Ako získať dobrú podporu po výpovedi?
Ahojte poradíte mi prosím? Po MD (6tich mesiacoch) som sa vrátila do prace, na polovičný úväzok. Je to ale dodatok k zmluve, nie samostatná nova zmluva. Dnes mi ale bolo oznámené, že ak nenastúpim na plny úväzok hneď (syn ma 10 mesiacov ) tak sa musíme rozlúčiť. Z internetu som vyčítala, že to urobiť môžu, dokonca nedostanem ani odstupné (po 7 rokoch vo firme..). Ako dostanem aspoň dobru podporu? Musia mi dat oni vypoved alebo môžem súhlasiť s dohodou? Dakujem za rady :(
Pozri si ešte toto: Zákaz výpovede počas ochrannej doby
Ochranná doba je doba, počas ktorej zamestnávateľ napriek existencii legitímnych dôvodov na ukončenie pracovného pomeru, nemôže s vami výpoveďou ukončiť pracovný pomer. V ochrannej dobe ste, keď:
ste uznaný dočasne za práceneschopného pre chorobu alebo úraz, s výnimkou, ak si túto neschopnosť úmyselne vyvolali alebo spôsobili pod vplyvom alkoholu, omamných alebo psychotropných látok,
v povolaní na výkon mimoriadnej služby v období krízovej situácie,
ste tehotná zamestnankyňa, na materskej dovolenke alebo rodičovskej dovolenke, alebo keď ste osamelý zamestnanec starajúci sa o dieťa mladšie ako tri roky,
ste dlhodobo uvoľnený na výkon verejnej funkcie,
ste pracujúci v noci uznaný na základe lekárskeho posudku dočasne nespôsobilým na nočnú prácu. Každopádne ich dôvody nie sú relevantné a určite by som sa na to detailne popytala odborníka na pracovno-pravne vzťahy, pretože oni tiež môžu byť pripravení cez právnikov s medzerami a sluckami v zákone s ktorými sa budú kryť. Každopádne dohodou nič nepodpisovať, ale zasa vedia byť aj veľmi nepríjemní k ľuďom, čo sa nechcú dať. Hlavne nenechať sa zastrašiť a oblafnúť.
Mala by pokracovat v cerpani MD a tam je predvypovedou chranena
Len upozornim na 1 vec, narok na podporu nemas, ak budes poberat rodicovsky prispevok. Takze ten si vcas prehod na muza
Porad sa s nejakym pravnikom, citala som tu rady len 1 stranu a sama odbornicka tu je na prac.pravo.
Nestracaj tu cas a naozaj sa porad s niekym inym. Nech aspon naprazdno neobides. Zial, takychto firiem, kde zavolaju zenu z materskej a hned v den nastupu jej daju vypoved poznam viac. Drzim palce
Kolegynu u nas chceli podobne odrbkat, pravnicka napisala list a hned obratili list. Po 10r.v praci. A uz tu teraz pracuje 3roky na vyssej pozicii ako predtym.
@saralera píšeš, že zamestnávateľ jej môže podľa zmluvy zmeniť uvazok, že sa nedokáže prispôsobiť novým podmienkam. To je teda hlúposť. Každá zmena v zmluve sa môže robiť až po odsúhlasení oboch strán. A keďže robili dodatok na kratší uvazok, tak preto, že o tom jej zamestnávateľ nemohol jednostranne rozhodnut. A opačne to plati rovnako.
Neviem ako v UK. Tu na SK, ak máš v zmluve výkon prace v jednom meste, nemôžu ta nútiť chodit do iného, môžu sa iba dohodnúť alebo ti musia dať výpoveď oni. Mne pride, že neoverené informácie tu píšeš tiež ty.
Dobrý deň, máte ešte jednu možnosť, možno Vám to niekto spomenul, ale nečítala som všetko a to je že požiadate zamestnávateľa o čerpanie rodičovskej dovolenky - zamestnávateľ je povinný Vám ju znova umožniť čerpať a to do veku 3 rokov veku dieťaťa, nahrá Vám to nejaký čas a potom uvidíte, ako sa bude vo firme situácia vyvíjať. Teda za predpokladu, že nechcete tento pracovný pomer ukončiť hneď.
Mňa by zaujímalo, čo za dodatok si to podpísala... možno je ešte niečo aj v kolektívnej zmluve...buď ťa zamestnávateľ pekne zavádza alebo z toho stresu, čo zažívaš, motáš jedno cez druhé...
Jednoznačne nepodpisovať skončenie pracovného pomeru dohodou, oni ťa skúšajú, aby ušetrili na odstupnom. Jednoznačne iba §63, výpovedná doba 3 mesiace, odstupné 2 mes. priemerného mes. zárobku, rátam s tým, že dostaneš odstupné iba z toho nižšieho úväzku, ale aj to je lepšie ako nič...
@chiarisimo oni preto tlačia do dohody, pretože nie je jednoduché ukončiť pracovný pomer len tak behom chvíľky.

na toto myslim:
V prípade, že sa trvale staráte o dieťa mladšie ako 15 rokov, môžete zamestnávateľa požiadať o kratší pracovný čas či inú vhodnú úpravu týždenného pracovného času. Zamestnávateľ vám musí vyhovieť vždy, keď tomu nebránia vážne prevádzkové dôvody. V praxi býva táto výhoda veľmi často využívaná najmä tak, že sa zamestnanec a zamestnávateľ dohodnú na pružnom pracovnom čase.
Zdroj: https://www.peniaze.sk/ekonomika/3048-6-vyhod-k...
a teba ide dokonca o dieta mladsie ako rok, na to by naozaj mohol zobrat ohlad a slusny zamestnavatel by to urobil