icon

Ako vypočítať pravdepodobný zárobok po rodičovskej?

14. jan 2025

Dobrý deň prajem,nájde sa tu prosím mzdová účtovníčka, ktorá by mi vedela poradiť ohľadom výšky pravdepodobneho zárobku po skončení RD?
Po 6 rokoch na rodičovskej si čerpám zvyšnú dovolenku a následne končím na pracovnej pozícii.
Ako sa vyráta pravdepodobny zarobok, z ktorého mi vypocitala dovolenku? Tvrdí mi, že musí dať hrubú sumu, čo mám v zmluve. Ja som ale zarábala ovela viac, pretože sme mali aj pohyblivu zložku na základe ziskov. Na nete som sa dočítala, ze sa ráta zo mzdy, ktorú by som zrejme dosiahla. Ako sa to teda ráta, da sa zohľadniť suma, ktorú napr. zarábajú moji kolegovia na rovnakej pozícii teraz? Alebo co je tým merítkom?
Ďakujem za ochotu

xxxxxnnnnn
14. jan 2025

Napíš do poradne. Pani Lenka je odborníčka a poradí Ti https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/poradna...

autor
14. jan 2025

@xxxxxnnnnn skúsim ďakujem

terry658
14. jan 2025

Ja by som tiež vychádzala z toho ako je nastavená hrubá mzda.
Tie pohyblivé zložky na to vplývajú len keď človek robí tak automaticky sa to dovolenkového priemeru počíta aj to. Ale ak si bola na rodičovskej a vrátiš sa,tak počítame len z hrubej mzdy.

tiika
14. jan 2025

Je to pravdepodobný zárobok a maju tam byt aj ďalšie zložky mzdy, príplatky, osobne ohodnotenie atď., všetko, čo by si zarobila, keby si normálne pracovala nielen hrubá mzda.
Môže no nemusí sa držať toho, koľko zarábajú iné kolegyne, zamestnanec, ktorý ta nahrádza na tvojom mieste, tvojim predchádzajúcim priem.zárobkom.
Samozrejme, že pre firmu je lacnejšie ti počítať iba z HM, no nie je to správne.

tiika
14. jan 2025

Do výpočtu pravdepodobného zárobku sa započítavajú aj mzdové zvýhodnenia za nočnú prácu, za prácu v sobotu, nedeľu, za sťažený výkon práce a za prácu v zdraviu škodlivom pracovnom prostredí, aj keď tie dni zamestnanec reálne neodpracoval a teda mu tieto mzdové zvýhodnenia neboli vyplatené, ale ak by pracoval podľa plánu pracovných zmien alebo pracovného kalendára by tieto príplatky zrejme dosiahol.

https://www.ip.gov.sk/faq/104739/