Ako vyjednávať vyšší plat na pohovore?
Je podľa vás čo pohode vyjednávať o plate? Idem na pohovor do dvoch konkurenčných firiem. Jedna ponuka o 300€ viac v základe, ale v tej druhej by som chcela pracovať viac. Je podľa vás adekvátne vypýtať si tie peniaze? Oni určite vedia koľko platí konkurencia zamestnancom a vedia, že tých ľudí potrebujú aj tam aj tam, ale neviem či to nie je uz prehnane aby sa náhodou nestalo, že ma nakoniec nevezmú nikde a radšej počkajú na niekoho kto nebude mať požiadavky. Myslím si, že ma budú chcieť namotávať na prémie, ktoré tie platy dorovnaju, ale veriť tomu, že to tak bude? Každá z tých firiem sa zatiaľ vykreslila ako ta najlepšia na svete. Sľubujú super peniaze, ale nie v základe, takže neviem nakoľko sú tie sľuby relevantne a splniteľné. Keby mám niečo za sebou tak neváham, ale som mladá žena, chcem stavať dom a financie sú pre mňa teraz prioritou číslo jeden.
No v prvom kole si pýtať hneď o 300eur viac je podľa mňa už cez....max.200 a ak ťa vyberú povedz že si prijatá aj v druhej a tam ti ponúkajú viac, ale že nastúpiš k nim ak ti plat dorovnajú....ale.....určte by som počkala či ťa vôbec do oboch firiem vezmú, lebo konkurencia je veľká a hlavne ak hneď vypýtaš o 300eur viac , s najväčšou pravdepodobnosťou vyberú uchádzača ktorému zaplatia menej a toho si vyškolia....ono, naučiť sa dá každá práca a nikto nie je nenahraditeľný
Trúfalé....a to pekne hovorím, ešte ani nevieš či budeš spĺňať ich požiadavky, či ťa vezmú a či budú s tebou spokojní po 3 mesiacoch oni...
Rada si prečítam koment k tomu od @melanta
Záleží aká pozícia a aká mzda. Ak sa bavíme o mzde okolo 1500, kľudne si pýtaj o 300 viac, ak vieš, že to je tvoja cena. Ak sa bavíme o príjme 2000 a viac, kľudne si môže človek pýtať aj 500 a viac navyše. Je bežné, že hľadám klientovi človeka, klient ponúka mzdu 3500 a poviem že človeka mu zoženiem, ale fix musí byť aspoň 5000. Prémie sú fajn, ale nie sú nárokovateľné a cenu človeka má zohľadniť základná mzda. Je však potrebné argumentovať nie tým, že konkurencia ti toľko ponúka, ale tým, že toto je tvoja hodnota pretože im prinesieš toto (argumentovať čo). Tak ako si vyberá zamestnávateľ, tak isto si vyberáš aj ty. Že si mladá nevadí, ak vieš stavať na svojich zručnostiach. Starší človek nie sú vždy znamená že je lepší. Ale ako píšem v prvej vete, záleží o akú pozíciu ide a či vieš odargumentovať svoju cenu.
Zaujíma ma o akú pozíciu ide, stredný alebo vyšší management alebo sa pohybujeme úplne inde
@marcellka32 ešte ani nevieš či budeš spĺňať ich požiadavky, či ťa vezmú a či budú s tebou spokojní po 3 mesiacoch oni - a rovnako to platí aj opačne. Ešte ona nevie, či jej ponúknu podmienky ktoré sa jej budú páčiť, či bude ona spokojná po 3 mesiacoch. Na Slovensku ešte stále väčšina nemá v sebe tú priebojnosť, že nemusí to byť vždy tak, že ja sa musím trhať o to, aby som dostala nejakú prácu. Ale nech sa aj zamestnávateľ trhá o to, aby získal mňa.
@mogaa nie je pravda, že vždy vieš prijať niekoho bez zručnosti a zaškoliť ho. Vedúce a potom kreatívne pozície sú vyžadujú aby človek od prvej chvíle bol plnohodnotný. Detto množstvo odborných pozícií, kde potrebuješ od prvého dňa mať plný výkon. A takého človeka nech firma zaplatí. Len my Slováci máme toto chybné nastavenie, že nemôžeme si pýtať viac. A preto máme aj takých zamestnávateľov.
@melanta z jej príspevku som pochopila, že vie do čoho ide, ze sa rozhoduje medzi dvoma firmami a rozhoduje sa len platom, čo samozrejme môže situácia ešte zmenit
@melanta preto ma zaujíma aj aká je to pozícia, to dosť napovie
@marcellka32 veď preto je dôležité vedieť, o akú pozíciu ide. A tiež je dôležité vedieť si príjem podložiť tým, čo ona prinesie firme, nie tým, že iní ponúkajú viac. To by pre mňa napríklad ako zamestnávateľa nebol argument. Potrebovala by som zaplatiť človeka za to, čo prinesie mne. A nie dať mu plat "lebo konkurencia".
Pozri, neviem o akú pozíciu ide , či máš k nej adekvátne vzdelanie , koľko rokov praxe na danom mieste u inej firmy atď. Ale:
1. Ak sa jedná o odbornú prácu na ktorú máš kvalifikáciu, kurzy, aspoň niekoľko rokov praxe , vieš sa v nej už dobre pohybovať a vieš že v iných firmách je platená lepšie tak áno, skúsila by som zjednať mzdu ale naozaj s tým že aj TY máš čo zamestnávateľovi ponúknuť (vzdelanie, skúsenosti, roky praxe s danou prácou) a obhájila si stručne a jasne prečo "stojíš" za tie peniaze navyše na rozdiel od iných uchádzačov ktorí by robili za ich mzdové podmienky. Lebo čakať že zamestnávateľ ti dá naviac peniaze ak nemáš čo ponúknuť a čím by si sa líšila od iných záujemcov je trochu naivné, žiadať o zvýšenie sa dá , ale musíš mať predovšetkým TY čo ponúknuť ako protihodnotu.
2. Ak sa ale jedná o druhý prípad a to , že ty si to poriadne v živote ani nerobila , nemáš čo v porovnaní s ostatnými uchádzačmi čo ponúknuť , dokonca ak máš menej skúseností/praxe ako iný a budeš "nadrzo" žiadať o 300€ viac ako od teba kvalifikovanejší uchádzači / s dlhšou praxou ktorí s danými mzdovými podmienkami súhlasia tak Počítaj s tým že ťa otočia hold na päte.
Odkiaľ vieš koľko ponúkajú? Ak zverejnili plat na stránke typu profesia vieš si vypýtať o 20-30 % viac. Pokiaľ nezačnú o plate oni tak si vyjednávanie nechaj až keď ti oznámia že ťa berú a dostaneš ponuku. Teraz býva viac kôl pohovorov a keď už cez ne prejdeš a chcú ťa máš vyjednavaciu pozíciu lebo do teba investovali čas a energiu a nechce sa im to opakovať s niekym iným.
@marcellka32 aj ja ju strašne rada čítam 🙂
Vždy keď sa ma na pohovore spytali na plat, povedala som svoju reálnu predstavu rovno. Ale vždy som aj vravela, že viem danej inštitúcií ponúknuť to a to. A áno, kľudne by som aj vravela, že konkurencia mi ponúka vyšší plat, ale v tejto firme sa vzhľadom na jej hodnoty vidím viac. Ako píšu baby vyššie, je rozdiel, ak ti núkajú 700eur, vypýtať si 300+...a rozdiel ak ti núkajú 1500eur.
Každopádne vždy keď sa rokuje o plate, musíš niečo ponúknuť aj ty. Mozno ti povedia, že dajú max.200, možno ti povedia, že sa obrom môžete baviť po skúšobnej dobe a možno si tlapnete. Neopýtas sa, nevieš. Ale ako sa hovorí, niečo za niečo🙂
Uvidis co ti povedia na pohovore.
Pre mna nie su peniaze az taký motivátor. Velmi podstatne je, coje to za firmu a ako velmi tam chcem robit. Pretoze peniaze cloveka stastnym neurobia, ale pravdaze bavime sa o adekvatnej mzde. Velmi dolezite je, do akej miery sa clovek stotoznuje s firmou, jej systémom, hodnotami, celkovo fungovanim. Mne by nejakych 300 eur osobne nestalo za to ist niekam,kam az tak netuzim ist a prist o post vo firme, s ktorou som viac stotoznena.
Tak som zacinala aj svoju karieru, odmietla som dobre platenu poziciu ale bez "buducnosti", a urobila som dobre.
@zmrzlinka2021 síce ma viac peňazí šťastnejšou neurobí, ale na hypotéku mi našetria a v dome budem predsa šťastnejšia ako v byte :D
Inak ďakujem všetkým za postrehy. Aby som to objasnila jedna sa o pozíciu ktorá si žiada vzdelanie, mám tri roky praxe, čo nie je veľa, ale hlásim sa do regiónu, kde veľa mladých neostáva a ja tam plánujem kupovať nehnuteľnosť, takže budú mať akú takú záruku že sa tam zdržím. Tiež mám skúsenosti aj zo zahraničia. Takže si úprimne nemyslím, že by bola nejaká konkurencia na tu pozíciu. Plat v jednej je 1700+prémie a v druhej 1400 +prémie. V tej kde dávajú menej sa mi viac páči celková politika firmy či už ohľadom prístupu ku klientovi ale aj k zamestnancovi. Tie firmy si podľa mňa dobre uvedomujú ako je na tom so mzdami konkurencia a keď skoro stale niekoho hľadajú, mohlo by to kľaknúť.
*klapnúť
Urcite to treba spomenut. Ja som bola na pohovore nedavno. Mali sisce v popise plat, ktory ponukaju, vypytala som som si o 200 eur viac, a dostala som ich. Ze su si vedomi, ze tie peniaze si zasluzim.
Tak drzim palce
To sa veľmi mýliš, dom ťa šťastnou neurobí a už vôbec nie vzhľadom na 300 eur rozdiel.keby to bol 3000, viem to pochopit, ale 300 je nic
@zmrzlinka2021 vieš, čo sa týka nehmotného šťastia, mám všetko čo potrebujem. Nehovorím, že keby žijem celý život v byte tak som nešťastná, ale cele detstvo som žila v dome, takže viem porovnať, kde si mi žije krajšie.
@zmrzlinka2021 pre mna by bol rozdiel vo vyplate 300€ dost vyrazny.

Uvidis ako sa vyvinie pohovor, ale je podla mna fer predostriet svoje predstavy. Premia urcite nie je narokovatelna len tak a teda je potrebne splnit pre jej dosiahnutie podmienky. Co sa aj nemusi podarit. Ak su financie prioritou, skus slusne tej horsie platenej naznacit ze konkurencia nuka viac. Otazka je, ci je to prve kolo pohovoru. Ak ano, asi by som si to vyjednavanie nechala do dalsieho kola ked uvidis, ci o teba maju zaujem.