icon

Ako zistím, či je môj plat adekvátny mojej práci?

28. jan 2023

Ahojte.
Zamýšľam sa nad tým či je môj plat adekvátny mojej práci alebo by som si mala pýtať zvýšenie. Viem, že je to veľmi individuálne a nemáte všetky podrobnosti, ale pokúsim sa vám čo najlepšie priblížiť situáciu.

V tejto firme pracujem už viac ako 5 rokov na pozícii asistentka zahraničného obchodu. Nastúpila som tu asi rok po skončení strednej školy (OA). Vystavujem faktúry, vývozné doklady, podklady k colnému konaniu, nahadzujem objednávky do SAPu, tlačím výdajky pre sklad, niektorým odberateľom dávam ceny, informujem ich o termínoch dodania alebo čokoľvek potrebujú. Šéfovi (riaditeľovi) som hovorila, že keď bude mať nejakú zaujímavú úlohu alebo "projekt" môže so mnou počítať. On túto ponuku zvykne využívať, hocikedy mi povie, čo mu mám pozrieť, zistiť, skontrolovať, spraviť analýzu alebo nejakú tabuľku v exceli, ísť zaviesť nejaký tovar, ozaj z každého rožka troška. Keď niečo nevie v SAPe pýta sa mňa, keďže máme stoly pri sebe... Veľmi často ma chváli, že som najlepšia z najlepších a špička, že dobre vidím širšie súvislosti vo firme a že keď to takto pôjde ďalej, že o chvíľu budem vedieť zo SAPu viac ako taký náš firemný SAP mág 😂😂

Ostatní kolegovia sú s mojou prácou tiež spokojní, tiež ma zvyknú pochváliť, čo ma niekedy až šokuje, že niečo čo mi príde úplne samozrejmé a štandardné je pre nich nejaký vyšší level pracovného výkonu. Snažím sa byť samostatná, precízna, doťahovať veci do konca a predvídať.
Viem zastúpiť 2 kolegyne, ktoré robia podobné veci ako ja, niektoré veci, ktoré robí nákupca, a už som si párkrát bola aj fyzicky vyskladniť tovar, takže aj niečo z práce skladníka.

A teraz prichádza môj "problém". Neviem posúdiť, či je plat, ktorý dostávam adekvátny alebo by som si mala pýtať viac. Je ťažké sa porovnať s kolegyňami, lebo oni nerobia ani zďaleka toľko čo ja. Možno je to časovo rovnako, ale tých druhov činností majú možno 3-4. A nejak iniciatívne si nepýtajú ďalšiu robotu ani ich kolegovia nezapájajú do nejakých "nad rámec" činností. A ajtak neviem koľko zarábajú. Tiež je ťažšie si to porovnať s profesiou, lebo tam sú nástupné platy a znova iný záber činností a asi sa to nedá tabuľkovo dokonale nájsť presne to čo a ako robím ja.

Zistila som, že jedna žena v tejto firme na výrobnej dielni mala rovnaký plat ako ja. Normálne seriózne, videla som výplatnú pásky, žiadne extra prémie, úľavy na odvodoch, nič. Bola som s tým dosť pobúrená a sklamaná za šéfom. Prihodil mi 20€ v hrubom. Že už to nie je rovnaké a že na mojej pozícii nemôže ísť vyššie. Bolo mi to ľúto, ale povedala som si, že ona musí ozaj celý čas fyzicky pracovať a ja mám viacero takých voľnejších dní, že čistého času možno niečo robím 2 hodiny, a ostané 4 je proste práca hotová a nič iné sa deje, a keď som sama v kancelárii tak si čítam knihy, alebo pozerám seriál alebo nejaké tutoriály o exceli. A na rozdiel od nej som v čistej, teplej kancelárií a robím čo ma baví, tak by som mala skúsiť byť spokojná.

Pracujem na 6 hodín, na Orave, firma má 150 zamestnancov, väčšinou vo výrobe. Nemám HO, telefón, notebook ani žiadne iné firemné benefity. Keď to toho zarátam aj koncoročné a kvartálne odmeny, v prvý rok keď som tam pracovala (2018) bol môj priemerný príjem v čistom na účet 450€ (v zmluve 500€ brutto). Za rok 2022 bol priemerný príjem v čistom 580€ (v zmluve 700€ brutto).
V roku 2018 bola minimálna mzda 480€.
V roku 2022 bola 646€.
V roku 2023 je 700€.

Snažila som sa porovnať môj plat (na 6 hodín) s minimálnou mzdou (na 8 hodín ale to nevadí) a stále sa točím okolo toho čísla, v roku 2022 som bola akoby nad tým "pomerom" ak mi rozumiete. Ale ak mi tento rok nezvýši plat a stále budem mať 700€ brutto tak budem mať seriózne taký pomer k minimálnej mzde aký bol môj nástupný plat.

A moja otázka teraz je: zarábam dostatočne? Ak nie ako vlastne zistím koľko by som si mala pýtať? Ako by som mohla argumentovať?

Priestor na povýšenie veľmi nie je kde, pracovať na 8 hodín nechcem ani ísť do inej firmy. Tu už som ako ryba vo vode, poznám procesy aj kolektív mi veľmi sedí. Preto sa nechcem "vyhrážať", že ak mi nezvýšia plat, dám výpoveď. Lebo reálne viem, že by som ju určite nedala.

Veľmi si cením každý postreh a radu. Dúfam, že to nevyznelo príliš chválenskársky, len som vám chcela pomôcť spraviť si obraz. Viem, že je to dosť dlhé, tak všetci, ktorí ste si to prečítali až do konca, ste hviezdy! 😁
Veľmi si cením každý postreh a radu. Viem, že je to dosť dlhé, tak všetci, ktorí ste si to prečítali až do konca, ste hviezdy! 😁

syslik81
28. jan 2023

to ze robis nad ramec toho,co je v tvojej pracovnej zmluve je tvoj probl;em - nik ta on neziadal ... ak si chces vyratat kolko zarobis verzus kolko spravis- ber do uvahy len to na co mas zmluvu .... ak sa ti nechce robit nadramec nerob to - oni ta otoi neziadali -zrejme na to ani nemas poziciu a oni peniaze.. ak mas pocit ze niesi ohodnotena - hladaj si inu pracu kde mas v popise to co teraz robis a dostanes za to aj plat ..

luccija
28. jan 2023

Teraz ste skromní, ale práve teraz, keď nemáte deti by si mala dobré zarobiť a ušetriť.

petronela1985
28. jan 2023

Páči sa mi tvoj prístup k práci, vidieť, že ťa práca baví. Ale úprimne, z vlastnej skúsenosti - mladí ľudia sú často premotivovaní, robia veci nad rámec, čakajúc na uznanie v kolektíve, u šéfa. Časom pochopíš (a možno aj nie), že sa to až tak nevypláca. Bola som taká istá, časom som pochopila múdrosti starších kolegov, že ono je lepšie byť okolo šedého priemeru a to z jednoduchého dôvodu. Čím máš lepšiu pracovnú reputáciu, tým ti budú viac nakladať, šéf sa bude viac spoliehať, bude ti dávať náročnejšie úlohy ako tvojim kolegom, ktorí pochopili ako to chodí. To je v kontraste s tým, že človek chce prirodzene niečo dosiahnuť, byť uznávaný. Ale možno mi tu nakoniec aj dá niekto za pravdu, možno nie. Vlastná skúsenosť ma naučila. Holt, v mojom prípade je už neskoro, aj tak dostávam náročné úlohy, iní sa vezú a sú vysmiati. Ja niekedy nervy, nevyhádžem sa z jedného, už ďalšie a ďalšie úlohy. Takže som spravila aspoň prvý krok, keď už moja precíznosť mi nedovolí to odflaknuť, aj keby sa neviem ako nudím v práci (sem tam sa to predsa len stane), neexistuje, že sa idem pripomenúť sefstvu, haló, prosím si niečo na prácu. A to moja vedúca si ma veľmi váži, plat mám skvelý a kedykoľvek je možnosť, vždy mi dá odmeny. Ale ako vravím, učím sa, naučili ma starší- odtiaľ - potiaľ.

autor
28. jan 2023

@lesana25 prečítaj si prosim moje vyjadrenia ešte raz.. povedala som že ak som sama v kancelárii a ak je robota spravená.. takže nie pred šéfom a nie je to pravidlo ani zvyk ani nič.. ale asi je zbytočné písať to isté dookola

petronela1985
28. jan 2023

K výške platu sa neviem vyjadriť, možno keby máš skončenú VŠ, zarábala by si vo vašej firme viac. A navyše regionálne rozdiely, teda asi. Neviem, či by si v NR kraji toľko zarobila za obdobnú pracovnú pozíciu, už to nesledujem. Ale v 2015 som šla na materskú z bývalej práce ešte (bankovníctvo) s platom 530 v čistom a vtedy mi to prišlo žalostne málo.

autor
28. jan 2023

@petronela1985 no je to presne tak asi všade.. že za dobre vykonanú prácu dostaneš ako odmenu viac práce.. ale v tomto to máme asi podobne že mi nedá to odflaknuť alebo niečo nespraviť keď vidím že sa to dá.. neviem si pomôcť a asi to nie je moc správne :(

melanta
28. jan 2023

Tak potom máš odpoveď. Nie je to človek, ktorý ľudí zaplatí, pretože si je vedomý ich hodnoty. On tú hodnotu aj vie, ale nezaplatí ju. Tam nie je o čom. To je odpoveď.

stvura
Odpoveď bola odstránená
petronela1985
28. jan 2023

Odflaknuť prácu neodflakneš, to musíš mať v povahe spraviť to zámerne. Ak môžem poradiť, skús aspoň to, nepripomínaj sa, nesnaž sa silou mocou pomáhať iným, budú ťa využívať. Keď máš porobene, tak nehladaj si nič, čím sa zamestnáš. Hľaď si svoje.

salome123
28. jan 2023

Skús pozrieť na finstat ako sa darí vašej firme a podľa toho sa zariaď. Trochu ma vyrušilo keď si porovnávaš plat so skladníčkou .... Ona je viac potrebná pre firmu ako ty, navyše na tvoje miesto nájde šéf 10tebe podobných, ale na jej miesto nájsť niekoho spoľahlivého a šikovného je umenie.

zmrzlinka2021
28. jan 2023

@autorka

Cakala som ze das plat 1600 eur a na to sa budes pytat, nie 700 EUR.
Si mlada, bez zavazkov, pravdepodobne si aj velmi sikovna, zrucna, a davas vzdy tomu viac.
Moja otazka: Preco zostavas niekde na Orave robit za taky plat?

oliva276
28. jan 2023

Máš nízky plat - a zrejme aj pracovníci vo vašej výrobe majú tiež nízke mzdy. Myslím však, že v horizonte 15-20 rokov môžu robotnícke profesie (kvôli ich nedostatku) očakávať prudší rast miezd než administratíva.

No a stagnácia zamestnancov, nechuť a pohodlnosť rozhliadnuť sa po inom mieste sú taktiež dôvodom, prečo zamestnávatelia nie sú výraznejšie motivovaní zdvihnúť platy.

mooonika1975
28. jan 2023

@paulinam99 priemer 1200 je totálne pritiahnutý za vlasy, ak beriem v školstve okolo mňa aj pedagogicki aj nepedagogicki personál, tak máme v hrubom max priemerne 900€

autor
28. jan 2023

@salome123 ale na moje miesto nie je umenie nájsť šikovného a zručného? Len do výroby je takých ľudí nedostatok ale väčšina ľudí z administratívy sú šikovní a ľahko nahraditeľný? To sa mi nezdá

autor
28. jan 2023

@zmrzlinka2021 lebo sme sa tu s manželom usadili, kúpili byt, sťahovala som sa pred 5 rokmi a akosi znova sa mi nechce začínať od nuly.. long story short - asi som pohodlná

autor
28. jan 2023

Každopádne ďakujem všetkým za reakcie, aspoň vidím iný uhol pohľadu, že nie som taký special snowflake ako som si možno na chvíľu myslela.. 🙂 ale aj tým ktorí majú podobný názor ako ja

lejla77
28. jan 2023

Porozpravaj sa so sefom a pytaj si viac. Mozno si mysli ze si spokojna ked nic nepovies.

danusa63
28. jan 2023

No robila som v automotive 4 roky. Po roku praxe som stúpla na mzde o 200e. Len som zmenila firmu. 😀 v Lidli za 6 hodín zarobíš viac. A som rovnako z Oravy 😀

bluka2
28. jan 2023

Na 2 h úsilia v tom regióne možno ok. Na tie 4 voľne hodiny by som si ale našla fakt nejakú dobrú činnosť - bud ďalšiu prácu, čo môžeš robiť online alebo ak z toho vyžijete, nejaké jazykové kurzy alebo aj online bakalára. Nauč sa niečo nové a potom zmeň prácu

martinkatinka
28. jan 2023

Ty si si pytala viac prace, nie vyssi plat. Z toho mozno zamestnavatel usudil, ze prace mas malo a teda nema dovod ti plat zvysit. Mala si na to ist inak.
Co sa tyka vytazenosti a platu, si na tom zrejme priemerne, takze v tomto da stazovat nemas na co.

modrykonik33
28. jan 2023

Nerob nad rámec a kľudne pozeraj tie seriály, alebo radšej sa vzdelávaj...ak ti vyhovuje 6hod prac.doba nie je o čom, taká nebýva častá a môžeš si nájsť nejakú manuálnu brigádu na odreagovanie

missviolet
28. jan 2023

@petronela1985 v Nitre za presne takuto napln okolo 800btt pri plnom uvazku, cize rovnako chabe. a este aj dva jazyky cudzie na plynulej urovni k tomu :D bola som na milion pohovoroch (niekolko rokov skusenosti v oblasti) a stale sa to motalo okolo tohto uboheho cisla

missviolet
28. jan 2023

nemusela by si sa sťahovať. ja robim na HO pre BA firmu napr, je to coraz beznejsie v administrative

paulinam99
28. jan 2023

@mooonika1975 Ja zastávam názor, že ak mám celý mesiac makať na 100%, tak považujem za nedôstojné, ak by mi zamestnávateľ mal ponúknuť podpriemerný plat. Preto mám podmienku pri debate o zmene zamestnania, aby v tom novom nebola nástupná mzda pod hranicu priemernej mzdy 1200 €.

Čo sa týka preferencie, preferujem zamestnania s platom od 1500 € brutto vyššie, pretože zastávam názor, že ak mám mesačne v práci stráviť cca 180 hodín, tak nech to má zmysel aj pre mňa a moju rodinu, teda nielen pre môjho zamestnávateľa.

P.S.: Inzeráty na profesii s platmi pod 900 € brutto považujem za vrcholne nedôstojné, ba až drzé zo strany zamestnávateľov.

kukulienka999
28. jan 2023

Veľmi mi pripomínas moju kolegyňu z recepcie, kde som dočasne pracovala pred 4 rokmi. Ona tam pracovala už 2 roky predomnou. Nič iné som nepočúvala(od nej), len aká je ona vo vsetkom zbehla, aká je šikovná, ako dokáže zastúpiť dobre že nie aj šéfa, že vyriesi nevyriešiteľne, zorganizuje netorganizivatelne, ako má vo vsetkom poriadok(sklad pomôcok a meetingovych miestnosti) a mnoho ineho..furt mi nejaké situácie opisovala, ako vo voli pomôcť firme utekala neviem kam niečo zariaďovať(nikto ju o to nežiadal) len aby sa meni firmy nepokazilo. Bod zlomu prišiel, keď mne dali na vyplatu tu istu čiastku ako nej, nevedela to pochopiť a doslova utekala za vedením, že ako si to predstavujú… robila som to iste, co ona a mozem ti naozaj povedať, ze to iste som mala 2 krat rýchlejšie hotové ako ona takze som stále nechapala o akej ťažkej a nenahraditeľnej práci stále toci, na recepcii sme robili aj cestovné doklady, blokovali sme letenky, taxíky, hotely riešili reklamácie atd… Prenajímali sme rôzne miestnosti na meetingy v zahraničí atd, takze nebola to len robota sedieť a usmievať sa a zapisovať hosti, ale pocit nenahraditeľnej osoby som nemala ani raz. Ja som po roku odišla a ona tam pracuje dodnes, na tej istej pozícii za tu istu sumu, ako pred 4 rokmi 🤷‍♀️ a furt si ide svoje aká je nenahraditeľná. (Pred polrokom som tam bola na meetingu, takze info mám od nej) Ja som na tej recepci mala 800 v čistom pred 4 rokmi… ale necitala som si tak knihy ani seriáli nepozerala už len z ucty k práci, radšej som sa tvárila, že pracujem 😁 kdezto kolwgynka ta si rada pozerala všetky eshopy sveta a nehanbila sa pocuvat ani hudbu v slúchadlách…možno keď to niekto spozoruje povie si, načo takému človeku zdvíhať plat, keď sa možno nudí. Ja na tvojom mieste by som menila zamestnanie za nejaké kde sa dá kariérne rast, vzdelávať. Len neostan s týmto spokojna, je to neskutočne malo 🙏🙏🙏

majlo1234
28. jan 2023

Nie si special snowflake, ale bola by skoda, aby tvoju prscovitost a chut robenia veci nad ramec zabil tento nas slovensky system😀
Mas maly plat. Treba si povedat, kolko potrebujes zarabat za danu pracu a snazit sa to dosiahnut. Pretoze je irelevantne, ak niekto povie, ze robis realne len dve hodiny, a ze mas byt spokojna. Ja som niektore dni(tyzdne😂) nespravila nic, a mala som nasobne vyssi plat ako ty. Sampzrejme sa to dialo po rokoch premotivovanej neohodnotenej roboty.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
tiezjedna
29. jan 2023

To čo máš za plat??? Ja som mala 700 € čistého pred 14 rokmi... (marketing a médiá stredné Slovensko) 😨

simca06022011
29. jan 2023

@kukulienka999 no niektorí ľudia to potrebujú, ten pocit nenahraditelnosti 🙂 tiež som mala takú dievčinu zamestnanu :D

viki_lv
29. jan 2023

Čítala som úvodný príspevok a čakala som, že napíšeš, že nie si spokojná s 1000€ brutto. Lebo na Orave, za 6h úväzok, s ohľadom na vzdelanie, náplň a intenzitu práce, by som toto považovala ja za adekvátny plat - ty ale nie, lebo máš pocit, že robíš pre firmu viac ako sa od teba očakáva. -toto bola moja predstava
A potom sa dočítam, že zarobis 700€ brutto. 🙈🙈🙈 Je to málo, za toto si zaslúžiš 1000€ brutto - môj názor