icon

Ako vystaviť faktúry pre získanie povolenia A1?

20. feb 2025

Dobrý deň

Mam na vás otázku môžem vystaviť faktúru na cca 600 eu v platbe v hotovosti alebo mi klient musí poslať na podnikateľský účet? Jedná sa o stavebný úkon respektíve elektroinštalácia. Jedná sa mi o to potrebujem vystaviť dve faktúry aby som mohol ziskat oprávnenie A1 do zahraničia. Alebo stačí ich vystaviť a ani nemusia mi ich uhradit a s tými fakturami pojdem požiadať povolenie ? Ďakujem pekne za radu.

melanta
20. feb 2025

Faktúru musíš vystaviť či ti budú platiť na účet alebo v hotovosti. V hotovosti môžeš vystaviť faktúru a prijať hotovosť iba ak máš ekasu alebo VRP2 (vrituálna registračná pokladnica registrovaná cez stránku Finančnej správy).

pe_mi
20. feb 2025

Uhradiť aj FA, keď príde kontrola a ty budeš mať vystavenú FA ,ale nebude uhradená na podnikateľský účet..aj my sme teraz žiadali o A1.

autor
20. feb 2025

@pe_mi A ako mi ich nájdu? A musí byť faktura vystavená na zivnostnika/sro alebo aj na človeka ktorý nepodniká

pe_mi
20. feb 2025

FA môžu byť vystavené na kohokoľvek,aj fyzickú osobu,aj SZČO ,aj s.r.o...to je jedno
Fakturujem Vám elektroinštalačné práce za mesiac február...a suma
Ako ako ti ich nájdu.ked ti príde kontrola z daňového,finančnej správy, tak idú podľa faktúr vystavených,podľa čísiel.my sme nemali kontrolu zatiaľ za tie roky ,ale neriskujeme predsa
Keď vystaviš dve faktúry v novom roku napr.2025, dve FA kvôli A1 ,tak ich musíš predsa očislovať
Prvé dve FA napr.1/2025,2/2025 a potom v zahraničí pokračuješ v číslovaní.
Prvú FA v zahraničí budeš mať nasledujúce číslo 3/2025 a tak ďalej.
Kľudne môžeš aj na suseda vystaviť a potom si peniaze vrátite ,teda on ti to uhradí a ty mu vrátiš peniaze späť .
Samozrejme nie tak, že na oko hneď deň na to urobíš prevod na jeho účet späť.
Vyber si peniaze napr z bežného účtu a vrať mu ich v hotovosti
Máš účtovníčku?alebo si robíš papiere sám?
Ona ti poradí, lebo záleží ,či si platca DPH, či je platca ten na druhej strane, na koho vystavuješ FA.

melanta
20. feb 2025

Ako to myslíš, či môže byť vystavená faktúra aj na človeka, ktorý nepodniká? Akože ty chceš niekomu vystaviť faktúru, ale nie si podnikateľ? To nemôžeš. Ale ak to myslíš tak, či ty môžeš vystaviť faktúru - tak áno, veď služby sa neposkytujú len podnikateľom, ale aj klientom občanom.

A ako ti ich nájdu? No pri kontrole. Ty vystavíš faktúru na niekoho. Ten dotyčný ju musí mať prijatú a uhradenú. A ty ju musíš mať prijatú. Buď na účet alebo v hotovosti, ak máš ekasu alebo VRP. Čiže obe strany musia mať faktúru aj peniaze v účtovníctve. Takže nie, nedá sa to odrbať, ak tvoje otázky smerujú k tomu, robiť niečo fiktívne.

Inak na takéto otázky ti odpovie tvoja účtovníčka.

pe_mi
20. feb 2025

Ak to chceš len na oko fiktívne.
Že tie FA , práce reálne nikomu neodrobiš, len akoby vystaviš FA, obísť sa to nedá .raz keď vystaviš FA ,musí byť jednoducho uhradená na podnikateľský účet ,lebo si môžeš narobiť riadne problémy.
Keď to chceš úplne fiktívne urobiť, výstav tie FA a musí ti ich druhá strana uhradiť.a buď si vypýta 50eur do vačku alebo ti to urobí zadarmo ako sa povie
Nevystavuj FA len tak, že ti ich nikto neuhradí, takú pokutu môžeš dostať.aj po rokoch .
Ja by som takto nepodnikala, bála by som sa

autor
20. feb 2025

@pe_mi ďakujem krásne vsetko som pochopil