icon

Ako zamestnávateľ zistí vedľajšiu prácu?

27. jan 2025

Chcem sa spýtať. Našla som si brigádu v CSS no pracujem ako na TPP tiež v CSS. Zamestnávateľovi som nič nepovedala no on to zistil a postaral sa aby ma už viac nevolali. Ako to mohol zistiť?
Údajne nemôžem pracovať v inom čase kvôli tomu,že v zmluve máme,že o Tom on rozhoduje
Premýšľam,že si nájdem brigádu v inom odvetviu. Má to ako zistiť? A ak áno tak ako

katarinaba
27. jan 2025

Zo zakonnika prace vyplyva, ze nemozes vykonavat rovnaku pracu u konkurencie bez suhlasu zamestnavatela. Cize pred tym, ako si podpisala dohodu si sa mala opytat zamestnavatela, ci mozes. Navyse, ako sama pises, mate to v zmluve napisane.
Ako to zistil netusim.
Ak si najdes pracu v inom odvetvi, taku co nie je konkureniou zamestnavatelovi - tam nepotrebujes povolenie, nemoze ti ju ani zakazat.

autor
27. jan 2025

@katarinaba no ja som to nevedela lebo zmluvu nemam

januska12323
27. jan 2025

Čo myslíš tým, že nemáš zmluvu? Robíš načierno?

tanyan
27. jan 2025

@katarinaba Prosím Ťa, ktorý paragraf zákonníka práce toto hovorí, resp. kde to z neho vyplýva?

tanyan
27. jan 2025

Môže to zistiť napríklad pri ročnom zúčtovaní dane, keď treba zdokladovať všetky príjmy. Ale tomu sa dá vyhnúť tak, že si dáš za poplatok urobiť daňové priznanie u niekoho iného.

katarinaba
27. jan 2025

akoze nemas zmluvu? ved sama pises, ze to mate v zmluve
apropo - neznalost zakona neospravedlnuje, zakonnik prace sa da kupit v knihkupectve, zadara ho najdes na internete

katarinaba
27. jan 2025

@tanyan § 83

Výkon inej zárobkovej činnosti

(1) Zamestnanec môže popri svojom zamestnaní vykonávanom v pracovnom pomere vykonávať inú zárobkovú činnosť, ktorá má k predmetu činnosti zamestnávateľa konkurenčný charakter, len s predchádzajúcim písomným súhlasom zamestnávateľa. Ak sa zamestnávateľ nevyjadrí do 15 dní od doručenia žiadosti zamestnanca, platí, že súhlas udelil.

(2) Zamestnávateľ môže udelený súhlas podľa odseku 1 z vážnych dôvodov písomne odvolať; v písomnom odvolaní súhlasu je zamestnávateľ povinný uviesť tieto dôvody. Po odvolaní súhlasu zamestnávateľom podľa prvej vety je zamestnanec povinný bez zbytočného odkladu inú zárobkovú činnosť skončiť spôsobom vyplývajúcim z príslušných právnych predpisov.

(3) Súhlas zamestnávateľa podľa odseku 1 sa nevyžaduje na výkon vedeckej, pedagogickej, publicistickej, lektorskej, prednášateľskej, literárnej a umeleckej činnosti.

katarinaba
27. jan 2025

@tanyan toto je v tychto skorych dnoch este velmi nepravdepodobne. Musel na to prist inym sposobom. Asi ju niekto nabonzoval.

tanyan
27. jan 2025

@katarinaba A považuje sa výkon práce u toho istého zamestnávateľa za "inú zárobkovú činnosť, ktorá má k predmetu činnosti zamestnávateľa konkurenčný charakter?"

katarinaba
27. jan 2025

@tanyan nie, ved predsa ti dava pracovnu zmluvu s vedomim, ze uz si u neho zamestnana. Co bude odsuhlasovat sam seba? Navyse sam sebe nemoze byt konkurentom.

weronika171717
27. jan 2025

Účtovníčka to mohla zistiť cez sociálnu poisťovňu, keďže určite má prístup k tomu. Stačí zadať rodné číslo a má pred sebou výpis všetkých doterajších zamestnaní. A možno myslela, že nemá pracovnú zmluvu, ale má dohodu, resp. že jej druhý zamestnávateľ ešte nedal podpísať zmluvu, ale nahlásená v poisťovni už je.

tanyan
27. jan 2025

@katarinaba Ale ak som to správne pochopila, tak v tomto prípade dávala zmluvu na "brigádu" agentúra a miesto výkonu práce je u toho istého subjektu ako TPP.

katarinaba
27. jan 2025

@tanyan este raz - jeden zamestnavatel nemoze byt sam sebe konkurentom. A ked hovoris o agenture - ta je sprostredkovatel, alebo zamestnavatel? Lebo ked robis pre agenturu, tak ta je tvoj zamestnavatel. A s firmou, kde ta posle ma zmluvu o dodavke zamestnancov. Uz ake maju pravidla, ci mozu poslat zamestnanca do VW a zaroven aj do KIA - toto uz netusim, s tym skusenost nemam.

autor
27. jan 2025

Ja mám TPP v CSS napríklad A a zobrali ma na dohodu do CSS B. Ja som vedúcej nič nehovorila a oni to zistili. Ja mám aj v Tom CSS A dohodu.
Mám 1 TPP a 1 dohodu a v druhej mám 1 dohodu

januska12323
27. jan 2025

Neviem čo je css ale ak je to jedna firma je logické, že vedia o všetkom. Či myslíš, že dohodu rieši iné oddelenie ako trvalý?

katarinaba
27. jan 2025

@januska12323 centrum socialnych sluzieb, ak by islo o toho isteho zamestnavatela, tak by ziadny zakaz neriesila. Jeden zamestnavatel sam sebe nemoze byt konkurenciou. Max by jej povedali, ze uz niektoru dohodu nepotrebuju.

nelca84
27. jan 2025

@autorka u toho zamestnavatela, kde mas TPP aj dohodu, ta dohoda je na iny druh prace ako TPP?

sasesoe
27. jan 2025

Ako to naozaj zistil môžeme len hádať, ale Slovensko je maličké, ľudia z jedného odvetvia sa vo vlastnom regióne poznajú. Možno im robí personalistiky tá istá osoba/firma, ale tých možností je xy

lenka_da
29. jan 2025

A nahodou nemaju tie css rovnake ico? Lebo inak neviem, ako by mohli zistit, ze pracujes aj pre druhe css.
Ak maju obe rovnake ico, tak nemozes mat sva pracovne pomery u jednej spolocnosti, resp. mozes mat druhu dohodu, ale museli by velmi chciet, aby ti ustrazili denne pocet odpracovanych hodin + aby sa neprekryvali a samozrejme, museli by byt kazda zo zmluv na inu pracovnu poziciu.

dancingqueen321
8. feb 2025

@weronika171717 pokial viem, tak uctovnicka nema pristup k predoslym zamestnaniam zamestnanca. Vseobecne v systemoch socialnej poistovne.

weronika171717
8. feb 2025

@dancingqueen321 pokiaľ viem, tak je to možné, že má. Určite nie všetky.

dancingqueen321
9. feb 2025

@weronika171717 zistim si to v socialnej. Nezda sa mi…