Ako začať s vlastným stánkom s jedlom?
Ahojte, už dlhšie rozmýšľam nad tým že by som si chcela otvoriť stánok z jedlom. Už dlho mi to vŕta v hlave a veľmi ma to láka. Ale vôbec neviem ako a čo mám robiť a ako začať. Čo by som na to potrebovala?,.a čo by som musela spĺňať, aby som si ho mohla otvoriť. Mám skončenú strednú školu 3 ročnú odbor čašníka. Pracujem pri páse v Nemecku vôbec ma táto práca nebaví. Mám aj miesto kde by som si ten stánok chcela otvoriť, ale neviem od koho by som mala pýtať povolenie. Prosím môžte mi napísať čo všetko by som na to potrebovala, aby som si ho mohla otvoriť? Momentálne mám nasporené 12tisic. Bude mi to stačiť?
Motivaciu mas, ale premysli si najprv negativa.
Co ides predavat, aky typ jedla, s akou dobou spotreby, akymi podmienkami na cerstvost (napr salaty, zarabane pomazanky, omacky, atd. nesmies skladovat do dalsieho dna, ak sa neminu.).
Tak, aby si nebola na takychto veciach stratova.
Potom, kde bude stanok stat. Ci je to frekventovana cast, kde mas dost potencialnych zakaznikov.
Ci tam nie je blizko konkurencia s podobnym (rovnakym) typom ponuky.
Ake ceny vies ponuknut. Zrataj si na to naklady. Nakup surovin. Prenajom miesta, kde budes, elektrika (plyn), dane, pripadne dph,…
Zarataj si cas. Budes tam denne len ty? Zvladnes to kazdy jeden den od-do? Chces tam byt aj crz vikendy?
Mozes zistit, ze ti po istej dobe bytostne chyba volny cas.
Brigadnik, ci zamestnanec predstavuje dalsie papierovacky a povinnosti, co musia byt splnene.
Skus si tieto pripadne prekazky poriesit dopredu. Aby ta potom nezaskocili, nesklamali, nerozladili. Lebo rusit potom stanok ta moze dostat aj do slusneho minusu.
No a urcite potrebujes zivnost, odvody, prenajom miesta, hygienu, od mesta asi otvaraciu dobu schvalit, pokladnu, …
@moonlight1210 a ešte dobrú účtovníčku 😁
No podľa toho či chceš prenajimať priestor alebo kúpiť na stanky z rýchlym občerstvením kupuju aj mobilne domy.Ale ten stoji niekdy viac ako píšeš že máš úspory .Teraz som kupovla na secondhand prevadzku.Dalej ak donesieš do mesta musiš mať povolenie od mesta že tam ho budeš môcť dať prenájom mestu, Dalej elektrika, ak tam elektrika nie je tak zapojiť elektriku projekt od projektanta. Ak tam je elektrika zvaž nájomne aby nebolo veľmi výsoke. Vybavnie stánku musiš mať stroje aj WC aj teplu vodu,Odvody, elektrika, tak ak si toto zrataš sranda to nie je. Teraz povelenie od hygieny čo povedia oni to ako biblia pre katolíkov veľmi prísne podmienky.Daňoví úrad takže sranda to nie je len na zariadne prevádazky koľko dáš.Dôležite je čo ma mesto v stanovach čo musiš splniť.Ja som si na mobilni dom musela dať urobiť projekt na elektriku to dalšie peniaze zapojenie elektriky dalšie peniaze.Takže náklady vstupne veľmi vysoke z nejasným výsledkom.Vybavenie stroje stoja veľmi veľa najlepšie úplne nove servis tých strojov dalšie peniaze .Pokiaľ nevyskušaš nevieš a ked náhodou zavrieš po roku aby sa TI aspoň nejake peniaze vratili tak budeš musieť použivane stroje predať určite za menej penazi ako si kúpila.Registračna podkladna daňove, účtovnička.Radšej si daj zratať vstupne náklady či sa TI vôbec do toho oplatí ísť.
No podľa toho či chceš prenajimať priestor alebo kúpiť na stanky z rýchlym občerstvením kupuju aj mobilne domy.Ale ten stoji niekdy viac ako píšeš že máš úspory .Teraz som kupovla na secondhand prevadzku.Dalej ak donesieš do mesta musiš mať povolenie od mesta že tam ho budeš môcť dať prenájom mestu, Dalej elektrika, ak tam elektrika nie je tak zapojiť elektriku projekt od projektanta. Ak tam je elektrika zvaž nájomne aby nebolo veľmi výsoke. Vybavnie stánku musiš mať stroje aj WC aj teplu vodu,Odvody, elektrika, tak ak si toto zrataš sranda to nie je. Teraz povelenie od hygieny čo povedia oni to ako biblia pre katolíkov veľmi prísne podmienky.Daňoví úrad takže sranda to nie je len na zariadne prevádazky koľko dáš.Dôležite je čo ma mesto v stanovach čo musiš splniť.Ja som si na mobilni dom musela dať urobiť projekt na elektriku to dalšie peniaze zapojenie elektriky dalšie peniaze.Takže náklady vstupne veľmi vysoke z nejasným výsledkom.Vybavenie stroje stoja veľmi veľa najlepšie úplne nove servis tých strojov dalšie peniaze .Pokiaľ nevyskušaš nevieš a ked náhodou zavrieš po roku aby sa TI aspoň nejake peniaze vratili tak budeš musieť použivane stroje predať určite za menej penazi ako si kúpila.Registračna podkladna daňove, účtovnička.Radšej si daj zratať vstupne náklady či sa TI vôbec do toho oplatí ísť.
@alickapusinka ja už mám miesto kde by som si ten stánok chcela otvoriť. Je to dedina v blízkosti a konkurencia žiadna a denne cez ňu prechádzajú stovky áut, a nachádza sa pri tomm mieste futbalové ihrisko kde každý týždeň mávajú zápasí z rôznych dedín, a miest. Je to dosť ľudí pri Tom ale žiaden stánok ani bar, ani len krčma. Povolenie budem musieť pýtať od starostu obce? Alebo mesta?. Mám pozemok na Slovensku kde z rodinou sa sadime zemiaky zeleninu a pod. Môj nápad je že by som predávala varenopecene zemiaky plnené syrom slaninou a pod. Určite by som dala viacero jedál len taký základ som napísala čo má napadlo. A vedele by ste mi ešte napísať o stánky ktorý je na kolesách? Tie stánky su na inžinierske siete, čítala som. Po prípade by som si zobrala úver na živnosť, ak by som mala malo. Môžte mi ešte v tomto poradiť?
Švagor začal , aj sa mu darí, stánok má pri hlavnej ceste, o zákazníkov nemá núdzu. Neviem ti poradiť, ako začať, len sa príprav na byrokraciu a pevné nervy v začiatkoch. Neviem, či je to dosť 12tis€, možno aj nie, jeho len stánok vyšiel na 10000€+ výbava, spotrebiče, úpravy interiéru podľa hygieny…je toho kvantum, čo musel.
No ja som kúpila od firmy s Prešova ten mobilni dom on ten majiteľ predava aj na prevadzky. Má aj hotove ale aj na zákazku.Ty si povieš čo tam chceš a on ti podľa požiadaviek zákaznika vyrobi čo chceš povieš za koľko to chceš.Už ak je prevadzka nad 25 metrov štvorcových musiš mať veľky projekt od projektanta musi ukazať odkiaľ pôjde elektrika aký elektrický stlp budeš mať kam sa môžeš napojiť. Strašne evľa penazi za projekty ale musia byť bez toho ťa ani nezapoja.teraz ak sa budu kopať kable na novu elektriku to musi urobiť človek s pečiatkou že TI da pečiatku aj od revizie.Tiež musi byť kreslení projekt.Obec alebo mesto kde žiješ maju svoje stanovy takže to sa musiš ísť opýtať tam.Ak je to nove od výroby hygiena nerobi žiadne problémy musia byť biele steny aj aj to tak mám a ostatok sa musiš pýtať na obci.Ten pán prdava domy aj na splátky.
No ja som kúpila od firmy s Prešova ten mobilni dom on ten majiteľ predava aj na prevadzky. Má aj hotove ale aj na zákazku.Ty si povieš čo tam chceš a on ti podľa požiadaviek zákaznika vyrobi čo chceš povieš za koľko to chceš.Už ak je prevadzka nad 25 metrov štvorcových musiš mať veľky projekt od projektanta musi ukazať odkiaľ pôjde elektrika aký elektrický stlp budeš mať kam sa môžeš napojiť. Strašne evľa penazi za projekty ale musia byť bez toho ťa ani nezapoja.teraz ak sa budu kopať kable na novu elektriku to musi urobiť človek s pečiatkou že TI da pečiatku aj od revizie.Tiež musi byť kreslení projekt.Obec alebo mesto kde žiješ maju svoje stanovy takže to sa musiš ísť opýtať tam.Ak je to nove od výroby hygiena nerobi žiadne problémy musia byť biele steny aj aj to tak mám a ostatok sa musiš pýtať na obci.Ten pán prdava domy aj na splátky.
@alickapusinka môžem tam poprosiť o nejaký kontakt na neho?
Len ci to povoľuje územný plán, postaviť a otvoriť si stánok.... Treba zistiť na obci
píš sukromnu správu
Ahoj 12tis.€ má začatie podnikania na Slovensku v gastronómii máš málo. Robím v gastronómii 24 rokov , nad čím premýšľaš je fajn. Zvoľ správny koncept možno sa trafiš hneď , možno ho budeš tvarovať roky.
Ďalej,živiť sa ako začiatočník s gastrostánkom budeš mať sakra ťažké. Ľudia čo roky chodia po akciách,trhoch a festivaloch majú čo robiť.Gastronómia je tvrdý a náročný biznis my robíme s manželom denne 12-14 hodín v sezóne od apríla do septembra a to máme ešte 8 zamestnancov. Držím palce 👍

Motivaciu mas, ale premysli si najprv negativa.
Co ides predavat, aky typ jedla, s akou dobou spotreby, akymi podmienkami na cerstvost (napr salaty, zarabane pomazanky, omacky, atd. nesmies skladovat do dalsieho dna, ak sa neminu.).
Tak, aby si nebola na takychto veciach stratova.
Potom, kde bude stanok stat. Ci je to frekventovana cast, kde mas dost potencialnych zakaznikov.
Ci tam nie je blizko konkurencia s podobnym (rovnakym) typom ponuky.
Ake ceny vies ponuknut. Zrataj si na to naklady. Nakup surovin. Prenajom miesta, kde budes, elektrika (plyn), dane, pripadne dph,…
Zarataj si cas. Budes tam denne len ty? Zvladnes to kazdy jeden den od-do? Chces tam byt aj crz vikendy?
Mozes zistit, ze ti po istej dobe bytostne chyba volny cas.
Brigadnik, ci zamestnanec predstavuje dalsie papierovacky a povinnosti, co musia byt splnene.
Skus si tieto pripadne prekazky poriesit dopredu. Aby ta potom nezaskocili, nesklamali, nerozladili. Lebo rusit potom stanok ta moze dostat aj do slusneho minusu.
No a urcite potrebujes zivnost, odvody, prenajom miesta, hygienu, od mesta asi otvaraciu dobu schvalit, pokladnu, …