icon

Ako viesť účtovníctvo v občianskom združení?

elem23
7. jan 2025

Doby deň, je tu niekto,kto vie ako viesť účtovníctvo v občianskom združení? Ďakujem.

zojazoja
7. jan 2025

@elem23 no ved vedieť bud jednoduché účtovníctvo alebo podvojné. Záleží od výšky príjmov. Alebo co konkrétne máš na mysli?

ema1403
26. mar 2025

Prosím poraďte. Chcela by som prebrať o.z. macaciu kaviaren,kde su mačky na adopciu. Otázka znie,ak budem člen, môžem byť aj zamestnanec a mat plat? Respektíve, z čoho žijú ľudia, ktorí majú o.z. pomáhajú ale čo som sa dočítala, použiť príjem môžem len na ciele o.z.. ako to teda je,ak by som bola jeho hlavný člen,a aj zamestnanec? Nehovorím ze chcem zarábať milióny,ale aspoň 800 eur mesačne na náklady na život,plus platiť hypotéku.
Ďakujem

zojazoja
26. mar 2025

@ema1403 tak ale oni keď majú macaciu kaviareň tak sú isto aj zapísaný v Živnostenskom registri lebo majú príjem zo závislej činnosti. Skúsim ti tu označiť jednu uctivnicku, keby bola ochotná poradiť v tomto.

zojazoja
26. mar 2025

@autor @ katarinaba ahoj. Označila som ta v tomto príspevku ak sa nenahnevas a bola by si ochotná ak by si vedela nejaké info poskytnúť.

zojazoja
26. mar 2025
katarinaba
26. mar 2025

Ja som predseda jedneho o.z. a zaroven tam robim aj uctovnictvo, jednoduche. Ale to je len skolka, prijem maju len z2%, sem tam nejaky grand, zbieraju prachy len aby mohli opravit ci vylepsit ihrisko. Bez zdanitelnej cinnosti. Ja to robim dobrovolne, bez odmeny. Nemame ziadnych zamestnancov.
S uctovnictvom pre oz, ktore dosahuje zdanitelny prijem skusenosti nemam. Myslim, ze mozes byt clenom aj zamestnancom, nepoznam dovod preco by si nemohla. Treba pozriet stanovy.
A ak to bola tvoja tema - asi tam velky zaujem nie je o tuto formu "utulku" ci "kaviarne" alebo ako to nazvat. Naozaj to zarobi na veterinara, najomne, stravu, tvoju mzdu (co teda nie je 800 eur ani nahodou), casnikov? Preco to posuvaju? Maju aj ine zdroje prijmu?
Tam bude treba rozlisovat prijmy z podnikania a prijmy z neziskovej cinnosti. Asi velky rozdiel oproti beznemu uctovnictvu tam nebude - aspon v jednoduchom uctovnictve.
Co ja poznam ludi pracujucich pre neziskovky, tak kazdy ma svoje riadne zamestnanie alebo biznis (zivnost ci firmy) a pre neziskovky robia bez odmeny.