icon

Ako začať kariéru v marketingu po 40-ke?

2. feb 2025

Ahojte, rozmýšľam, ze by som zmenila kariéru. 12 rokov som szčo (odevná výroba), posledný rok popri tom robím správu eshopu. Chcela by som robiť marketing. V lete som bola aj na kurze. Nejaké kurzy mám aj predplatené, snažím sa stále niečo učiť,len mám už 42 rokov. Myslíte si, že ak by som si zavolala do marketingovej agentúry a ponúkla sa im ako neplateny stážista, či by to bol dobrý nápad... Alebo ako sa presadiť, aby ma zobrali.... Keď som v podstate začiatočník. Ďakujem za každú rozumnú radu.

autor
2. feb 2025

@melanta, aký je tvoj pohľad? Ty sa vyznáš...

melanta
3. feb 2025

Neplatený stážista? Tak to si neviem predstaviť, na toto v dobrej marketingovej agentúre nikto nemá čas. A úprimne, ani záujem. Ak odhliadnem od toho, že nemôžeš niekde legálne robiť zadarmo, tak neplatený stážista by síce firmu nestál žiadny finančný náklad, ale stál by ľudí veľa času a energie. A prečo by to robili? Ak je na trhu kopec ľudí, ktorí majú vyštudovaný marketing na VŠ alebo síce nemajú VŠ, ale majú už reálne zručnosti.

Ak chceš robiť marketing, tak odporúčam ísť s jedným z týchto smerov:
- štúdium marketingu na VŠ, môžeš popri práci
- hľadaj administratívu v marketingu, popri tom sa môžeš vzdelávať a ak si šikovná, môžeš rásť v rámci firmy
- zamerať sa na konkrétnu časť, napríklad online marketing, prieskum trhu alebo niečo iné a v tom si robiť kurzy, začať ponúkať služby napr. na jaspravim.sk

Pozri si na jaspravim.sk a na stránkach freelancerov, čo tam ľudia ponúkajú v rámci marketingu, za akú cenu, ako sa prezentujú.

Určite podporujem, choď do toho, ak je marketing to, čo ťa láka. Ale úprimne, zvol odbornú cestu, nie robiť zadarmo. A môj pohľad ako manažéra je, že ak by mi zavolal niekto, že chce robiť zadarmo, vôbec ho nechcem. Od človeka čakám určitú sebahodnotu, hrdosť, aj keď nič nevie v danej oblasti, jeho čas predsa musí niečo stáť, ak ten človek má byť o niečom. Ponúkať sa zadarmo, to ozaj nie.

autor
3. feb 2025

@melanta ďakujem za tvoju radu. V kútiku duše som dúfala, že mi toto nenapíšeš, ale máš pravdu. Mám VŠ priemyselné inžinierstvo a manažment. Mali sme aj marketing, ale teda bolo to 20 rokov späť. Budem pokračovať v tých kurzoch a snáď sa niekedy posuniem tam kam by som chcela. Ďakujem Ti ešte raz, za tvoj pohľad.

melanta
3. feb 2025

Mrzí ma, ak som nenapísala úplne čo si chcela. Ale k tvojej vete - snáď sa niekedy posuniem tam kam by som chcela - vyznie to negativisticky a odovzdane. Máš nie ľahkú VŠ, máš už čo to za sebou a zároveň máš dosť jasnú víziu toho, čo by si chcela. To je skvelý predpoklad na to, aby si uspela a aby si nemusela mať negativistický pohľad, že to bude trvať. Čo si budeme hovoriť, marketing nie je kvantová fyzika, to nie je niečo, na čo potrebuješ roky a roky. Len sa pozri na to, čo všetko v marketingu existuje a vyber si niečo konkrétne z toho a tomu sa venuj.
Na druhej strane, ako som napísala, uchádzaj sa o akékoľvek pozície, ktoré budú inzerovať v oblasti marketingu. Aj keď nebudeš mať kvalifikáciu, akú budú požadovať. Vždy môže motyka vystreliť a môžu ťa zavolať na pokec.

autor
3. feb 2025

@melanta Je pravda že si neverím, a keď niečo neovládam na "110%" tak sa ani nepriznám ze to viem.

xnatalkax
3. feb 2025

Aj stym by si mala pracovat, vies kolko ludi nieco oblada na 10% a myslia si, ze to vedia na 100% a maju tolko sebavdomia 😀

autor
3. feb 2025

@xnatalkax Viem že mám tento problém. Robila som si kurz figmy, ktorý bol pre začiatočníkov a jedna holka po tom kurze sa pýtala, či si môže uviesť do životopisu pokročilú úroveň. Ja som po tom kurze nad tou figmou strávila pekných pár týždňov ešte a možno by som skromne uviedla základy.