icon

Ako úspešne otvoriť kaviareň v meste?

12. sep 2024

Ahojte baby, je tu nejaka sikovna podnikatelka, ktora ma svoju kaviaren? Chceme si otvorit v meste malu kaviaren so sestrou, ale potrebujeme na zaciatok nejake znalosti, ako zacat, ci to vynasa, funguje, ci sa oplati ist so toho, poprosim nech sa ozvu iba mamicky co o tom nieco vedia alebo maju kaviaren🙂 dakujem

Strana
z2
1ryba
Odpoveď bola odstránená
muchotrafka298
12. sep 2024

@tenerifka ono to tak bude, ze nebudu na zaciatku zarabat. Lebo podla mna je zisk to, co Ti zostane po odcitani nakladov od toho, aku mas trzbu.
Poznam cloveka, co 8 rokov dozadu rozbehol kaviaren, alternativnu a veru on prve roky nezarabal. Mal na prezitie a to bol sikovny chalan. V prevadzke robil sam s bratom a fakt to bol zahul. On do toho biznisu vrazil v tom case 10 tisic s tym, ze ked to nepojde, tak ma drahu skusenost. On vydrzal, ma kaviarni uz viac, ale to len preto, ze prvy prisiel s tym konceptom. Teraz by nezarobil nic, lebo kaviarni takeho druhu ako ma on je ako maku.
Potom, co rapidne stupli na Slovensku energie ako je plyn, elektrina a voda, tak treba ratat aj s tymto, ze to ide do tisicov mesacne.
Ja keby som nemala k dispozicii peniaze, tak by som do nicoho nesla a uz vobec by som si na gastro podnikanie nebrala ziadny uver alebo pozicku.

tenerifka
13. sep 2024

@1ryba s tymi detskymi kutikmi suhlasim, je to otras a stratova zalezitost. Tu v Spain som ziadny este nevidela, a to som naozaj toho vela po krajine pocestovala

muchotrafka298
13. sep 2024

@tenerifka tu na Slovensku boli take pokusy, vacsinou to maju vacsie zname restauracie, nie nejake male. Lebo tam matka sedi pri kave za 2 EUR 4-5 hodin, deti to tam zatial domoluju bez dozoru a potom sa este stazuju, ze neviem co im tam chyba.

tenerifka
13. sep 2024

@muchotrafka298 Slovensko je jedina krajina, kde som zazila detske kutiky, ale nie v centre BA, kde je cenny kazdy m2, ale skor mimo mesto. Pointu chapem, ale zakladat si bizniss na mieste, kde mozu ist mamicky s detmi na kavicku.... Hm, trochu naivne, ved uz iba z tych tem tu na koni je jasne, ze priemerna slovenska mamicka, ktora je 3 roky doma bez prace, nema auto ci vodicak, kazdy mesisc caka, kedy cinkne almuzna zvana rodicak... (pozor, nemyslim tym vsetky, len ze vacsinova statistika nepusti...), tak toto cielova skupina rozhodne nebude. A taky detsky kutik odradi potencionalne solventnych klientov, ktori chcu pri obede svaty pokoj (aj ja k nim patrim), tak vyhladavaju podniky, ktore nemaju detske menu, pizzu, a ani ten kutik....

muchotrafka298
13. sep 2024

@tenerifka praveze aj v centre BA su viacere restauracie, ktore ti kutiky maju. Ale nemaju to ako hlavny biznis. To je jasne, lebo to musi byt aj clovekovi, ktory nikdy v gastre nerobil jasne, ze toto je cesta do straty, nie na biznis. Mne sa trebars paci ten koncept, co mate aj vy, ze otvorene len v urcitych hodinach dna. Ale viem, ze u nas toto nie je zauzivane. Kaviarni je na kazdom kroku tristo obrazne povedane, nie kazda prosperuje a poznam viacere, ktore dlhe roky slapali a nakoniec to dopadlo tak, ze zatvorili.
V centre BA dokonca uz su kaviarne len jedneho "retazca", ze na jednej ulici su myslim 4. Lebo nikto iny to nevie utiahnut.

tenerifka
13. sep 2024

@muchotrafka298 kaviareñ je trochu ine ako restika v tych otvaracich hodinach, lebo v restike vacsina ludi ide na veceru medzi tou 17 a 21, ale na kavu, pivo ci drink pocas celeho dña. Kaviarne u nas naokolo maju otvorene cely deñ, ale zameriavaju sa vacsinou na rano a obed, do tej 17,00. My sme zasa cely koncept restauracie nastavili tak, aby sme pracovali pre to, aby sme zili, nie naopak, pri dobrej organizacii prace a s vedomim, ze tie 4 -6 hodin naozaj makame, nemusime tam byt od nevidim do nevidim, ak by sme ponukali aj obedy, potrebovali by sme dalsieho zamestnanca a makali by sme tam aj my cez ten obed, aby sme toho zamestnanca mohli zaplatit. Mozem kaslat....

nikkaka
21. aug 2025
@tenerifka

Chcem ti iba napisat, ze ti velmi drzim palce. Ja nemam kaviareñ, ale restauraciu, a vynasa to vynikajuco, ludia budu vzdy jest, pit, stretavat sa. Ale vsetko zavisi od viacerych faktorov. Mesto a miesto, velkost lokalu, ci ma alebo nema terasu, ci platis najom alebo je priestor tvoj.... Podla tohoto vsetkeho si treba vypocitat, aky obrat musis mesacne mat, aby si mala zisk, aky si predstavujes. Podla toho budes vediet, kolko stolov treba, aku otvaraciu dobu, ake ceny, aka ponuka, ci je lepsie otvorit len v tyzdni, alebo aj vikendy, ci si mozes dovolit zamestnancov.
My napriklad ponukame len vecere, realne je otvorene pre klientov len 5 hodin. 2 dni v tyzdni mame volno, plus 48 dni v roku zatvarame kvoli dovolenke. Aj tak nam restika zabera cely deñ, treba prebrat tovar, urobit pripravy, upratovat.... Aj cez volne dni tam velakrat musime ist. S kaviarñou to bude podobne, pocitaj s tym, ze ako majitelka tomu budes venovat vela casu, najma na zaciatku. Ale stoji to za to, ta sloboda, ze nemas nad sebiu ziadneho sefa, ze sa mozes spolahnut hlavne sama na seba

@tenerifka zdravíčko, mohla by som napísať súkromnú správu?

tenerifka
21. aug 2025
@nikkaka

@tenerifka zdravíčko, mohla by som napísať súkromnú správu?

@nikkaka som na dovolenke, nepis mi prosim ss, spytaj sa kludne tu v diskusii, mozno budem vediet odpovedat, a ak nie ja, tak niekto iny....

Strana
z2