchárka, a cestovala som po svete..
Tento krát sa chcem vrátiť na Slovensko a otvoriť si niečo svoje , no bojím sa, neviem ako začať.
Keď som pracovala mimo Slovenska všimla som si veľa žien varí z domu a ma nejakú svoju klientelu ľudí, ktorým to jedlo rozvaza, neviem ci je niečo také na Slovensku možné a ak nie, tak si chcem na začiatok otvoriť niečo malé a zistiť ci to zmysel má alebo nie.
Nejde mi o to zbohatnúť, ale ukázať ľuďom v com som dobrá a vidieť úsmev na tvári keď ochutnajú moje jedlo. A nie hocijaké jedlo.
Prosím ak viete poraďte mi.
Ak sa mi niečo podarí v budúcnosti začať, určite vám o tom napíšem😇😇
Ďakujem
@mamina7070 presne to ma napadlo, ale nebola som si istá, či je možné s niečím takým začať, či mi náhodou nenabehne domov nejaká kontrola alebo nieco...
tak to si píš že nabehne, nahlási ťa konkurencia 😀 moja rada - zostaň v zahraničí kde to možné je .. v SR je kopec byrokracie
@zuzanka.zuzu to vraví, každý aby som ostala v zahraničí, no poviem ti pravdu, tu to nieje o nič lepšie...preto sa chcem vrátiť domov, do svojej domoviny..a áno viem ze dakto šikovný by sa našiel q nahlásil ma to je isté...preto mi to prišlo nemožné
Kamarat ma "vyvarovňu". Vari obedy firmam. Nic extra,taka obyč jedla. Musi sa velmi snazit,aby si firmy kam zanasa obedy udrzal,konkurencia je silna,nezijeme v malom ale ani zas velkom meste ... Strasne skoro rano vstava, malo volnych dni i napriek tomu,ze ma zienky zamestnane.. I napriek tomu nezbohatne...
Ja za seba by som ti odporucala otvorit si malu komornu kaviaren, kde by si okrem špeci kavy rano dali ludia zdrave ranajky alebo vecer si mohli vybrat napr z kvalitneho vyberu rumov a k tomu napr rebierka, alebo ine pochutiny,inak lixusne pripravenych..
@wolf_ chápem co si tým myslel/a, pracovala som v rôznych hoteloch a vyskúšala som si rôzne pozície všetky som brala tak ako keby som to robila pre seba, tiež som zažila kritiku ale aj chválu, a zažila som toho v poslednom roku veľa zlého, hlavne keď sa všetci spikli proti mne aby ma dostali preč z prace, len kvôli tomu lebo som si vedela povedať svoje, mala som v práci systém...no teraz sa nad takým zasmejem viem ze to viem zvládnuť a samozrejme očakávam ze to nebude ako lízať med...ale ďakujem za radu 🙂
@wolf_ jasne vôbec som to nepochopila zle, treba akceptovať, že nie všetko je kráčať ružovou záhradou, uvidime ako to pôjde 😇
@veronika98t to ani neskusaj variť doma ľuďom.Za prvé sa to nemôže kvôli hygiene atď ..za ďalšie sa to neoplatí.Skor by som sa zamestnala niekde v lepšom hoteli, alebo malu kaviareň niečo svoje a to zase problém so zamestnancami a budeš im stát za chrbtom či robia ako majú
Gastro je problém u nás, to nie je žiadna zlata baňa. Ja som napr uvažovala nad niečím ako "karavan" ale netuším ako.to u nás funguje. V podstate chodiť a variť kadetade. Len to zase tiež nie je bohviečo ked si viem.predstavit ze všade kde zostaneš potrebuješ platiť a niečo extra vybavovať (hlavne ta byrokracia teda).
Inak prenajať si priestor na varenie a rozvoz sa dá.. ale či to niekto objedná? Veľké mestá možno, ale tam je aj veľká konkurencia. Doma - varia ajnodicialne doma niektorí, treba zistiť na hygiene ako sa toto zoficialnuje.
prečo na SK? tu ťa neocenia, Hygiena ťa nepodporí, ale bude neustále kontrolovať a pokutovať... sesternica s mužom majú reštauráciu, koľko hlúpostí tam museli kúpiť len preto "lebo predpisy", vykachličkovať do výšky myslím 2 metre, samostatné chladničky na všetko, ak sa jedlo nezje do x hodín musí sa zlikvidovať a podobne... jej muž bol predtým v Taliansku a dnes ľutuje, že tam neostali celá rodina
@veronika98t Možno by lepšie bolo prihlásiť sa do prac.pomeru v nejakom hoteli, kde by mali o takéto skúsenosti záujem.
@veronika98t oficialne take mozes robit iba s povolenim a zivnostou, neoficialne to mozes robit kym ta niekto neuda a budes sa tesit, ked vyviaznes s podmienkou a pokutou. Zial v takomto podnikani SK nehadze polena pod nohy, ale rovno vykopava jamove kratery.
nepíšeš,aké máš vzdelanie,ak nie si vyučená kuchárka,tak ani ti nedajú živnosť,musíš mať zodpov.zástupcu
V BA funguje/fungovalo Bistro Polievocka. Baba varila fajn, objednavalo sa den dopredu, naviac mala len par porcii. Aj piekla bagle a tak. Pripadne catering na objednavku. Priestor bol maly, ale mala klientelu, otvorene len cez pracovne dni cez obed. Ludia sa naucili chodit s vlastnymi nadobkami. Velmi mily projekt. A varila ozaj dobre. Skus pozriet web. Take nieco by sa uzivilo, vo vacsom meste
@rozculena som vyucena kuchár/čašník, ja si nehľadám prácu ani nič neponúkam, islo iba cisto o radu ci je možné nieco take vybudovat...
@veronika98t pracovala si ako šéfkuchár? Prepáč, ale nedá sa mi tomu moc veriť. Neviem si predstaviť, že niekto s praxou šéfkuchára si myslí, že by mohol doma vo svojej kuchyni variť a roznášať to. A že vôbec niekto s praxou šéfkuchára by potreboval toto riešiť na modrom koníku. Šéfkuchár je niekto, na kom je postavená reštaurácia, taký človek nepotrebuje rady na MK. Niekto, kto vie, koľko stojí vybavenie kuchyne napríklad. Ale odpoveď na tvoju otázku - áno, je možné vybudovať čokoľvek, ak na to máš vlohy a peniaze. Začala by som tým, po čom je v tvojej lokalite dopyt - čo tam nemáte, ale ak máte, tak v zlej kvalite a zároveň to ľudia chcú. Potom si na to urob biznis plán, od zariadenia, lokality, marketingu, vstupných nákladov, pravidelných mesačných nákladov, administratívy a legislatívy - a potom uvidíš, či ťa do toho pustí rozpočet a či si zároveň pripravená aj na riziko neúspechu a straty investície (s tým musí počítať každý, kto ide podnikať). Ak áno, choď do toho. Ale začni výberom toho, čo pôjde v tvojej lokalite a následne dôkladným biznis plánom.
@melanta áno som vyucena ako kuchár a pracovala som ako šéfkuchárka, neviem ci mate precestovane toľko ako ja, ale ja na SK nežijem, preto som sa pýtala aké sú na to podmienky, v Ázii a v Amerike môžete robiť kľudne aj na ulici bez nejakých podmienok, a áno je veľa ľudí ktorý varia z domu a predávajú to, veľa takých poznám dá sa to, nerobia to vo veľkom iba majú nejakú svoju klientelu, tak isto ako veľa ľudí pečie zákusky torty a chlebíčky atď a tiež to robia z domu a predávajú a veľa ľudí to kupuje....ale to bola čisto otázka, ja mam na to priestory, kde by som vedela začať aj z domu, ale radšej takto nie, a začnem radšej s niecim malym

vyskusaj navarit par porcii navyse a ponukni s fcb skupine v tvojom meste a okoli a uvidis ako to vude