Ako začať s kariérou v IT?
Ahojte. Chcela by som poprosiť o radu tých, ktorí v tom maju skúsenosti. Sice mám vzdelanie v oblasti HR, v ktorej i pracujem, coraz viac ma láka svet IT. Prirodzene som nejako vždy inklinovala k matematike, informatike, výpočtom, logickému a analytickému mysleniu. Dokážem sa celkom rýchlo zapracovať a zorientovať v rôznych programoch. Teraz dosť casu trávim vytváraním rôznych reportov, importov, používam Excel na veľmi pokročilej urovni, PowerQuery, Powe BI. Mám zmysel pre detail, dizajn, vizuálne cítenie,.. Vedeli by ste mi poradiť, ktorym smerom v IT, na aké pozície sa zamerať? Aké vedomosti si doplnit? Momentálne sa vela veci učím len cez voľne dostupné kurzy a pomocou AI. Veľmi ma to baví…Ďakujem za každú cennú radu.
Neviem. Ale veeeeľmi ti držím päste. Ja by som sa opýtala v nejakej firme, je to skôr chlapská záležitosť. Alebo na inom fóre.
isla by som smerom Power BI. oni su teraz dost ziadani, pozri analytiku.
kolegyna vo velkom robi v power bi jeden report za druhym,...
nechod do testovania, to je ine, dopln si este sql, python aspon zaklady
@monsterablue ďakujem, i mne to z toho tak vychádzalo, že možno tam by bola možnosť sa posunúť.
IT analytik, datovy analytik, produktovy manazer, biznis analytik uplne kludne a urcite to nie je len oblast pre chlapov
je tam uz dost vela zien a aj tu na MK su aj IT architektky napr ci developerky
A nerozmyslala si nad tym robit front-end? Tam sa ti cit pre dizajn zide a cisto subjektivne je to aspon pre mna ovela zazivnejsie nez datova analyza a reporty 🙂
@lucik194 veď práve, pokial sa da obísť tento častý “začiatok”, radšej by som ako tester nechcela robiť. Vo firme je určite priestor, voľnosť v tom, ak by som sa chcela na niečo viac zamerať a riešiť dalsie veci.
Žiadny program.jazyk však neovládam.
@bludna asi nie 🙃 Chcela by som využiť to čo viem, s cim aj momentálne prichádzam do styku, akurát to posunúť na vyššiu úroveň. Na druhej strane, mna tie analýzy a údaje bavia a je tu veľmi potrebné s tým niečo robiť, lebo je to v dosť zanedbanom a zaostalom stave.
@mamina7070 ďakujem. a teda ako ten dátový či biznis analytik potrebujem ako zaklad SQL, nejaký iný jazyk? Skúsim pozrieť aj na profesii, aké sú požiadavky.
Je to už síce expired, ale popis zodpovedá Tvojim znalostiach, hľadaj v tomto smere a máš veľkú šancu uspieť.
Ešte upresnim. Sice moja pozícia spadá pod HR, firma pôsobí v oblasti automobilového priemyslu, ma vela pobočiek po SR. Tie výstupy o zamestnancoch sú prepojené napr. náklady, výkony, predaj, zisky, produkty.. No v týchto veciach tu akoby zial zastal čas a ja by som to chcela robiť efektívnejšie a sofistikovanejšie.
Máš nejakú voľne dostupnú platformu na Power BI kurzy? Potrebujem sa trošku viac zorientovať v tomto.
SQL zaklady urcite nie je na skodu, plus Power BI znalost DWH na zakladne oboznamenie skus skillmea a plus ja by som sa popytala u vas ci nie je moznost presunu na junior poziciu v tejto oblasti bezne to funguje ze sa takto presuvaju ludia aj ked z HR som ja oosbne este nezazila ale isto to ide
IT nie je už dávno "chlapská" záležitosť, rovnako ako kuchár nie je ženská záležitosť.
Pozri sa, podstatná je otázka, či vieš programovať. Ovládať excel na pokročilej úrovni, to bohužiaľ nikoho neosloví.
Čo sa týka testerov, tak manuálnych testerov je dnes plná pr...del, v konečnom dôsledku aj testeri sú napokon developeri, lebo musia programovať testy (jenkins, sellenium a pod.).
Ak chceš byť developer, HTML, CSS a SQL/non-SQL db je nutnosť. To máš všade. No a potom už závisí od toho, čo chceš robiť. S veľkou trojkou - Java, Python a PHP sa nestratíš a vždy nájdeš job (PHP je najmenej platené, ale pri ňom aj najmenej inklinuješ k samovražde).
@thirstymonk ešte javascript, kvoli FE, a ked ho už vieš, tak rovno k tomu pridáme nodejs.
@br4n Tak raw javascript som už dávno nevidel v praxi... väčšinou tie frameworky. Angular už malo, react sem-tam, ale všetci chcu vue... Ja sa javascriptu vyhybam jak čert križu :D
@thirstymonk @br4n v celom svojom prispevku ste sa sustredili na to, ze by autorka isla robit developera 🙂 ona ale pokojne moze robit BA/BI Analytika, kde jej uplne staci napr. znalost nejakej biznis domeny (co sa pokojne nauci casom), slusne BI nastroj a napr. SQL, PL SQL,, znalost nejakeho metadata nastroka, pripadne neskor sa moze posunut smerom k Datovemu modelovaniu
@slniecko5 nemam 😕využívam iba YT, čo mi niekedy nestačí, ale keďže sa tam využíva najmä PQ a DAX, dopĺňam to týmito kurzami, nejakym popisom k programu a ChatGPT
Ja som začínala ako data analyst, postupne som prešla viacerými pozíciami, až na Head of AI.
Nie je to tipické IT, ale podľa tvojho popisu by ti to mohlo dobre sedieť 🙂 na BI / Data Analytika potrebuješ okrem toho čo už vieš SQL. Python je výhoda ale nie nevyhnutnosť. A potom porozumieť doméne a dobre logické myslenie a komunikačné schopnosti. Lebo keď pracuješ ako analytik sa ťa v 90% niekto pýta zlú otázku. A tvoja práca je zistiť, čo chce dosiahnuť a aké otázky by sa mal pýtať aby to reálne dosiahol.
Môj manžel keď prechádzal z typického finančníctva na data analytika tak sa v prvom rade naučil programovať v power BI a SQL a potom postupne našiel nejaké projekty, urobil nad rámec svojich pracovných povinnosti, odprezentoval šéfke. Postupne po par projektoch ho preradili do iného tímu. Teraz je Senior data project manager.
Ja mám inak rada data camp. Niečo to stojí, ale naučí sa tam toho človek dosť.
Práve som si pogooglía YT a Ok, mohlo by mi stačiť aj to. Plus chatGPT.
Registráciu na čo? Power BI?
Ďakujem všetkým. Som vďačná za každú radu a milo prekvapena úrovňou komunikácie 😀👍
@petamich Ďakujem, presne si to vystihla. Nemám záujem ísť cestou vývoja a programovania. Skôr ako píšeš ty.
@smajliica tak toto je veľmi inšpiratívne. Podobnú predstavu mám i ja, lebo popravde na tieto úlohy sa teším už omnoho viac nez moju samotnu napln prace. A s tou komunikáciou máš pravdu. Prichádzam na to sama. Sice zadania riešim od kolegýň, no v prípade nezrovnalosti musím vela prerábať, niekedy sa vrátiť poriadne spat. Takze vyjasniť si nejasnosti hneď na začiatku je fakt nevyhnutnosť.
@mamina7070 u nás si prestup neviem predstaviť, nemáme it oddelenie, iba niekoho externe zazmluvneneho. Som však vďačná za priestor, ktorý mám. V podstate mi ale nikto nič neurčuje, skôr je na mne, kam a ako sa tam dopracujem. No môžem zbierať skúsenosti, vedomosti využiť hneď v praxi. Takze ak by som uz mala čo reálne ponuknut, budem sa uchádzať o miesto inde.
@thirstymonk možno by si bol prekvapený no Excel na naozaj slušnej urovni je zaujímavý pre dosť pozícii (skôr v kombinácii niečoho iného nie IT), znakom toho, že človek ma predpoklady pre urcity smer
@slniecko5 áno, na to