Ako zistím, či je môj plat adekvátny mojej práci?
Ahojte.
Zamýšľam sa nad tým či je môj plat adekvátny mojej práci alebo by som si mala pýtať zvýšenie. Viem, že je to veľmi individuálne a nemáte všetky podrobnosti, ale pokúsim sa vám čo najlepšie priblížiť situáciu.
V tejto firme pracujem už viac ako 5 rokov na pozícii asistentka zahraničného obchodu. Nastúpila som tu asi rok po skončení strednej školy (OA). Vystavujem faktúry, vývozné doklady, podklady k colnému konaniu, nahadzujem objednávky do SAPu, tlačím výdajky pre sklad, niektorým odberateľom dávam ceny, informujem ich o termínoch dodania alebo čokoľvek potrebujú. Šéfovi (riaditeľovi) som hovorila, že keď bude mať nejakú zaujímavú úlohu alebo "projekt" môže so mnou počítať. On túto ponuku zvykne využívať, hocikedy mi povie, čo mu mám pozrieť, zistiť, skontrolovať, spraviť analýzu alebo nejakú tabuľku v exceli, ísť zaviesť nejaký tovar, ozaj z každého rožka troška. Keď niečo nevie v SAPe pýta sa mňa, keďže máme stoly pri sebe... Veľmi často ma chváli, že som najlepšia z najlepších a špička, že dobre vidím širšie súvislosti vo firme a že keď to takto pôjde ďalej, že o chvíľu budem vedieť zo SAPu viac ako taký náš firemný SAP mág 😂😂
Ostatní kolegovia sú s mojou prácou tiež spokojní, tiež ma zvyknú pochváliť, čo ma niekedy až šokuje, že niečo čo mi príde úplne samozrejmé a štandardné je pre nich nejaký vyšší level pracovného výkonu. Snažím sa byť samostatná, precízna, doťahovať veci do konca a predvídať.
Viem zastúpiť 2 kolegyne, ktoré robia podobné veci ako ja, niektoré veci, ktoré robí nákupca, a už som si párkrát bola aj fyzicky vyskladniť tovar, takže aj niečo z práce skladníka.
A teraz prichádza môj "problém". Neviem posúdiť, či je plat, ktorý dostávam adekvátny alebo by som si mala pýtať viac. Je ťažké sa porovnať s kolegyňami, lebo oni nerobia ani zďaleka toľko čo ja. Možno je to časovo rovnako, ale tých druhov činností majú možno 3-4. A nejak iniciatívne si nepýtajú ďalšiu robotu ani ich kolegovia nezapájajú do nejakých "nad rámec" činností. A ajtak neviem koľko zarábajú. Tiež je ťažšie si to porovnať s profesiou, lebo tam sú nástupné platy a znova iný záber činností a asi sa to nedá tabuľkovo dokonale nájsť presne to čo a ako robím ja.
Zistila som, že jedna žena v tejto firme na výrobnej dielni mala rovnaký plat ako ja. Normálne seriózne, videla som výplatnú pásky, žiadne extra prémie, úľavy na odvodoch, nič. Bola som s tým dosť pobúrená a sklamaná za šéfom. Prihodil mi 20€ v hrubom. Že už to nie je rovnaké a že na mojej pozícii nemôže ísť vyššie. Bolo mi to ľúto, ale povedala som si, že ona musí ozaj celý čas fyzicky pracovať a ja mám viacero takých voľnejších dní, že čistého času možno niečo robím 2 hodiny, a ostané 4 je proste práca hotová a nič iné sa deje, a keď som sama v kancelárii tak si čítam knihy, alebo pozerám seriál alebo nejaké tutoriály o exceli. A na rozdiel od nej som v čistej, teplej kancelárií a robím čo ma baví, tak by som mala skúsiť byť spokojná.
Pracujem na 6 hodín, na Orave, firma má 150 zamestnancov, väčšinou vo výrobe. Nemám HO, telefón, notebook ani žiadne iné firemné benefity. Keď to toho zarátam aj koncoročné a kvartálne odmeny, v prvý rok keď som tam pracovala (2018) bol môj priemerný príjem v čistom na účet 450€ (v zmluve 500€ brutto). Za rok 2022 bol priemerný príjem v čistom 580€ (v zmluve 700€ brutto).
V roku 2018 bola minimálna mzda 480€.
V roku 2022 bola 646€.
V roku 2023 je 700€.
Snažila som sa porovnať môj plat (na 6 hodín) s minimálnou mzdou (na 8 hodín ale to nevadí) a stále sa točím okolo toho čísla, v roku 2022 som bola akoby nad tým "pomerom" ak mi rozumiete. Ale ak mi tento rok nezvýši plat a stále budem mať 700€ brutto tak budem mať seriózne taký pomer k minimálnej mzde aký bol môj nástupný plat.
A moja otázka teraz je: zarábam dostatočne? Ak nie ako vlastne zistím koľko by som si mala pýtať? Ako by som mohla argumentovať?
Priestor na povýšenie veľmi nie je kde, pracovať na 8 hodín nechcem ani ísť do inej firmy. Tu už som ako ryba vo vode, poznám procesy aj kolektív mi veľmi sedí. Preto sa nechcem "vyhrážať", že ak mi nezvýšia plat, dám výpoveď. Lebo reálne viem, že by som ju určite nedala.
Veľmi si cením každý postreh a radu. Dúfam, že to nevyznelo príliš chválenskársky, len som vám chcela pomôcť spraviť si obraz. Viem, že je to dosť dlhé, tak všetci, ktorí ste si to prečítali až do konca, ste hviezdy! 😁
Veľmi si cením každý postreh a radu. Viem, že je to dosť dlhé, tak všetci, ktorí ste si to prečítali až do konca, ste hviezdy! 😁
@kaktusik007 ale ako by firma dosiahla ten zisk keby zákazník nedostal faktúru ktorú by musel uhradiť 😂😂😂 a podľa teba skladník je background alebo priamo prináša zisk?
Riaditeľ je majiteľ, písala som že je tam 150 zamestnancov celkovo...nebola som spokojná ale ostala som ticho. Je pravda že to asi mohlo vyzerať ako spokojnosť pre tých ktorí mi nevedia čítať myšlienky
Ako casnicka na 6h skrateny uvazok mam viac v hrubom plus stravne mesacnu premiu dostavam na ruku a po smene este tringelty.kazdy rok sa mi plat zdviha cca o 50e.
Mas ale skratenu pracovnu dobu mozes si najst nieco na prilepsenie cez vikend ab by bolo velmi treba ak ta praca bavi paci sa ti tam kolektiv je v pohode a si spokojna tak by som tych 100-200e velmi neriesila.si mlada mozno ochvilu pridu deti a budes rada za ten pracovny cas a lahku robotu..
Nie vsetko je len o peniazoch a je fakt rozdiel pracovat na Orave a v Bratislave..
@zaba21 takto to mala moja predchodkyňa, ale históriu toho nepoznám prečo je to práve takto.. ale mne to veľmi vyhovuje, páči sa mi mať čas aj na iné aktivity okrem práce
@ropucha6 to je klasická MK žabo-myšia vojna či je BA kvôli platom a nákladom na život iný svet alebo nie 😂😂
@saxana000 deti síce neplánujem ale áno vyhovuje mi to že mám energiu a čas aj na život po práci. Ale zase bola by som rada keby som zarábala viac ako nevyhnutné minimum keď sa snažím robiť viac ako minimum v rámci práce ktorú mám
Tak to som rada, že som ťa nesklamala 😆😂 a reagovala som. Pozri. Dotknem sa dvoch záležitostí, ktoré spomenula @kaktusik007 Prvá je tých 20 eur. Ja by som dodatok k zmluve v takejto sume nepodpísala. Opýtala by som sa ho, či si zo mňa robí srandu. Priemerná inflácia za rok 2022 je 13%, on ti zvýšil mzdu na úrovni cca 3% (riešime hrubú mzdu). Za niekoľko rokov čo ti ju nezvýšil. Druhá záležitosť je, že ak ide o menšiu súkromnú spoločnosť, je docieliť vyššiu mzdu veľmi ťažké. Argumenty, ktoré si napísala mne, si všetky dala aj šéfovi? Ak tvoj šéf je aj majiteľ firmy, on a len on rozhoduje o tom, aká je tvoja "cena". Veľa ľudí vie iba chváliť a ďakovať, ale ich zamestnanci, ani tí kľúčoví, to na výplate nikdy nepocítia. Robíš tam už nejakú dobu. Sedíš so šéfom v kancelárii. Takže musíš mať predstavu, ako pristupuje k mzdám, ich zvyšovaniu, odmenám. Ak vieš, že šanca dostať pridané viac je minimálna, tak inú alternatívu ako hľadať nový job zrejme nevidím.
Úplne vážne. Ľudia na hale vyrábajú peniaze. Administratívny pracovník nie. Faktúru ti urobí program aj keby mal šéf posielať večer, plus kopu firiem už to má poriešené automaticky - skladnik odklikne tovar, FA sa podľa nastavených parametrov na partnerovi urobí sama a odošle aj fa na email ak je zadaný.
Kde treba administratívneho pracovníka - ale to by mohlo byť v spoločnej osobe s účtovníkom - je ak treba robiť dobropisy za nekvalitu napríklad.
Takže - ty si náklad, zatiaľ čo oni vytvárajú peniaze. Nehovorím, že človek ktorý nerobí má mať rovnaky plat, ale áno, ľudia vo výrobe sú najdolezitejsi pre proces. Bez teba firma fungovať bude. Bez nich nie lebo o výroby si riaditeľ asi nepôjde a nie je to len o zaslaní FA, alebo vyplnenie voľného tlačivá.
@autorka, ved vravim, ze v reale ty musis vediet, ci sa v tvojom okoli da najst podobna a lepsie platena praca. S argumentom, ze budes mat deti a budes spokojna ja osobne nesuhlasim…naozaj z popisaneho nevyzeras ako sedy priemer, co bude s tymto spokojny. Skus zamakat teraz, kym deti nemas a to zistis len na pohovoroch.
tu fakturu tomu zakaznikovi v najhorsom urobi majitel sam.
administrativa je prva, ktora sa okresava a ktora leti. obzvlast, ak nepatris do rodiny.
tou dvackou ti dal jasne najavo ako si ta vazi ---- tie reci co ti zvysuju ego aka si potrebna su iba preto, aby si si neuvedomovala aky mizerny plat mas.
dievca, mam takmer dvojnasobok, plus ine prijmy este k tomu a citim ze uz je to na hrane... ale ok, ty nemas dvoch pubisov... no aj tak zarabas priserne malo.
velmi rada sa budem mylit, ale ak ti prida, prida ti opat tak max 20 eur a ak k tomu dojde - mozno ti docvakne ako ta ten chlap iba zneuziva.
@kaktusik007 suhlasim, keby si ju vazili, zvysia jej sami. Ten dodatok podpisat jednoznacne nemala.
Neviem kde presne na orave sa nachadzas (ci vacsie okresne mesto alebo tzv hladova dolina) ale rozhod siete, si sikovna mlada, urcite sa da zarobit ovela lepsie , aj na tych 6h co robis je 700€ v hrubom na smiech
@ropucha6 tak ja som podpisovala dodatky o zvyseni aj ze 13,50 🤣 ale teda ja robim v korporate, tam je to % podla inflacie a neviem este coho takze tam to nepusti.... a zase tam je to kazdy rok
@kaktusik007 @melanta ono to bolo tak že zvýšenie bolo celkom skokové.. niekde okolo 10%.. tých 20€ to bolo len tak k tomu...
Ale hej keď počujem to že odkedy ľudia vymysleli peniaze tak sa zabúda na ďakujem, takže ďakujem Anička za to čo robíš tak sa mi všetky chlpi na tele zježia 😂
@melanta hej viem, že je to hlavne obchodík.. ktorý pozerá na znižovanie nákladov a zvyšovanie ziskov.. nie je z tých ľudí že idem ľuďom nadpriemerne zaplatiť lebo sú fajn. Tak musím aj to zobrať do úvahy, máš pravdu
on ako majitel v prvom rade pozera na cisla... o co da tebe viac, o to menej bude mat on.
slovaci zial este nepochopili, ze mat poriadneho lepsie zaplateneho zamestnanca je investicia, ktora sa im oplati 🤷🏼♀️
@janagem no ale vieš si predstaviť že riaditeľ ktorý má na starosti 150 ľudí alebo účtovníčka ktorá to všetko učtuje bude mať čas ešte aj faktúry posielať? Máš pravdu aj u nás sú niektoré zautomatizované.. ale stále je toho dosť.. lebo mňa osobne ako riaditeľa by to dosť otravovalo 😂
veď požiadať môžeš, za to nikto hlavu neodtrhne....nanajvýš ti riaditeľ povie že nie...
neriesila by som to az takto ako ty, nepitvala to tu, skusila poziadat o zvysenie a uvidis, nemas co stratit, myslim, ze v tomto smere mozes len ziskat a ako moja starka zvykla hovorit, tak vies ako kto sa neopyta nedostane odpoved, nemaj strach
Viem si predstaviť, že to robí účtovníčka. Je kopa firiem, kde sa to deje. Otázkou je ako veľmi zautomtizovane to máte - u mňa v starej práci mohli byť skladnici aj opičky a fungovalo by to, ale môj exboss mal veľmi rád automatizáciu :D
Tak zasa ak polovicu pracovnej doby pozeráš seriály, čítaš knihy alebo si ťukáš do mobilu, asi je to ozaj adekvátna odmena 🤷♀️
@lesana25 nie je to polovica... Ani zďaleka.. ale myslela som že to vyplynulo z textu
Pozri nevyskusas, nevies. Mne osobne by tak akurat aby som vsetko co mam na krku stihala trebalo 10hod uvazok denne, take ze citat i knihu? 🤣 a este pri skratenom uvazku, ta co si. Ja by som ti skratila max uvazok a nechala peniaze. Vysledok rovnaky ako je dnes.
Ak mas pocit ze si kvalifikovana sila poobzeraj sa po okoli. Kto za teba robi ked mas dovolenku 2t?
@eeffka asi som ešte nemala 2 týždne vkuse dovolenku 😂😂😂 max týždeň.. tie 2 kolegyne ktoré som spomínala si podelia moju prácu.. takú tú základnú.. ale kolega mi hovoril že samozrejme že to nie je ono a je to menej kvalitné.. ale to je samozrejmé pri zastupovaní
@kaktusik007 ja robim v korporate, takze mne to nemusis vysvetlovat 🙂 zas aj tam ak je clovek sikovny a nenajde sa, tak sa najde inde 🙂
Nečítam všetko ...vyzeráš byť šikovná pýtaš si prácu na viac neviem prečo?z pochvaly nič nemáš ukázala si, že si dievča pre všetko vieš zastúpiť ľudí...ja si myslím, že to budú zneužívať a plat tak ty vieš ako sa to vo vašom okoli pohybuje podľa mňa malo, ale tak robíš 6 hodín.Ja by som v žiadnom prípade nerobila veci navyše pre šéfa, za kolegov.Dat niekomu 20 v hrubom je výsmech
Ak Ta práca baví super
@eeffka to som skúšala tiež že nech mi skráti úväzok... Povedal že ma tam potrebuje v čase v akom som..
A tebe to staci? Nejde o skromnost, ale o to, ze sa tam zrejme nemas kam posunut a 5 rokov zarabas biednu mzdu. O tom zvyseni o 20e brutto ani nehovorim.
Nechces sa posunut niekde dalej?
535€ zarábam na brigáde kde idem na dva dni v týždni. Neviem naozaj ci je toto na Orave bežné, ale mne to príde žalostne malo. Fakt by som radšej robila mimo obor a viac hodín, ako žiť z ruky do huby
Z textu vyplynulo, že sedíš so šéfom v kancli a keď si urobíš robotu za 2-4 hodiny, tak potom si pozeráš seriály a pod. Takže minimálne úsilie za minimálnu mzdu, hlavne ak to robíš pred šéfom, je to celkom odvaha. Ak sa ti ale nepáči tvoje ohodnotenie, kde je problém nájsť si nové zamestnanie, ak vravíš že si taká šikovná. Len tam ti asi seriáliky tolerovať nebudú.

Ked sa nechces stahovat, tak teda pozeraj ponuky v okoli. Podla mna je to sice vysmech ten plat, ale teda asi sme tu v BA trosku v inom svete.